Τοπικά

Κινδυνεύει με κατάρρευση το Κάστρο της Σκιάθου

Το Κάστρο, η παλαιά Καστροπολιτεία της Σκιάθου αποτελεί τη σημαντικότερη ιστορική τοποθεσία του νησιού και μία από τις ομορφότερες περιοχές. Κινδυνεύει με κατάρρευση και κανείς δεν ανταποκρίνεται στο SOS που εκπέμπεται.
Το κάστρο ιδρύθηκε πιθανότατα στα μέσα του 14ου αιώνα και εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την ενσωμάτωση του νησιού στο Ελληνικό κράτος το 1830, οπότε και ιδρύθηκε η πόλη της Σκιάθου στη σημερινή της θέση.

Το νοτιανατολικό τοίχος κινδυνεύει να πέσει. Το φυσικό αυτό φρούριο κρέμεται κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα καθώς είναι χτισμένο πάνω σε ένα επιβλητικό βράχο με θέα πανοραμική και δεν «αντέχει» άλλο στον χρόνο χωρίς συντήρηση.

Εδώ και εφτά μήνες ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Κάστρου» διαπίστωσε ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης τμήματος του νοτιανατολικού τείχους, ότι η καμάρα της πύλης της εισόδου δείχνει ανησυχητικά σημεία φθοράς και οι σκαλωσιές «προσωρινής στήριξης», που αποτελούν ένα αντιαισθητικό θέαμα επί σειράν ετών, έχουν πλέον φθαρεί.
Μεγάλες φθορές προκαλούν και τα ζώα που αφήνονται ελεύθερα για βοσκή.
Σκαρφαλώνουν τόσο στο τείχος όσο και στα εναπομείναντα κτίσματα με καταστροφικές συνέπειες. Από τον περασμένο Οκτώβρη ο Σύλλογος βρίσκεται σε εγρήγορση και σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Βόλου και τον Δήμο Σκιάθου.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έδειξε προθυμία και υπέβαλε τη σχετική αίτηση, ώστε το έργο της φροντίδας του τείχους και της πύλης του Κάστρου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2018. Το μόνο που απομένει, σύμφωνα με τον Σύλλογο είναι να καταθέσει ο Δήμος την επικαιροποίηση της μελέτης του 2013, μελέτη που ήδη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ο Σύλλογος και η πρόεδρος του κ. Λάζου τόνισαν πως αυτό που θα περίμενε κανείς από τον Δήμο Σκιάθου είναι να έχει αξιολογήσει ως πρωταρχική του υποχρέωση την επικαιροποίηση της μελέτης αυτής με δικά του έξοδα, «αλλά δηλώνει ότι αδυνατεί να το πράξει για γραφειοκρατικούς λόγους». Ο Σύλλογος των Φίλων του Κάστρου προτίθεται να συνεισφέρει από το πενιχρό του ταμείο με 2.500 Ευρώ για τον σκοπό αυτό. «Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η τελευταία προθεσμία για την υποβολή της επικαιροποιημένης μελέτης για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2018 είναι ο προσεχής Ιούνιος. Επειδή από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τώρα, που ο Σύλλογος παρακολουθεί το θέμα, δεν διαπιστώθηκε καμία ουσιαστική πρόοδος, ανησυχούμε για την κατάληξή του. Ζητάμε από τον Δήμο να ασχοληθεί αμέσως, σοβαρά και παραγωγικά με την υπόθεση του Κάστρου. Διαφορετικά καλούμαστε οι Σκιαθίτες να επωμισθούμε το οικονομικό βάρος της επικαιροποίησης της εν λόγω μελέτης», σημείωσε η κ. Μαρία Λάζου.
Σήμερα στο κάστρο, σώζονται ερείπια σπιτιών, τρεις εκκλησιές (ο Χριστός, η Αγ. Μαρίνα, ο Αγ. Νικόλαος), ένα τμήμα του τοίχους με την Πύλη, η ταράτσα με τη ζεματίστρα, το μισοχαλασμένο τζαμί και κάποια ερείπια του Τουρκικού Διοικητηρίου. Επίσης, δυο δεξαμενές νερού και το κανόνι της «Αναγκιάς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το