Τοπικά

Με καισαρική τρεις στις δέκα γεννήσεις στο Νοσοκομείο Βόλου

Στο 30%, ποσοστό πολύ λιγότερο σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, ανέρχεται το αντίστοιχο των γεννήσεων με καισαρική τομή στο «Αχιλλοπούλειο». Βέβαια στην Ευρώπη ο στόχος είναι να αποτελούν το 15%, αν και σε αρκετές χώρες φτάνει στο 30%.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο σύνολο των γεννήσεων, το 56,8% είναι καισαρικές.
Το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το 15%. Οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν το φυσιολογικό ποσοστό αυτό, κατά το διπλάσιο, φθάνοντας το 30% σε καισαρικές, στο σύνολο των τοκετών. Η Ελλάδα, υπερβαίνει στο διπλάσιο και τη διπλάσια υπέρβαση των χωρών της ΕΕ, εκτινάσσοντας περίπου στο 60% το ποσοστό των καισαρικών στο σύνολο των γεννήσεων.
Ο διευθυντής της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου με πολύχρονη εμπειρία κ. Απόστολος Πλακόπουλος τόνισε πως το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική στο Νοσοκομείο Βόλου ανέρχεται στο 30%, ενώ οι γεννήσεις με φυσιολογικό τρόπο στο 70%.
Ο ίδιος εκτίμησε πως σε γενικές γραμμές στο Νοσοκομείο Βόλου καταβάλλεται προσπάθεια, προκειμένου να κρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο το ποσοστό των καισαρικών τομών. Ειδικότερα τόνισε πως την αύξηση του μέσου όρου που γεννούν οι Ελληνίδες που πλέον αγγίζει την ηλικία των 35 ετών, καθώς παντρεύονται λόγω της κρίσης και αργότερα. Επίσης υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες γεννούν με καισαρική σε κάποια ιδιωτική κλινική και μετά έρχονται στο Νοσοκομείο για να γεννήσουν το δεύτερο παιδί, όπου συνήθως γίνεται επίσης με καισαρική, αν και υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που γεννούν φυσιολογικά. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προκύπτει ανάγκη για καισαρική τομή στο τέλος του τοκετού, οπότε εκεί που όλα δείχνουν ότι θα γεννήσει φυσιολογικά, η γυναίκα για κάποιο σοβαρό ιατρικό λόγο τεκνοποιεί με καισαρική.
Με δράση στη Μαιευτική Κλινική για πάνω από 30 χρόνια ο κ. Πλακόπουλος τόνισε πως το ηλικιακό εύρος που γεννούν οι γυναίκες στο Νοσοκομείο Βόλου αρχίζει από την ηλικία των 12-13 ετών και καταλήγει και στην ηλικία των 48-49 ετών. Βέβαια η δεύτερη περίπτωση είναι πιο σπάνια, μια-δύο γυναίκες τον χρόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα ηλικιακά όρια των γυναικών που γεννούν σε πολύ μικρή ηλικία και αντί για 12-13 ετών, βλέπουμε περισσότερες περιπτώσεις κοντά στις ηλικίες των 14-16 ετών.
Φώτης Σπανός

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άγριος ξυλοδαρμός έφηβης – 15χρονη της χτυπούσε το κεφάλι στο πεζοδρόμιο

Ακόμα ένα περιστατικό άγριας βίας μεταξύ ανηλίκων έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τις ΗΠΑ,…

13 Μαρτίου 2024

Eλάφι άφησε το δάσος και πήγε να κολυμπήσει στον κόλπο της Γέρας, στη Λέσβο

Το ελάφι φαίνεται να απολαμβάνει την βόλτα του στη θάλασσα και να περπατάει περήφανο και…

13 Μαρτίου 2024

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Με αφορμή την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που καθιερώνει το νόμιμο φακελάκι για τα…

13 Μαρτίου 2024

Το Σωματείο Καταστηματαρχών Μηχανών Γραφείου, Επισκευών για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Το Σωματείο Καταστηματαρχών Μηχανών Γραφείου, Επισκευών καταθέτει τις ανησυχίες του σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση όσον…

13 Μαρτίου 2024

Να αποφυλακιστούν οι «σερίφηδες» που έβαλαν σε κοντέινερ 13 μετανάστες ζητεί η εισαγγελέας

Την αποφυλάκιση των τριών προσωρινά κρατούμενων, αποκαλούμενων «σερίφηδων» του Έβρου, οι οποίοι κατηγορούνται για μία…

13 Μαρτίου 2024

«Αντίο»

Το τελευταίο «αντίο» στην μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Σμαρώ Λεφούση, είπε χθες το ΚΚΕ…

13 Μαρτίου 2024