Τοπικά

Κινδυνεύουν να χαθούν 25 θέσεις καθηγητών ΕΠΑΛ στη Μαγνησία “Θ”

mourtzoukou
Στις 25 μόνο για φέτος ανέρχονται οι θέσεις καθηγητών των ΕΠΑΛ οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν στη Μαγνησία, αν εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για τον νέο αριθμό μαθητών που απαιτούνται για τη συγκρότηση τμημάτων σε τομείς και ειδικότητες.
Σύμφωνα με τη επεξεργασία των στοιχείων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αν εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση, δεν θα λειτουργήσουν οκτώ τμήματα στην Β’ τάξη των ΕΠΑΛ και 15 καθηγητές δεν θα έχουν αντικείμενο διδασκαλίας, ενώ του χρόνου που η απόφαση θα ισχύει και για τη Γ’ τάξη, θα χαθούν 48 θέσεις καθηγητών.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας απέστειλε σχετικό υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας την αναστολή εφαρμογής της νέας Υ.Α. για το σχολικό έτος 2016-17, λόγω της ήδη ειλημμένης και σύμφωνης με την ισχύουσα νομοθεσία απόφασης του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας περί του αριθμού τμημάτων, Τομέων, Ειδικοτήτων κ.λπ. που θα λειτουργήσουν κατά το σχολικό έτος και την αντίστοιχη με αυτή την απόφαση οργάνωση των σχολικών μονάδων για τη νέα περίοδο.
Για τη φετινή σχολική χρονιά στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν συνολικά 48 τμήματα Τομέων στη Β’ τάξη Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑΛ.
Μετά, όμως την νέα υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα  λειτουργήσουν, το μέγιστο,  40 τμήματα Τομέων στη Β’ τάξη Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑΛ.
Αυτό σημαίνει ότι 8 τμήματα Τομέων δεν θα λειτουργήσουν στη Μαγνησία το σχολικό έτος 2016-’17 με επόμενο τη μη λειτουργία των αντίστοιχων Τομέων.
Επιπλέον σημειώνεται ότι το σχολικό έτος 2017-’18 ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί ως φυσικό επακόλουθο της κατάστασης στην Γ’ τάξη των ΕΠΑΛ.
Αντιδράσεις και από μαθητές 
Αναφερόμενος ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σαβελίδης στις επιδράσεις της νέας υπουργικής απόφασης επισήμανε πως «η εφαρμογή της νέας Υ.Α. θα επιφέρει μείωση του αριθμού τμημάτων Τομέων που θα λειτουργήσουν κατά το σχολικό έτος 2016-’17, άρα και τμημάτων Ειδικοτήτων το επόμενο απ’  αυτό σχολικό έτος και κατ’ επέκταση συρρίκνωση κυρίως των επαρχιακών και Εσπερινών ΕΠΑΛ.
2) Η παραπάνω μείωση θα έχει ως επακόλουθο πολλοί μαθητές να μην μπορέσουν να παρακολουθήσουν σε κοντινό στην κατοικία τους ΕΠΑΛ, ούτε καν στον ίδιο Δήμο, ούτε καν στον ίδιο Νομό, τον Τομέα που επιθυμούν και να αναγκαστούν είτε να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις είτε να ακολουθήσουν άλλον Τομέα παρά τη θέλησή τους.
3) Αρκετοί εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων δεν θα συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο στην οργανική τους θέση με όποιες συνέπειες έχει αυτό.
Η Υπηρεσία μας αλλά και οι διευθυντές των σχολείων αρμοδιότητάς μας, έχουν δεχτεί πολλές και έντονες παρεμβάσεις γονέων και μαθητών, οι οποίοι θεωρούν ότι θίγονται από την επικείμενη εφαρμογή της νέας Υ.Α. και ανησυχούν ιδιαίτερα για το μέλλον.
Οι εντονότερες αντιδράσεις έχουν σημειωθεί εκ μέρους γονέων μαθητών, οι οποίοι ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν άλλον Τομέα από αυτόν που πραγματικά τα ενδιαφέρει ή σε άλλη περίπτωση θα διανύουν καθημερινά πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, με στόχο την εκπαίδευσή τους. Άπαντες τονίζουν ότι η επιλογή Τομέα εκπαίδευσης είναι δικαίωμα αναφαίρετο για κάθε πολίτη. Διαπιστώσαμε ακόμη και ενδεχόμενο νομικών εμπλοκών από γονείς, οι οποίοι προγραμμάτισαν την οικογενειακή τους διαβίωση με βάση τη φοίτηση των παιδιών τους σε συγκεκριμένους Τομείς.
Επιπλέον διευθυντές ΕΠΑΛ της περιοχής μας, μεταβιβάζουν αντίστοιχες ανησυχίες και διαμαρτυρίες γονέων αλλά και εκφράζουν αντίστοιχες δικές τους και εκπαιδευτικών του σχολείου τους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω.
Τέλος, επισημαίνεται ότι και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί επικοινώνησαν με τη ΔΔΕ Μαγνησίας, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις οργανικές τους θέσεις και το εργασιακό τους μέλλον επίσης».
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το