Κατηγορίες: Κόσμος

Κίνα: Θα απελαθούν οι τουρίστες που παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ για τον Τζένγκις Χαν

Οι κινεζικές αρχές θα απελάσουν εννέα τουρίστες οι οποίοι είχαν συλληφθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο προφανώς επειδή ορισμένοι από αυτούς παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ για τον Τζένγκις Χαν στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος των δύο από αυτούς.

Η απελευθέρωση των συλληφθέντων –πέντε Νοτιοαφρικανών, τριών Βρετανών και ενός Ινδού– σηματοδοτεί το τέλος μιας υπόθεσης που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Οι αρχές στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας συνέλαβαν τους τουρίστες, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένους, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με άλλα 11 μέλη της ομάδας τους. Όλοι τους μετείχαν σε ένα γκρουπ που έκανε περιήγηση 47 ημερών σε ιστορικές τοποθεσίες της Κίνας. Μια νοτιοαφρικανική φιλανθρωπική οργάνωση, εκπρόσωποι της οποίας μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης εκ μέρους συγγενών των κρατουμένων, ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν ότι ορισμένα μέλη της ομάδας παρακολούθησαν “τρομοκρατικά” βίντεο που σχετίζονται με μια εκτός νόμου οργάνωση.

Το Πεκίνο δεν έχει διευκρινίσει ποιο ακριβώς ήταν το έγκλημα που φέρονται να διέπραξαν οι ύποπτοι, λέγοντας μόνο ότι συνελήφθησαν επειδή παραβίασαν τον νόμο.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος δύο εκ των τουριστών, του 74χρονου Χουσάιν Τζέικομπς –γνωστού ακτιβιστή κατά του απαρτχάιντ– και της συζύγου του Ταχίρα, 68 ετών, είπε ότι ενδεχομένως ένα βίντεο που αφορούσε τη ζωή του Τζένγκις Χαν να οδήγησε σε μια “ατυχή παρεξήγηση”. “Παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ για τον Τζένγκις Χαν για να κατανοήσουν περισσότερο την περιοχή στην οποία βρίσκονταν εκείνες τις ημέρες και ίσως (το βίντεο) να εκλήφθη κατά λάθος ως προπαγανδιστικό υλικό” ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Την προηγούμενη ημέρα οι τουρίστες είχαν επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Τζένγκις Χαν.

Δεν είναι σαφές το γιατί οι κινεζικές αρχές μπορεί να θεώρησαν προπαγάνδα μια ταινία για τον Μογγόλο πολέμαρχο του 13ου αιώνα.

Έντεκα μέλη του τουριστικού γκρουπ απελάθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενώ οι άλλοι εννέα αναμένεται ότι θα φύγουν από την Κίνα τις επόμενες ημέρες.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άνδρας ντυμένος Άη Βασίλης έπεσε στο κενό μπροστά στα μάτια του παιδιού του

Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια ενός Ρώσου να κατέβει με σκοινί σε πολυώροφο κτίριο παριστάνοντας…

22 Δεκεμβρίου 2023

Άγριο έγκλημα στα Καλύβια: 16χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον πατέρα του – Πήρε τη μητέρα του και της το είπε

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Καλύβια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μία…

22 Δεκεμβρίου 2023

Χριστούγεννα 2023 – meteo: Ποια είναι η πιο «λευκή» χρονιά από το 1991 για τη χώρα, πόσο χιόνι και πού θα πέσει φέτος

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένη με χιονισμένα τοπία σε χώρες βορειότερου γεωγραφικού πλάτους από…

22 Δεκεμβρίου 2023

Πυροβολισμοί στο Γκάζι: «Δεχτήκαμε τρεις σφαίρες στο κεφάλι και δεν είχαμε θύματα» λέει ο ένας από τους τραυματίες Κρητικούς

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ένας εκ των Κρητικών που τραυματιστήκε από τους πυροβολισμούς στο…

22 Δεκεμβρίου 2023

Δικηγόρος οικογένειας Κατσούρη : «Ξαφνικά οι Κροάτες έπαψαν να είναι κατηγορούμενοι και αποφυλακίστηκαν»

Οι 105 Κροάτες που είχαν προφυλακιστεί για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη «ξαφνικά…

22 Δεκεμβρίου 2023

Μακελειό στην Πράγα: Όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του δράστη συνδέεται με τη δολοφονία πατέρα και κόρης την περασμένη εβδομάδα

Όπλο που βρέθηκε στο σπίτι όπου διέμενε ο μακελάρης της Πράγας ο οποίος επιτέθηκε στο…

22 Δεκεμβρίου 2023