Ελλάδα

Κικίλιας σε φαρμακοποιούς: Δώστε χωρίς αμοιβή τα ακριβά φάρμακα σε ασθενείς

Προσκόμματα φαίνεται ότι δημιουργούνται στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για διάθεση των ακριβών φαρμάκων και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, καθώς φαίνεται πως Κικίλιας και φαρμακοποιοί δεν συμφωνούν.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (11/9) στο υπουργείο Υγείας, μεταξύ του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι δύο πλευρές έθεσαν τις απόψεις τους για το πώς μπορούν να διακινηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους και στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ωστόσο -όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr- έκπληκτοι οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών άκουσαν τον υπουργό Υγείας να τους ανακοινώνει πως… λεφτά δεν υπάρχουν.

«Προς ώρας δεν υπάρχουν χρήματα για την αποζημίωσή σας, πρέπει να τα δίνετε δωρεάν χωρίς να αμείβεστε» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στους φαρμακοποιούς- τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr- ζητώντας τους ουσιαστικά να ξεκινήσουν τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων, αλλά χωρίς να αμείβονται για την υπηρεσία τους αυτή.

Μάλιστα, όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, η έλλειψη κονδυλίων για την αποζημίωση των φαρμακοποιών μπορεί να διαρκέσει και πάνω από έναν χρόνο, με βάση τα όσα διαμηνύθηκαν από το υπουργείο Υγείας στην αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί επρόκειτο να προτείνουν δύο βασικούς τρόπους για την αμοιβή τους σε ό,τι αφορά τη διάθεση των φαρμάκων από τα ιδιωτικά τους φαρμακεία: με πάγια αποζημίωση ανά σκεύασμα ή με ποσοστό.

Πάντως, ο προβληματισμός του υπουργείου Υγείας υπήρχε από την πρώτη στιγμή, παρότι είχε ανακοινωθεί ότι θα διατίθενται τα φάρμακα υψηλού κόστους και στα φαρμακεία της γειτονιάς. Ο προβληματισμός εστιαζόταν στο γεγονός ότι οι αμοιβές των φαρμακοποιών θα αυξήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Συνεδριάζουν οι φαρμακοποιοί
Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συνεδριάζει, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι εκπρόσωποι του κλάδου να προτείνουν όποιος φαρμακοποιός επιθυμεί να τα διανέμει δωρεάν στους βαριά πάσχοντες, σε μια προσπάθεια των φαρμακοποιών να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των βαριά πασχόντων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το