Τοπικά

Κερδίζουν τις προτιμήσεις τα ρούχα από δεύτερο χέρι – Στροφή Βολιωτών στα μεταχειρισμένα

Πριν αρκετά χρόνια, ιδίως πριν την κρίση και τα μνημόνια, το να φορέσει κάποιος ρούχα από δεύτερο χέρι ή μεταχειρισμένο ήταν… ξεπεσμός, κάτι που σήμερα δεν ισχύει, διότι εκτός από ανάγκη, ίσως να είναι και μόδα.

Οι οικονομικές συγκυρίες και η αδυναμία πολλών ατόμων να διαθέσουν ένα ευκαταφρόνητο ποσό για την αγορά ενός ρούχου έχει αλλάξει τη νοοτροπία στο shopping.

Όλο και περισσότερο, άνθρωποι ψάχνουν το φτηνό και καλό ρούχο, αλλά και γιατί όχι ένα ρούχο μεταχειρισμένο. Η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι τα τελευταία χρόνια και με την κρίση κερδίζει συνεχώς την προτίμηση των καταναλωτών.

Υπάρχει ακόμα η περίπτωση σε τέτοιου είδους μαγαζιά κάποιος να ανακαλύψει μικρούς «θησαυρούς», που σε άλλες εποχές ήθελε να ξοδέψει αρκετά χρήματα για να το αποκτήσει.

Και είναι πραγματικότητα ότι στη λαϊκή αγορά ένδυσης και υπόδησης του Βόλου και της Νέας Ιωνίας όλο και αυξάνονται οι πάγκοι με μεταχειρισμένα ή από δεύτερο χέρι ρούχα.

Η κ. Μαριλένα Κοζοκάρου μαζί με τον αδερφό της Μάριο που τη βοηθά, έχει ανοίξει εδώ και τρία χρόνια ένα κατάστημα με μεταχειρισμένα ρούχα και πάει αρκετά καλά όπως εκμυστηρεύεται η ίδια.

«Το μαγαζί το άνοιξα μετά την προτροπή της θείας μου, που είχε ανοίξει δύο τέτοιου είδους καταστήματα στη Σπάρτη, τα οποία πάνε πολύ καλά» τόνισε η ίδια.

Η κ. Μαριλένα Κοζοκάρου επισήμανε ότι υπάρχει κίνηση και ο κόσμος δείχνει σιγά-σιγά να προτιμάνε τα ρούχα από δεύτερο χέρι, τα οποία είναι για όλα τα βαλάντια, αφού οι τιμές αρχίζουν από 0,50 ευρώ και φτάνουν μέχρι 30 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια, τα μεταχειρισμένα ρούχα τα προμηθεύεται από το εξωτερικό, Γερμανία, Αμερική και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι πολύ διαδεδομένα και αυτό για θέμα υγιεινής, διότι τα συγκεκριμένα ρούχα περνούν από κλίβανο.

Το παγκόσμιο εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης έχει μια μακρά ιστορία. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, τα μεταχειρισμένα ενδύματα ήταν ένας σημαντικός τρόπος για την απόκτηση ρούχων. Με την εκβιομηχάνιση, τη μαζική παραγωγή και την αύξηση των εισοδημάτων το ευρύ κοινό βρέθηκε στη θέση να αγοράσει καινούργια και όχι από δεύτερο χέρι ρούχα.

Στα χρόνια της αποικιοκρατίας ξεκίνησαν να εμφανίζονται και τα πρώτα φιλανθρωπικά «καταστήματα» ρούχων για την ένδυση και υπόδηση των φτωχών.

Από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εμπόριο με ρούχα από δεύτερο χέρι είχε αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μεταχειρισμένα ρούχα άρχισαν να εξαπλώνονται στις αναπτυγμένες χώρες μαζί με την περιβαλλοντική συνείδηση, αφού θεωρούνται ρούχα φιλικά προς το περιβάλλον και σταδιακά έγιναν μόδα. Με την εμφάνιση του ίντερνετ το διαδικτυακό εμπόριο μεταχειρισμένων ενδυμάτων αυξήθηκε ακόμα περισσότερο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το