Τοπικά

Κινδυνεύουν κοινόχρηστοι χώροι στην Αγριά

Κινδυνεύει να καταργηθεί κοινόχρηστος χώρος στην Αγριά μετά από άρση απαλλοτρίωσης βάσει Απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου και ο Δήμος Βόλου πρέπει να αποφασίσει την επανεπιβολή του χώρου σε κοινόχρηστο, με καταβολή του αντιτίμου.
Με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου (Τμήμα Α’) διατάχθηκε η άρση απαλλοτρίωσης, έκτασης 148,45 τ.μ., η οποία αποτελεί τμήμα κοινόχρηστου χώρου στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Λ. Δημοκρατίας – Περικλέους Γεωργιάδη – Κωνσταντά – 28ης Οκτωβρίου, που χωρίζονται με εγκεκριμένο ανώνυμο δρόμο, ο οποίος τέμνει την ιδιοκτησία, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Αγριάς του Δήμου Βόλου.
Με βάση το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ιδιώτες είναι κάτοχοι του οικοπέδου. Με την αλλαγή ο κοινόχρηστος χώρος καταργείται και η ιδιοκτησία θα αποκτήσει συνολική επιφάνεια 238,88 τ.μ., έναντι της αρχικής των 91,43 τ.μ.

Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βόλου δεν συμφωνεί με ρυθμίσεις, που αφορούν σε μειώσεις εγκεκριμένων κοινόχρηστων χώρων με συνέπεια την επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος, και την υποβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής.
Άλλωστε η μέριμνα μιας πόλης για τον ανοικτό (δημόσιο) χώρο είναι δείκτης της ανθρώπινης διάστασής της. Τα ποσοστά των ελεύθερων χώρων και, κυρίως των χώρων πρασίνου, αποτελούν δείκτη και παράγοντα που μαρτυρά τον ορθό σχεδιασμό μιας πόλης και, κατ’ επέκταση, το υψηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.
Με βάση την συγκεκριμένη αρχή πραγματοποιήθηκε ο πολεοδομικός σχεδιασμός της επέκτασης της περιοχής, ο οποίος είναι σχετικά πρόσφατος και πρεσβεύει το κοινωνικό δικαίωμα του περιβάλλοντος, όπως αυτό εκδηλώνεται για τη δημιουργία των κοινόχρηστων χώρων.
Οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν «την πεμπτουσία του πολεοδομικού σχεδιασμού». Μέσω των κοινόχρηστων χώρων επιτυγχάνονται οι ρητοί στόχοι όπως η εξυπηρέτηση των κοινών αναγκών και η λειτουργικότητα των πόλεων. Το χαρακτηριστικό αυτό, καθιστά την πρόβλεψη των κοινόχρηστων χώρων, και ιδιαίτερα των χώρων πρασίνου, στοιχείο ορθολογικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Η Υπηρεσία δόμησης κρίνει απαραίτητη την επανεπιβολή του χώρου σε κοινόχρηστο.
Επίσης, θα απαιτηθεί αναμόρφωση του προϋπολογισμού με τη δημιουργία νέου κωδικού, με την αιτιολογία «Αποζημίωση για επανεπιβολή χώρου σε κοινόχρηστο», ποσού 21.000,00 ευρώ (σύμφωνα και με την κατατεθειμένη Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη).
Σε άλλη περίπτωση, επίσης στην Αγριά κινδυνεύει να χαθεί κοινόχρηστος χώρος, ένα δεν δοθεί τον ιδιοκτήτη η αποζημίωσή του.
Σύμφωνα με τον Νόμο:
«Σε ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, στις οποίες έχει επέλθει αυτοδίκαιη άρση λόγω παρέλευσης της δεκαοκτάμηνης προθεσμίας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 2882/2001, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν προς την αρχή που κήρυξε την απαλλοτρίωση και τον υπόχρεο φορέα καταβολής της αποζημίωσης αίτηση και υπεύθυνη δήλωση περί διατήρησης της απαλλοτρίωσης μέχρι και τις 31-12-2017. Αν το αίτημα γίνει αποδεκτό από τον ως άνω υπόχρεο φορέα μόνο τότε υποχρεούται στην καταβολή της αποζημίωσης και δεν επιτρέπεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο αύξηση της τιμής της αποζημίωσης ή να αναζητήσει τόκων υπερημερίας».

Με Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη Αναθεώρησης και Επέκτασης του οικισμού Αγριάς της Κοινότητας Αγριάς (Ν. Μαγνησίας) (σημερινή Δ.Ε. Αγριάς του Δήμου Βόλου) και με απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας το 1999 κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής του Νοτιοανατολικού Τομέα της Πολεοδομικής Μελέτης Αγριάς.
Στους πίνακες της πράξης εφαρμογής, αναγράφεται ότι 6 ακίνητα ιδιώτη, λόγω επιπλέον ρυμοτόμησης δικαιούται αποζημίωση για 703,10 τ.μ.
Το 2015 με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας, καθορίσθηκε προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης ίση με εκατό ευρώ (100,00 €) ανά τ.μ., και το δικαστήριο με την ίδια απόφαση «Απέχει από την έκδοση απόφασης αναγνώρισης του αιτούντος ως δικαιούχου της αποζημίωσης…».
Το ποσό της αποζημίωσης με βάση την προσωρινή τιμή που καθορίσθηκε με την παραπάνω απόφαση, ανέρχεται σε 70.310,00 €.
Καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα για το συγκεκριμένο ακίνητο, επομένως σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 2882/2001, έχει επέλθει αυτοδίκαια άρση της απαλλοτρίωσης, λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου από τον δικαστικό καθορισμό της τιμής αποζημίωσης.

Με την παραπάνω σχετική αίτησή του και τη συνημμένη υπεύθυνη δήλωση, ο ιδιώτης, ζήτησε εμπρόθεσμα, τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης και την καταβολή της αποζημίωσης από τον υπόχρεο φορέα – Δήμο Βόλου.
Σε περίπτωση που το αίτημά του δεν γίνει δεκτό, θα πρέπει να τροποποιηθεί το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης. που βρίσκονται οι ιδιοκτησίες, στην Αγριά, του Δήμου Βόλου, έτσι ώστε τμήμα των ακινήτων να καταστεί οικοδομήσιμο. Λόγω όμως της θέσης των ακινήτων, σε περίπτωση άρσης καταργούνται δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής. Ως εκ τούτου τα ακίνητα πρέπει να παραμείνουν ρυμοτομούμενα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το