Τοπικά

Κίνδυνος αναβολών μεταγγίσεων λόγω έλλειψης αίματος – «Καμπανάκι» από σύλλογο Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καθώς λόγω της εξάπλωσης της Όμικρον και της νόσησης χιλιάδων ατόμων, έχει μπει «φρένο» στις εθελοντικές αιμοδοσίες.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για αναβολές σε μεταγγίσεις που τόσο απαραίτητες είναι για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Μάλιστα, όπως αναφέρεται από τον τοπικό Σύλλογο, κάποιες αναβολές έχουν γίνει και στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις που έγιναν μεταγγίσεις οι ασθενείς δεν λαμβάνουν τις ποσότητες αίματος που λάμβαναν το προηγούμενο διάστημα, επειδή υπάρχει έλλειψη.
Οι ίδιοι οι πάσχοντες απευθύνουν κάλεσμα στον κόσμο να προσέλθει στο Νοσοκομείο και να δώσει αίμα που τόσο πολύτιμο είναι για τους ίδιους που δίνουν αγώνα ζωής μέσα στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου πασχόντων από μεσογειακή αναιμία κ. Δέσποινα Λουκάκη επισήμανε πως «εδώ και 20 μέρες από τότε που επικράτησε η μετάλλαξη Όμικρον μειώθηκαν σημαντικά οι προσελεύσεις στα νοσοκομεία των εθελοντών αιμοδοτών με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη έλλειψη αίματος. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, αφορά βέβαια και την περιοχή μας, και ακούμε από άλλους Συλλόγους ανά τη χώρα για ψυγεία που έχουν σημαντικές ελλείψεις σε αίματα».

Σύμφωνα με την ίδια το πρόβλημα προκλήθηκε από τη στιγμή που με τη νέα αυτή μετάλλαξη Όμικρον νοσούν πολύ περισσότεροι, ενώ πολλοί άλλοι αποτελούν στενές επαφές των νοσούντων. Εθελοντές αιμοδότες που θα ήθελαν να προσφέρουν αίμα, είναι ασθενείς ή στενές επαφές δικών τους ανθρώπων που νόσησαν. Πανελλαδικά αναβάλλονται μεταγγίσεις, κάποιες αναβλήθηκαν και στο Νοσοκομείο Βόλου, και κάποιοι που καταφέρνουν να μεταγγιστούν δεν λαμβάνουν όλη την ποσότητα αίματος, δηλαδή δύο φιάλες αίμα τη κάθε φορά, αλλά λιγότερο. Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία βρίσκονται σε απόγνωση.

«Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να έρθει στο Νοσοκομείο και να δώσει αίμα, γιατί πραγματικά σώζει ζωές. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος αυτή που διανύουμε και ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου. Είμαστε σε επαφή με τον τοπικό σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών, αλλά και φορείς και σωματεία για να δούμε πώς μπορούν να βοηθήσουν».
Οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία ανέρχονται στη Μαγνησία στα 100 άτομα και δύο φορές την εβδομάδα πρέπει να μεταγγίζονται με δύο φιάλες αίμα ο καθένας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το