Τοπικά

To KEΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ επεκτείνεται στον Αλμυρό με δημιουργία Μονάδων Θεραπείας και Κοινωνικής Υποστήριξης

Ο Δήμος Αλμυρού θα διαθέσει χώρο για να αναπτύξει δραστηριότητα το ΚΕΘΕΑ Πιλότος για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την καταπολέμηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Το
ΚΕΘΕΑ, αποτελεί ένα πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών με ελληνική και διεθνή αναγνώριση καθώς είναι σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ για θέματα ναρκωτικών και ένας από τους βασικούς φορείς υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από ουσίες. Το ΚΕΘΕΑ μέσω του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τις δράσεις του με τη λειτουργία των δύο Μονάδων του Θεραπευτικού του Προγράμματος και συγκεκριμένα της Μονάδας Θεραπείας και Κοινωνικής Υποστήριξης καθώς και του Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Κέντρου.

Οι δύο φορείς, εκτιμώντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για την υποστήριξη κατάλληλων δράσεων και προγραμμάτων απεξάρτησης στην περιοχή, κατευθύνονται προς μια πιο στενή και μακροπρόθεσμη συνεργασία, μέσω Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το οποίο θα έχει συνολική διάρκεια δύο ετών και θα αφορά στην υλοποίηση του σχεδιασμού προς ανάπτυξη της πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των πρώην χρηστών στον Νομό Μαγνησίας, καθώς και την εκπαίδευση των στελεχών των δύο φορέων (αρχική και συνεχιζόμενη) σε θέματα εξαρτήσεων.

Για τον σκοπό αυτό θα υλοποιηθούν οι εξής ενέργειες:

Ανάπτυξη υπηρεσιών πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ σε χώρο που θα παραχωρηθεί από τον Δήμο Αλμυρού. Δημιουργία υπηρεσιών για τη διαχείριση συγκεκριμένων περιστατικών εξαρτητικών συμπεριφορών σε άτομα από 14 ετών και τις οικογένειές τους (υποδοχή, αξιολόγηση και παραπομπή). Με τον όρο εξαρτητικές συμπεριφορές εννοείται βία, παραβατικότητα, κατάχρηση αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά μέσα, χρήση ουσιών όσον αφορά στην εφηβεία και χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών όσον αφορά στους ενήλικες. Επίσης προβλέπεται δημιουργία δικτύου διασύνδεσης με τον Δήμο Αλμυρού μέσα από συστηματικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης επαγγελματικών ομάδων (επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας κ.ά.), καθώς και γονέων, με απώτερο στόχο την έγκαιρη διαχείριση εξαρτητικών συμπεριφορών.
Ο Δήμος Αλμυρού, ως προς την υλοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ Πιλότος στον Νομό Μαγνησίας, αναλαμβάνει:

Τη φιλοξενία σε χώρο διαμορφωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες του πάγιου εξοπλισμού (γραφεία με διακριτική πρόσβαση, κοινόχρηστοι χώροι, τηλεφωνική σύνδεση, πρόσβαση στο διαδίκτυο) των υπηρεσιών πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και κάλυψη των λειτουργικών εξόδων χρήσης του χώρου. Την υποστήριξη της διαμόρφωσης δικτύου διασύνδεσης με υπηρεσίες και φυσικά πρόσωπα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που εμπλέκονται στη διαχείριση θεμάτων υγείας, παιδείας, κοινωνικής πολιτικής, όσον αφορά στην κινητοποίηση για την αρχική ενημέρωση.

Το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, θα διαθέτει σε συστηματική βάση, το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την ανάπτυξη υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης και συμβουλευτικής στην πόλη του Αλμυρού, σύμφωνα με τις ανάγκες που θα διαπιστωθούν και τις δυνατότητες που διαθέτει.
Οι γονείς θα πραγματοποιούν τις πρώτες συναντήσεις στο Σταθμό και στη συνέχεια, εφόσον αξιολογηθεί ως απαραίτητο, θα παραπέμπονται σε κατάλληλη θεραπευτική υποστήριξη στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το