Τοπικά

Κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων οφειλέτες της Μαγνησίας “Θ”

doseis

Χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων στη Μαγνησία που προχώρησαν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους βάσει σχετικών νόμων τα τελευταία χρόνια, κινδυνεύουν να τις χάσουν, καθώς άλλαξε το σύστημα διακανονισμού και πλέον αυξάνει το σχετικό επιτόκιο, μειώνεται ο αριθμός των δόσεων, ενώ μπαίνουν και άλλα κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά, ώστε να τύχουν του ευεργετήματος των 100 δόσεων.
Παράλληλα, εφόσον ο οφειλέτης δεν καταβάλει τις τρέχουσες οφειλές, όπως ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ, τότε χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων…
Σύμφωνα με λογιστές και εφοριακούς, από χθες, οπότε και γνωστοποιήθηκαν μέσω εγκυκλίων οι αλλαγές τόσο στις Εφορίες, όσο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία του Βόλου, οι οφειλέτες βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, καθώς καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά οι περισσότεροι, αφού για όλες ανεξαιρέτως τις ρυθμίσεις, ισχύει πλέον επιτόκιο 5,05% για το υπόλοιπο των δόσεων που έχουν επιλέξει. Το επιτόκιο όσων είχαν υπαχθεί στην ευνοϊκή διάταξη των 100 δόσεων, από το 3% ετησίως (0,25% μηνιαίως) αυξήθηκε στο 5,05% ετησίως, με αντίστοιχη αύξηση της μηνιαίας δόσης. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν ακόμη και όσοι έχουν ελάχιστο εισόδημα, κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο και οφειλές μικρότερες από 5.000 ευρώ…
Σύμφωνα με τους λογιστές οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων επιβαρύνονται με έως και 28,73 ευρώ το μήνα, εφόσον ρυθμίζουν χρέη ως 50.000 ευρώ. Όσοι είναι στην πάγια ρύθμιση με τις 12 μόνο δόσεις ωφελούνται, με μείωση δόσης από 3 ώς 70 ευρώ, ενώ μπαίνει τέλος στις άτοκες δόσεις, για όσους ρύθμισαν χρέη ώς 5.000 ευρώ. Πλέον, οι εν λόγω οφειλέτες, για να διατηρήσουν την απαλλαγή και να μην επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5,05% από εδώ και πέρα, εφόσον χρωστούν στην Εφορία ή στα Ταμεία, θα πρέπει εντός επτά ημερών (μέχρι 14 Οκτωβρίου), να πάνε στο Ταμείο τους με τα εκκαθαριστικά της Εφορίας και να αποδείξουν ότι χρωστούν τα μισά και πλέον από τα εισοδήματα που δήλωσαν και δεν έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Θα πρέπει δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή χωρίς τις προσαυξήσεις ώς 5.000 ευρώ, να αποδείξει βάσει εκκαθαριστικού, ότι το εισόδημά του είναι μέχρι 9.999,99 ευρώ και τα ακίνητα που έχει δηλώσει στο Ε9 (αν έχει), δεν είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Διαφορετικά οι δόσεις δεν θα είναι άτοκες, αλλά έντοκες, με 5,05% και με μηνιαία επιβάρυνση ώς 11,36 ευρώ.
Στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου που ενημερώθηκε σχετικά από εγκύκλιο της διοίκησης του Ιδρύματος, δήλωσε ότι «να δούμε τώρα πώς θα τους κρατήσουμε τους οφειλέτες», εκφράζοντας το φόβο ότι οι περισσότεροι θα σταματήσουν να πληρώνουν και έτσι θα αυξηθούν περαιτέρω τα χρέη προς το Ταμείο.
Το ΙΚΑ εξέδωσε ήδη την πρώτη εγκύκλιο, που θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα Ταμεία σχετικά με τις μεταβολές στα επιτόκια, που θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου και θα φανούν στη δόση που θα πρέπει να καταβάλουν οι οφειλέτες με καταληκτική ημερομηνία ώς τις 30 Νοεμβρίου. Το ΙΚΑ επισημαίνει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε μείωση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης, εάν μετά τον έλεγχο αποδεικνύεται η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, αναμένεται όμως η έκδοση υπουργικής απόφασης.
Πρόκειται για το Νόμο 4331/15 που ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου και τροποποιεί τους παλαιότερους Νόμους 4152/2013, 4305/2014 και 4321, με τους οποίους ρυθμίστηκαν οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι αναστέλλονται για διάστημα δύο ετών από τη δημοσίευση του Νόμου 4336/2015 η προσκόμιση από τον οφειλέτη βεβαίωσης από ανεξάρτητο φορέα, η προσκόμιση δικαιολογητικών, που να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού, καθώς και η πιστοποίηση από ανεξάρτητο εκτιμητή και η παροχή εγγύησης ή εμπράγματων εξασφαλίσεων βιωσιμότητας του διακανονισμού, για την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης.
Εκτός από το επιτόκιο της ρύθμισης των 100 δόσεων, προσαρμογές γίνονται και σε ρυθμίσεις που προέβλεπαν επιτόκιο 8% (υποχωρεί στο 5%), καθώς και σε αυτές που το επιτόκιο ήταν 4,56%. Συνεπώς, για τις ενεργές ρυθμίσεις, το αρχικά υπολογισμένο επιτόκιο και οι υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την εφαρμογή του νέου επιτοκίου.

Χάνει τη ρύθμιση αν δεν πληρώσει ΕΝΦΙΑ…

Πέραν της αύξησης του επιτοκίου των δόσεων της ρύθμισης, όπως δήλωσε χθες εφοριακός στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου, θα χάνει πλέον ο οφειλέτης το ευεργέτημα, εφόσον δεν καταβάλλει τις τρέχουσες οφειλές, όπως ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας-επιχειρηματίας, φόρο εισοδήματος κ.άλ.
Επίσης οι διευθυντές των Εφοριών θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν και μάλιστα αυτεπάγγελτα, τον αριθμό των δόσεων, κατεβάζοντας έναν οφειλέτη από τις 100 στις 72 ή και στις 50 δόσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το