Τοπικά

Κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα τα αμνοερίφια – Προβληματισμός και ανησυχία στους κτηνοτρόφους της Αισωνίας 

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στις τάξεις των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν με τα αμνοερίφια απούλητα, λόγω των μη εξαγωγών, αλλά και της μη πραγματοποίησης του πατροπαράδοτου εθίμου του οβελία ενόψει του Πάσχα.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν και αυτοί την ένταξή τους στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους λόγω του κορωνοϊού, ενώ ζητούν τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), που είναι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περιπτώσεις καταστροφών.

Τη συγκεκριμένη περίοδο οι αιγοπροβατοτρόφοι προχωρούσαν σε εξαγωγές αμνοεριφίων για το καθολικό Πάσχα σε χώρες της Ευρώπης, αλλά φέτος λόγω του κορωνοϊού δεν έγινε καμία εξαγωγή, με αποτέλεσμα τα αμνοερίφια να μείνουν στα χέρια των αιγοπροβατοτρόφων. Σύμφωνα με την κ. Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρο του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας, το Πάσχα ήταν η περίοδος που περίμεναν να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια. «Το πρώτο πλήγμα λόγω του κορωνοϊού είναι ότι δεν πραγματοποιούνται εξαγωγές αμνοεριφίων. Το Πάσχα των καθολικών, που γιορτάζεται πιο νωρίς από το δικό μας Πάσχα, προχωρούσαμε σε εξαγωγές, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, με την πλειονότητα να κατευθύνεται στη γειτονική χώρα. Εξαγάγαμε μικρά αρνιά των 6-7 κιλών και τα πουλούσαμε σε πολύ καλή τιμή και υπήρχε ρευστότητα», τόνισε, για να συμπληρώσει πως «λόγω του κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές, με αποτέλεσμα τα αρνιά να μας μείνουν, κάτι που αποτελεί φθορά για εμάς. Και το κακό είναι, ότι δεν ξέρουμε, αν θα τα πουλήσουμε».

Η ίδια επισήμανε, πως «δεν θα γίνει και το δικό μας Πάσχα φέτος, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να μη μαζευτούν, ούτε με τους συγγενείς τους, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να μείνουν αδιάθετα αμνοερίφια. Μια οικογένεια για παράδειγμα, χωρίς τα παιδιά της, θα πάρει δύο κιλά για τον φούρνο και δεν θα ψήσει με τον πατροπαράδοτο τρόπο, με την παρέα και τους συγγενείς».
Η Χαρούλα Διβάνη δήλωσε απαισιόδοξη, χωρίς να ξέρει πού θα οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση, ενώ, όπως τόνισε, αν και υπάρχει πληθώρα αμνοεριφίων, από ό,τι φαίνεται, δεν θα πουληθούν αρνιά και κατσίκια. Η ίδια σημείωσε ότι αρκετοί αιγοπροβατοτρόφοι έχουν εργαζόμενους, αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, και ζητεί να τύχουν φοροελαφρύνσεων, όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι. «Κι εμείς έχουμε επιχειρήσεις, πληρώνουμε, διαθέτουμε βιβλία εσόδων-εξόδων, κόβουμε τιμολόγια κ.ά., γιατί να μην πάρουμε κι εμείς τα 800 ευρώ και να ενταχθούμε στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους», διερωτάται η κ. Χαρούλα Διβάνη. Η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας ζητεί επίσης από τους τοπικούς βουλευτές, να κινητοποιηθούν και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους.

Τέλος ανέφερε ότι «θα δοθεί η συνδεδεμένη στο αιγοπρόβειο κρέας, που δίνεται πάντα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Αυτό το ξέραμε και θα δινόταν ούτως ή άλλως. Είναι δικά μας χρήματα, που μας χρωστάει το κράτος. Πρέπει να δώσουν χρήματα στους κτηνοτρόφους λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό και να ενεργοποιήσουν το de minimis, που είναι η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περιπτώσεις καταστροφών, όπως έχει συμβεί κι άλλες χρονιές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το