Τοπικά

ΚΗΦΗ Αγριάς: Οδηγίες για την προστασία των ηλικιωμένων από το κρύο

Ο Δήμος Βόλου έχει ορίσει ειδικούς θερμαινόμενους χώρους στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) για ανθρώπους που έχουν ανάγκη να ζεσταθούν. Οι υπεύθυνοι των ΚΗΦΗ υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των ηλικιωμένων και γενικότερα των ευπαθών ομάδων από το κρύο, ενώ καλούν οποιονδήποτε έχει πληροφορίες σχετικά με κάποιον άστεγο, να επικοινωνήσει με τον Ξενώνα Αστέγων Νεάπολης Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ (τηλ. 24210-91614) ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προς επίλυση του προβλήματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπεύθυνη του ΚΗΦΗ Αγριάς Ασημένια Ρήγα, δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία των ηλικιωμένων:

Μερικοί Βόρειοι λαοί λένε , δεν υπάρχει κακός καιρός αλλά κακό ντύσιμο. Το πολύ κρύο και οι αρνητικές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό και απαιτείται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Έτσι οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο καρδιακό νόσημα, από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια ή άλλες χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν έξω. Οι μετακινήσεις είναι επικίνδυνες, ειδικά για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Το θερμαινόμενο σπίτι είναι το καλύτερο μέσο προφύλαξης.
Αν χρειαστεί για κάποιον λόγο να βγουν από το σπίτι, θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην είναι απότομη η αλλαγή από τη ζέστη στο κρύο.
Το ζεστό ντύσιμο είναι απαραίτητο για την προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τα παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες θα προφυλάξουν από γλιστρήματα και πτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάγματα των άκρων.
Το περπάτημα θα πρέπει να είναι αργό και με μικρά βήματα, χωρίς βιαστικές ή απότομες κινήσεις. Εάν είναι απαραίτητο να βγούμε έξω από το σπίτι φορούμε γάντια , καπέλο και το κασκόλ θα πρέπει να φορεθεί έτσι ώστε να σκεπάζει και το στόμα. Με αυτόν τον τρόπο, ζεσταίνεται ο αέρας που εισπνέεται και δεν εισέρχεται παγωμένος στους πνεύμονες.
Γενικά όμως θα πρέπει να το αποφεύγουμε. Στο σπίτι χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα ή την παλιά γνωστή θερμοφόρα , τρώμε υγειινά και πίνουμε ζεστά ροφήματα.
Εξυπακούεται ότι δεν καπνίζουμε και δεν πίνουμε αλκοόλ. Αν παρουσιαστεί πυρετός ή βήχας συμβουλευόμαστε το γιατρό μας και πίνουμε άφθονα ζεστά υγρά (π.χ. σούπες, χαμομήλι, τσάι κ.λ.π. ) Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς όσο και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός τους θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν αισθανθούν καλά ή παρουσιάσουν οποιοδήποτε παθολογικό σύμπτωμα, καλό είναι να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό τους ή σε κάποιο νοσοκομείο.
Το κρύο και η σωματική άσκηση από ιατρικής πλευράς, αυξάνουν το φορτίο στην καρδιά και μπορεί να προκαλέσουν στηθάγχη και έμφραγμα. Η έκθεση σε ασυνήθιστο κρύο προκαλεί αγγειοσπασμό (αυξάνεται η αρτηριακή πίεση ), αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος . και προκαλούνται θρομβώσεις ( αυξάνονται δηλ. τα εμφράγματα τα επεισόδια στηθάγχης και τα εγκεφαλικά επεισόδια ), προκαλεί βρογχόσπασμο ( οπότε αυξάνονται οι πνευμονικές λοιμώξεις )κ.λ.π.
Τα τζάκια και οι σόμπες προκαλούν μόλυνση του αέρα , τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική.Ο χειμώνας είναι η εποχή της γρίπης.
Φροντίζουμε να έχουμε εμβολιαστεί για τη γρίπη κάθε χρόνο, από το φθινόπωρο και για όσους προβλέπεται πρέπει να εμβολιαστούν απέναντι στον πνευμονόκκκο.
Στα ΚΗΦΗ ενημερώνουμε για τους εμβολιασμούς κάθε χρόνο και εμβολιάζουμε τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί από τον γιατρό που τους παρακολουθεί.
Ενημερωτικά, έχει καθιερωθεί πλέον από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και ο απαραίτητος εμβολιασμός για τον έρπη ζωστήρα σε άτομα άνω των 65 ετών αλλά και σε νεώτερες ηλικίες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Φροντίζουμε επίσης να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με το ειδικό αντισηπτικό υγρό για απολύμανση και την μη μετάδοση στελεχών των μικροβίων.
Συστήνεται στους ωφελούμενους των ΚΗΦΗ που φιλοξενούμε, εάν παρουσιάζουν συμπτώματα βήχα και κρυολογήματος να παραμένουν στο σπίτι τους για την προστασία των υπολοίπων ατόμων των δομών.
Τα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) είναι κοινωνικές δομές της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και είναι συγχρηματοδοτούμενες δομές από
το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσαλλίας 2014 – 2020.
Υπάρχουν επίσης ειδικοί θερμαινόμενοι χώροι που έχει ορίσει ο Δήμος Βόλου για ανθρώπους που έχουν ανάγκη να ζεσταθούν.
Παρακαλείσθε εάν έχετε πληροφορίες σχετικά με κάποιον-α άστεγο, να επικοινωνήσετε με τον Ξενώνα Αστέγων Νεάπολης Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ στο τηλ. 24210-91614 ώστε
να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προς επίλυση της κατάστασης από την υπεύθυνη της δομής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το