Άρθρα

Κεραυνός εν αιθρία ή οργανωμένο ανά τους αιώνες έγκλημα;

Του Γιώργου Ινεπολόγλου, φυσικού

Διακρίνω πράξη αυτοϊκανοποίησης ή κάνω λάθος; Η Οργουελική αλαζονεία των γουρουνιών της φάρμας των ζώων γίνεται περισσότερο από εμφανής την τελευταία περίοδο. Το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο είναι επιτακτική ανάγκη επιβίωσης για την κοινωνία και όχι καβάλημα του καλαμιού του εκάστοτε υπουργού. Αισθάνομαι ότι είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο με το χειρότερο ωράριο λειτουργίας, αλλά και εξειδίκευσης για την λειτουργία των καταστημάτων, σε συνδυασμό με τα υπερβολικά πρόστιμα παραβατικότητας των πολιτών που παραλίγο να γίνουν μεγαλύτερα. Σαν από μηχανής θεός ο κυβερνήτης μας έσωσε από την αύξησή τους γι αυτό πρέπει να τον ευγνωμονούμε. Σήμερα θα λειτουργούν οι νυχούδες, αύριο οι παρανυχούδες, και την άλλη . . . . άντε να μην πω καμία κουβέντα. «Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου». Γιατί τόσο πρεμούρα γι αυτό το επάγγελμα; Υπάρχουν χιλιάδες άλλα που τους απαγορεύεται η λειτουργία. Υποπτεύομαι ότι κρύβεται γκομενο-δουλειά πίσω από αυτή την προτίμηση.

Μια και αναφέρομαι σε γκομενο-δουλειές και αυτοϊκανοποιήσεις ας σοβαρευτώ λίγο. Η ιστορία της ανθρωπότητας σχετικά με την σεξουαλική ή όχι συμπεριφορά των ανθρώπων έχει πολλά να μας προσφέρει. Τόσο ο γάμος, η πορνεία, και η παιδεραστία όσο και οι συμμετέχοντες σε αυτές τις δραστηριότητες δημιούργησαν τις διαφορετικές κουλτούρες στους λαούς της γης ανά τους αιώνες, λαμβάνοντας φυσικά υπ’ όψιν και τις θρησκευτικές προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα στην οποία ένα άτομο μπορεί να γαλουχηθεί. Βασικός παράγοντας ήταν ο περιορισμός της γυναικείας σεξουαλικότητας, η σωματική υπεροχή του άνδρα απέναντι στην γυναίκα αλλά και τα πρότυπα που η κοινωνία δίνει στην νεολαία για να κατακτήσουν την υπέρτατη ηδονή μέσω της επαγγελματικής αποκατάστασης και όχι μόνο. Σε πουριτανικές κοινωνίες με έντονες θρησκευτικές προκαταλήψεις εφαρμόζονται περιοριστικοί κανόνες συμπεριφοράς, ένδυσης και γενικά εξωτερικής εμφάνισης των ατόμων. Στις πιο ελεύθερες κοινωνίες τα σεξουαλικά ένστικτα είναι λιγότερο καταπιεσμένα με αποτέλεσμα η επαγγελματική θέση, η εφευρετικότητα, η εξυπνάδα αλλά και το γεμάτο πορτοφόλι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανοποίησή τους. Ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, μία θέση στην showbiz και η αναγνωρισιμότητα στην κοινωνία, αποτελούν σημαντικά κίνητρα ώστε τα υποψήφια θύματα αλλά και θύτες να συμμετέχουν σε παραβατικές πράξεις, ανάλογα με τους κανόνες που ισχύουν στις εκάστοτε κοινωνίες. Όταν όμως πρόκειται για παιδικές ψυχές τα πράγματα δεν είναι μετρήσιμα.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των προσώπων που κατέχουν θέσεις κλειδιά και μπορούν να επηρεάσουν αθώες παιδικές υπάρξεις. Και φυσικά είναι πολύ δύσκολο ένας εκπαιδευτής, ένας αξιωματούχος ή ένας συνοδός ανηλίκου να κρατήσει τις απαιτούμενες ισορροπίες, την στιγμή που η παιδική αφέλεια αλλά και δίψα, αφήνει ορθάνοιχτες πόρτες προσέγγισης. Η επιλογή όμως του εκπαιδευτή . . . κλπ, δεν μπορεί να γίνεται με γνώμονα την κομματική του ταυτότητα. Και φυσικά η παραβατική του συμπεριφορά μεταβιβάζεται και σε αυτούς που τον επέλεξαν. Όταν απομακρύνεις τέτοια άτομα από τους κόλπους του κόμματος χωρίς να εξετάζεις τους λόγους που τους γαλούχησαν τότε δεν λύνεις το πρόβλημα. Τότε προσπαθείς να προστατέψεις το κόμμα σου αλλά όχι την κοινωνία.

Με παρόμοιο τρόπο η συμμετοχή νέων ατόμων σε τηλεοπτικά show σκουπίδια, όταν το αντικείμενο του show άπτεται σεξουαλικού περιεχομένου ένδυσης, θωπείας, οφθαλμολαγνείας ηδονοβλεψιών, ερωτοτροπίας μπρος στις κάμερες κλπ, έχει παρόμοιους κινδύνους παραβατικότητας της συμπεριφοράς σε θύτη και θύμα. Το να παρακολουθείς αθώες ψυχές με τρεμάμενες φωνές να εκλιπαρούν τους κριτές αναμφιβόλου εκπαίδευσης και ικανότητας για μία θέση στον παράδεισο της επόμενης φάσης ενός παιχνιδιού, είναι η κατάντια της κοινωνίας μας που δημιουργεί τους θύτες και τα θύματα. Όταν και η δικαιοσύνη αδιαφορεί, τότε είναι και αυτή συμμέτοχος στην εμφάνιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι τσουτσουνοπαίχτες δεν μας προέκυψαν ξαφνικά. Είναι η προέκταση της ανοχής και ατιμωρησίας των υπευθύνων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το