Κόσμος

Κιμ ο… «εξολοθρευτής»

assets_LARGE_t_420_54505889

Σκληρές πρακτικές εκκαθαρίσεων των έμπιστων ανθρώπων του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, εφαρμόζει, σύμφωνα με την «Daily Mail», ο νέος ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς ελάχιστοι ανώτατοι αξιωματούχοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και δεν έχουν εκτελεστεί, εξαφανιστεί ή εξοριστεί.

Οι άλλοτε ισχυροί αξιωματούχοι, πολλοί από τους οποίους μαζί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν συνόδευαν τη σορό του πατέρα του πριν από περίπου 4 χρόνια στην τελευταία του κατοικία, πλέον έχουν… εξουδετερωθεί.

Αν και οι πρόσφατες φήμες ότι ο ηγέτης της Βορείου Κορέας εκτέλεσε με πυρά από αντιαεροπορικά όπλα τον υπουργό Αμυνας της χώρας, Χιον Γιονγκ Τσολ, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, από την παλιά φρουρά του καθεστώτος μόνο δύο αξιωματούχοι συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους, ο Κιμ Κι Ναμ και ο Τσόι Τάε Μποκ. Σύμφωνα με τις φήμες αυτές, ο Κιμ διέταξε την εκτέλεση του Χιον Γιονγκ Τσολ επειδή ο στρατάρχης αποκοιμήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ηγέτη.

Εκκαθαρίσεις
Οι φήμες περί αιματηρών εκκαθαρίσεων της νομενκλατούρας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν ξεκινήσει περίπου δύο χρόνια πριν, όταν είχαν δημοσιευθεί φωτογραφίες του θείου του νέου ηγέτη, Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, να περνάει Στρατοδικείο. Ο Τάεκ, που θεωρούνταν μέχρι τότε ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της χώρας, καταδικάστηκε για τις κατηγορίες της προδοσίας και της διαφθοράς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τότε, ο Τάεκ είχε εκτελεστεί με σκληρό τρόπο, ενώ λίγο αργότερα η σύζυγός του και αδελφή του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Κιονγκ Χούι, είχε δηλητηριαστεί επειδή είχε διαμαρτυρηθεί για την εκτέλεση του συζύγου της.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται ότι ήθελε πάση θυσία να τελειώσει με το περιβάλλον του Γιανγκ Σονγκ Τάεκ και την επιρροή του και έτσι λέγεται ότι εκτέλεσε αρκετούς αξιωματούχους που σχετίζονταν με τον θείο του, συμπεριλαμβανομένου και του Ο Σανγκ Χον, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών σε φέουδο και να κρύψει τα ίχνη της διαφθοράς.

Μετά την εκτέλεση όσων σχετίζονταν με τον θείο του, μια ανακοίνωση της κυβέρνησης της Πιονγιάνγκ ανέφερε: «Η ανακάλυψη και το σπάσιμο της ομάδας Γιανγκ έκανε το κόμμα μας και τις επαναστατικές γραμμές μας καθαρότερες».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πάντως, ότι περισσότερες από τις πληροφορίες αυτές είτε προέρχονται από πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών της Νοτίου Κορέας είτε από πολίτες της Β. Κορέας που περνούν τα σύνορα.

Συνολικά, σύμφωνα με τη NIS, την υπηρεσία πληροφοριών της Νοτίου Κορέας, μόνο φέτος τουλάχιστον 15 ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν εκτελεστεί, ενώ ο αριθμός των εκτελεσθέντων μελών της νομενκλατούρας από το 2011 μέχρι σήμερα ανέρχεται το λιγότερο σε 70 άτομα.

Φέτος, πάντα σύμφωνα με τη NIS, έχει εκτελεστεί ένας υφυπουργός επειδή διαμαρτυρήθηκε για την επίσημη πολιτική για τη διαχείριση των δασών, ένας αξιωματούχος που ασχολούνταν με τον οικονομικό σχεδιασμό και ο οποίος είχε διαφορετική οπτική για το πώς πρέπει να κατασκευαστεί ένα δημόσιο έργο και τέσσερα μέλη της κρατικής ορχήστρας με την κατηγορία του κατασκόπου.

ΓΙΑ 20 ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ
Θανατική ποινή και διώξεις μέχρι τρίτης γενεάς

Συνολικά 20 αδικήματα επισύρουν τη θανατική ποινή στη Βόρεια Κορέα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επικαλούμενη μια λίστα των αδικημάτων που κυκλοφόρησε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τη λίστα, τα αδικήματα που μπορεί να τιμωρηθούν με θανατική ποινή ξεκινούν από το να πουλάει κάποιος κοσμήματα στη μαύρη αγορά και φτάνουν μέχρι τη διατάραξη της προετοιμασίας πολέμου. Μεταξύ αυτών είναι η προδοσία, η τρομοκρατία, η χρησιμοποίηση σε συναλλαγή ξένων νομισμάτων, η διαρροή απόρρητων πληροφοριών, ο βιασμός, η απαγωγή, η αποκλίνουσα συμπεριφορά, οι παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες και άλλα. λίστα

Η λίστα αυτή κυκλοφόρησε μετά τις φήμες περί εκτέλεσης του 66χρονου στρατάρχη Χιον Γιονγκ Τσολ. Μάλιστα σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το βορειοκορεατικό κράτος δεν τιμωρεί πάντα μόνο τον δράστη ή τους δράστες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με το αδίκημα τιμωρούνται και οι συγγενείς του καταδικασθέντος μέχρι και τρεις γενιές πίσω. Φυσικά αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί ως «εχθροί του κράτους».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH). στη Βόρεια Κορέα από το 1950 έχουν γίνει χιλιάδες εκτελέσεις, με τις περισσότερες να σημειώνονται τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Μάλιστα σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το 2007 ψηφίστηκε νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι Αρχές μπορούν να επιβάλλουν σε κάποιον τη θανατική ποινή εάν το έγκλημα το οποίο διέπραξε (ανεξάρτητα από το ποιο είναι αυτό) θεωρηθεί ως «εξαιρετικά σοβαρό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το