Επιστήμη, Θ Plus

Kι όμως η πανώλη επηρεάζει την υγεία μας 700 χρόνια μετά – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Σημάδι φαίνεται πως άφησε για πάντα στην ανθρωπότητα η πανδημία της πανώλης, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει την υγεία μας σχεδόν 700 χρόνια μετά. Στα μέσα του 1.300, σε μια από τις πιο ζοφερές στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία, η πανώλη σάρωσε την Ευρώπη και περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

Έρευνα που αναλύει το DNA σκελετών αιώνων, εντόπισε μεταλλάξεις που βοήθησαν τον άνθρωπο να επιβιώσει από την πανώλη. Ωστόσο, οι ίδιες μεταλλάξεις συνδέονται με αυτοάνοσα νοσήματα που μας ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το BBC.

Αντικείμενο των επιστημόνων στάθηκε το DNA που ελήφθη από τα δόντια 206 αρχαίων σκελετών και μπόρεσαν να κατηγοριοποιήσουν με ακρίβεια τα ανθρώπινα λείψανα, ανάλογα με το αν εκείνα προέρχονταν πριν, κατά τη διάρκεια ή σε εποχή μεταγενέστερη από την πανδημία της πανώλης.

Οι άνθρωποι των οποίων τα γονίδια είχαν υποβληθεί στις «σωστές» μεταλλάξεις, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από την πανώλη. Πιθανότατα αυτή οι τυχεροί νοσήσαντες κληρονόμησαν τα συγκεκριμένα λειτουργικά γονίδια από τους προγόνους τους και στη συνέχεια κληροδότησαν τις χρήσιμες γονιδιακές μεταλλάξεις και στα δικά τους παιδιά, με αποτέλεσμα σταδιακά να εξαπλωθούν στο ανθρώπινο είδος.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε σύγχρονα πειράματα χρησιμοποιώντας το βακτήριο της πανώλης. Το πρόβλημα είναι ότι οι μεταλλάξεις που αντιστέκονται στην πανώλη έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, γνωστή και ως νόσος του Crohn, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να βλάψουν την υγεία μας σήμερα. Επομένως, αυτές οι πληγές από το παρελθόν εξακολουθούν ακόμα και τώρα να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας στις ασθένειες.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το