Κόσμος

Κίνα: Αντιδράσεις από το θάνατο μετανάστριας από αστυνομικούς

κίνα

Ο θάνατος μιας εργάτριας, εσωτερικής μετανάστριας στη βόρεια Κίνα, που υπέκυψε στα τραύματα που πιθανόν υπέστη εξαιτίας της βίαιης αντιμετώπισής της από αστυνομικούς, σύμφωνα με μια εφημερίδα, προκάλεσε σήμερα οργισμένες αντιδράσεις, με πολλούς χρήστες του Διαδικτύου να καταδικάζουν τις καταχρήσεις εξουσίας στις οποίες όπως καταγγέλλουν προβαίνουν πολύ συχνά οι αρχές.

Η Ζιου Σιουγιούν, 47 ετών, είχε μεταβεί μαζί με τον σύζυγό της σε ένα εργοτάξιο στην πόλη Ταϊγουάν, στην επαρχία Σάνσι, για να ζητήσει να καταβληθούν δεδουλευμένα 20.000 γιουάν και πλέον που οφείλονταν στον γιο της.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν με ιδιαίτερη βαρβαρότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα Νταχέ, με έναν αστυνομικό να πιάνει τη γυναίκα από τον λαιμό και να την πετάει στο έδαφος.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η εργάτρια κατόπιν μεταφέρθηκε αναίσθητη σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου ο σύζυγός της και ο γιος της ξυλοκοπήθηκαν. Ο πατέρας ειδικά έχει τέσσερα σπασμένα πλευρά.

Ένα ερασιτεχνικό βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε σε εξωτερικό χώρο δείχνει έναν αστυνομικό να πατάει τα μαλλιά της πεσμένης στο έδαφος γυναίκας.

Η μετάδοση του βίντεο, το οποίο μεταφορτώθηκε στο Διαδίκτυο και προβλήθηκε από το δίκτυο CCTV της δημόσιας κινεζικής τηλεόρασης, ανάγκασε την τοπική υπηρεσία δημόσιας ασφαλείας να θέσει σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οι αστυνομικοί αυτοί «υπάρχουν υποψίες ότι δεν συμπεριφέρθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες» στο χειρισμό της υπόθεσης, και «εξ αυτού του λόγου η Ζιου απεβίωσε με αφύσικο τρόπο», ανέφερε μια ανακοίνωση της αστυνομίας, στην οποία διευκρινίζεται πως τα εν λόγω στελέχη της αντιμετωπίζουν εισαγγελική έρευνα.

Η υπόθεση αυτή ήταν σήμερα το δεύτερο συχνότερο θέμα αναρτήσεων στο Sina Weibo—το κινεζικό αντίστοιχο του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter—μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της AirAsia.

Οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου απαίτησαν να επιβληθούν βαριές ποινές, ακόμη και η ποινή του θανάτου, στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, σε μια χώρα όπου η χρήση δυσανάλογης βίας και η κατάχρηση εξουσίας καταγγέλλονται συχνά από μέρους των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Οι εσωτερικοί μετανάστες εργάτες, που αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Κίνα, υφίστανται πολύ συχνά τέτοιες συμπεριφορές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το