Τοπικά

ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας: Η κυβέρνηση δεν έχει πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής

Με αφορμή την σημερινή επίσκεψη κλιμακίου του παραγωγικού τομέα Αγροτικήςπολιτικής του Κινήματος Αλλαγής η Ν.Ε.του Κινήματος Μαγνησίας επισημαίνει:

Είναι πλέον φανερό στους Έλληνες αγρότες, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στόχους, ούτε συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάταση της Εθνικής οικονομίας. Για την ακρίβεια δεν έχει Πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής.
Με τη μεγάλη αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αφαίρεσε σημαντικούς πόρους από το αγροτικό εισόδημα και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση.
Στην πραγματικότητα, ο αγροτικός τομέας κινείται με τον αυτόματο πιλότο των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ και αυτών μειωμένων αφού προσμετρώνται πλέον στο φορολογητέο εισόδημα. Ακύρωσε τις προσπάθειές του χώρου μας τα προηγούμενα χρόνια να κρατηθεί ο αγροτικό τομέας έξω από τα μνημόνια και έχει ανατρέψει την πολιτική στήριξης των αγροτών.
Σας παραθέτουμε μια σειρά επώδυνων και αντιαγροτικών ενεργειών και μέτρων που έχουν ληφθεί από το 2015 μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα αγροτικά νοικοκυριά:

1. Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, των άμεσων ενισχύσεων συμπεριλαμβανομένων, με συντελεστή που κυμαίνεται από 22 έως 45%. Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.
2. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο αυτής του ΟΓΑ και σύνδεση τους με το φορολογητέο εισόδημα.
3. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
4. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που διέλυσε τους μικρούς παραγωγούς που δραστηριοποιούταν στην εσωτερική αγορά και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις συνεταιριστικές οργανώσεις.
5. Ανυπαρξία πολιτικής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που οδήγησε στην πλήρη απαξίωση και στο οριστικό κλείσιμο των εν ενεργεία εργοστασίων, με συνέπεια να χαθεί και η τευτλοκαλλιέργεια, μια δυναμική καλλιέργεια για τη χώρα.
6. Μεγάλη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, κατάργηση της επιστροφής του για τους αγρότες αλλά και πληρωμή των ποσών του 2015 με δυο χρόνια καθυστέρηση.
7. Ανεπίτρεπτο και δίχως τεκμηρίωση παιχνίδι με τα ιστορικά δικαιώματα στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, που δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια στους αγρότες. Δασικοί χάρτες που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον έρχονται απλώς να αφαιρέσουν αγροτική γη. Νέο σχέδιο οριοθέτησης του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών που θα στερήσει από πολλούς παραγωγούς την εξισωτική αποζημίωση, η οποία αποτελούσε ένα μέσο εξισορρόπησης του πολύ υψηλού κόστους που προϋποθέτει η δραστηριοποίηση τους στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
8. Μείωση των άμεσων ενισχύσεων ακόμα και μετά την κατανομή του 2015 σε ποσοστό που αγγίζει το 10% και έπεται συνέχεια. Με απίστευτη ευκολία, περικόπτονται σημαντικά ποσά από όλους τους παραγωγούς για να μεταφερθούν σε μικροπολιτικής σκοπιμότητας συνδεδεμένες ενισχύσεις και στο εθνικό απόθεμα όπου οι νέοι αγρότες είναι μόνο βιτρίνα.
9. Σε σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όλα τα Μέτρα που έχει μέχρι τώρα προκηρύξει είναι απλώς συνεχιζόμενα έργα .
Και επιπλέον, από τα Σχέδια Βελτίωσης, εξαιρούνται τα σχέδια άρδευσης που είναι αυτά που «καίνε» τους αγρότες. Ειδικότερα, το Μέτρο 2, για τις Γεωργικές Συμβουλές, ένα μέτρο που θα μπορούσε να συντελέσει στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες στην ύπαιθρο και που αποτελεί επιπλέον κοινοτική μας υποχρέωση από την ΚΑΠ του 2015, παραμένει στον αέρα, 10 μήνες μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε μετά κόπων και βασάνων.

10. Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού.

11. Ψήφιση του Νόμου 4386/2016 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με στόχο, την χειραγώγηση των συνεταιριστικών οργανώσεων με άστοχες παρεμβάσεις στα καταστατικά τους, αντί για μείωση της γραφειοκρατίας που θα διευκόλυνε την δημιουργία και λειτουργία των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών που βρίσκονται σε εκκαθάριση.
Και βέβαια τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, με την ανυπαρξία ελέγχων στη αγορά και τις ελληνοποιήσεις, η ελληνική κτηνοτροφία μπήκε στο στόχαστρο και οδηγείται στην καταστροφή.
Οι κτηνοτρόφοι είναι απροστάτευτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος έχουν κατρακυλήσει. Ούτε καν την παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έκανε για να κρατήσει προσχήματα.
Όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία 4 περίπου χρόνια καταδεικνύουν την υποκατάσταση της αξιοκρατίας από την κομματική ταυτότητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το