Τοπικά

Κηδεύεται σήμερα ο παλαιός φουρνάρης της Ν. Ιωνίας Γιάννης Τσικριτζής

Γνώρισε τη φτώχεια στον προσφυγικό καταυλισμό τότε της Ν. Ιωνίας, γνώρισε την εξορία και τις μαύρες εκείνες εποχές για τον Ελληνισμό, αλλά κατόρθωσε να επιβιώσει και να γίνει γνωστός με τον φούρνο του, την αρτοποιία Τσικριτζή και τα περίφημα κουλούρια της.

Ο Γιάννης Τσικριτζής, ένας από τους παλαιότερους αρτοποιούς του Βόλου, έφυγε χθες από τη ζωή, ήσυχα στον ύπνο του, στα 91 του χρόνια. Γιος και εγγόνι αρτοποιών από την Κερασούντα του Πόντου, ο μπαρμπα-Γιάννης γνώρισε τη ζωή μέσα στην προσφυγιά, στη Ν. Ιωνία, τότε που η περιοχή είχε μόνον παραπήγματα. Ο πατέρας του Κυριάκος, είχε έρθει πρόσφυγας από τον Πόντο, μετά τον μεγάλο διωγμό και άνοιξε τον πρώτο φούρνο το 1928, στα προσφυγικά. Ο φούρνος λειτούργησε μέχρι το 1941, οπότε με την εισβολή των Γερμανών και την κατοχή έκλεισε, όπως και όλοι όσοι λειτουργούσαν τότε στη χώρα, καθώς το αλεύρι έλειπε. Ο φούρνος άνοιξε πάλι με την απελευθέρωση από τους ναζί, το 1944, για να ξανακλείσει το 1946, όταν η διχόνοια έσπειρε τον εμφύλιο πόλεμο. Αριστερών ιδεών η οικογένεια του Κυριάκου Τσικριτζή κυνηγήθηκε από το καθεστώς τότε και ο μεν παππούς εξορίστηκε στη Χίο, ο δε γιος Γιάννης στη Μακρόνησο και οι γυναίκες στο Τρίκερι. Ο Γιάννης ωστόσο πρόλαβε και τέλειωσε την Καρτάλειο σχολή, μαθαίνοντας λογιστική, ενώ στη Μακρόνησο όπου βρισκόταν εξορία μέχρι το 1952, υπηρέτησε και την στρατιωτική του θητεία. Επειδή έπαιζε ποδόσφαιρο, ο λοχαγός του του είπε, πως αν σκοράριζε σε ένα παιχνίδι, τότε θα τον έστελνε να πάρει απολυτήριο από μονάδα στη Βέροια, γιατί αν έπαιρνε απολυτήριο από τη Μακρόνησο ως αριστερός, δεν θα έπιανε δουλειά…
Ο Γιάννης αποδέχθηκε την πρόταση και το πέτυχε. Έβαλε γκολ, πανηγύρισε και πήρε την πολυπόθητη μετάθεση και το απολυτήριο του Στρατού από μονάδα της Ημαθίας. Επιστρέφοντας στον Βόλο, εργάστηκε ως λογιστής σε μεταφορική εταιρεία φορτηγών, ωστόσο το 1954, με τον θάνατο του πατέρα του Κυριάκου, ανέλαβε τον φούρνο στη Ν. Ιωνία, στην οδό Δημοκρατίας. Γνωστά ήταν τα περίφημα κουλούρια του, τα οποία αναζητούσαν και πελάτες από τον Βόλο. Μεγάλες του αγάπες η Νίκη και η Βολιώτικη Χορωδία. Στη Νίκη ασχολήθηκε επί σειρά ετών με τα διοικητικά και εξελέγη πολλές φορές μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ενώ στη Βολιώτικη Χορωδία διετέλεσε μέλος της και επί μια δεκαετία περίπου εκλεγόταν πρόεδρός της. Το 1985 είχε χάσει τη σύζυγό του Αναστασία, που του είχε χαρίσει δύο παιδιά, τον Κυριάκο, που ανέλαβε τον φούρνο μετά τη συνταξιοδότηση του πατέρα του το 1987 και τη Μαρία.

Ο Γιάννης Τσικριτζής πέθανε νωρίς χθες το πρωί στον ύπνο του, ήσυχα, από ανακοπή καρδιάς, παρά την ταραχώδη ζωή που είχε. Τον βρήκε χωρίς τις αισθήσεις του ο γαμπρός του. Σοβαρός επαγγελματίας, ισχυρή προσωπικότητα, είχε πολλούς φίλους. Χάρηκε τρία εγγόνια. Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα στις 11 το πρωί από τον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας, τον τόπο όπου μεγάλωσε και αγάπησε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το