Πολιτισμός

Κερασιά: Ιστορία μέσα από εικόνες

Στην ομιλία του, κατά την τελετή των εγκαινίων των γραφείων του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. ο πρόεδρος Χαράλαμπος Αλεξάνδρου με ιδιαίτερα αισθήματα ικανοποίησης και ενθουσιασμού, είχε αναφέρει:
-«Το Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. για τη δράση του αυτή (τη λειτουργία των νέων του γραφείων) πιστεύει ότι είναι μόνο η αρχή για μία νέα πολιτιστική πορεία στην ευρύτερη περιοχή. Το Δ.Σ. είναι βέβαιο, πως πολλές ακόμη εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο, πολλές ακόμη ποιοτικές στιγμές θα απολαύσουν εδώ οι κάτοικοι της Κερασιάς και οι ξένοι επισκέπτες».
Και να η επόμενη ολοκληρωμένη εκδήλωση. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν τιμήθηκε η «Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κερασιάς».
Στον χώρο, που θα αποτελεί πλέον, σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κερασιάς και της ευρύτερης περιοχής, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 και ώρα 20.30, όταν θα βραδιάσει, μια εκδήλωση που θα περιλαμβάνει, έκθεση φωτογραφίας, προβολή video και ομιλίες από ειδικούς της φωτογραφίας, πάντοτε σε συνεργασία και με την Τοπική Κοινότητα Κερασιάς του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, φωτογραφικό υλικό του Μεσοπολέμου και της Δεκαετίας του ΄50 των πανελληνίως καταξιωμένων φωτογράφων, Στέφανου και Νίκου Στουρνάρα και του Στέφανου Αλεξάνδρου.
Την επιμέλεια της έκθεσης και την επιλογή των φωτογραφιών, έχουν με ιδιαίτερο τρόπο φροντίσει ο Νικόλαος Στουρνάρας και ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ενώ θα γίνει προβολή 25λέπτου βίντεο, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη, που φέρει τον τίτλο:
Στέφανος Αλεξάνδρου, ο φωτογράφος, ο φίλος ο άνθρωπος.
Βασικός ομιλητής θα είναι ο γιός του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου του περασμένου αιώνα και φωτογραφικού συνοδοιπόρου του Δημήτρη Λέτσιου, Σπύρου Μελετζή, καθηγητής πλέον φωτογραφίας Α’ Τ.Ε.Ι. Αθηνών, και επίσης καταξιωμένος φωτογράφος, Μενέλαος Μελετζής, με θέμα:
«Η σημασία και αξία των φωτογραφιών εποχής της Κερασιάς».
Ενώ ο πρόεδρος του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. Χαράλαμπος Κων. Αλεξάνδρου, θα παρουσιάσει το θέμα: «Κερασιά, Ιστορία μέσα από Εικόνες».
Πρόκειται για μια Έκθεση 45 φωτογραφιών που καταγράφουν την πορεία της Κερασιάς από την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέχρι και τη δεκαετία του 1950.
Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Στέφανου Στουρνάρα, φωτογράφου και ζωγράφου, απόφοιτου της Σχολής Καλών Τεχνών, όταν από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα άρχισε να επισκέπτεται την Άνω Κερασιά ως κυνηγός.
Τη σκυτάλη ως φωτογράφου της Κερασιάς παραλαμβάνει στη συνέχεια ο γιός του Νίκος. Η πρώτη φωτογραφία με υπογραφή του Νίκου Στουρνάρα είναι το πορτραίτο του Απόστολου Ταγματάρχη, το 1928. Ήταν τότε μόλις 10 ετών, και δεν ήταν διόλου εύκολη η χρήση των φωτογραφικών μηχανών στην εποχή του.
Ο Νίκος κατόπιν θα βγάλει εκατοντάδες φωτογραφίες στην Άνω Κερασιά. Τοπία, πορτραίτα, εξωκλήσια, χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες, στιγμιότυπα γεωργικών εργασιών, γιορτές και πανηγύρια και το Μοναστήρι του Φλαμουρίου. Πολλές δεκάδες εξ αυτών εκδόθηκαν και καρτ ποστάλς πριν τον πόλεμο, αλλά και μετά, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, στην Αθήνα.
Ένα μέρος παρουσιάζεται στη σημερινή έκθεση. Τοπία και οι χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του χωρίου, που «ταξίδεψαν» στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το φωτογραφικό αρχείο του Νίκου Στουρνάρα είναι εξαιρετικής ιστορικής και λαογραφικής αξίας για την Κερασιά.
Κατόπιν ήλθε η εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και της Εθνικής μας Αντίστασης.
Ο Νίκος Στουρνάρας, απέκτησε πολλά αρνητικά άλλων ερασιτεχνών φωτογράφων της περιόδου και από κάποια στιγμή και μετά, ο ίδιος άρχισε να βγάζει φωτογραφίες επισκεπτόμενος τις βάσεις του 54ου Συντάγματος, το Φλαμούρι, το τυπογραφείο στη Λέσχιανη, την Άνω Κερασιά.
Φρόντισε για την απόκρυψη και διατήρησή τους για μελλοντική χρήση. Πράγματι μετά την αναγνώριση της Εθν. Αντίστασης οι εκατοντάδες φωτογραφίες είδαν το φως της δημοσιότητας σε μια δίτομη πολυτελέστατη έκδοση, με τίτλο «Αναδρομή στα Περασμένα».
Τα τρία σημαντικότερα φωτογραφικά αρχεία της αντίστασης στην Ελλάδα είναι του Σπύρου Μελετζή – το πιο γνωστό – του Κώστα Μπαλάφα στην Ήπειρο, και αυτό της Κερασιάς και του Πηλίου του Νίκου Στουρνάρα, όχι ευρέως γνωστό στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Όμως ο πόλεμος τέλειωσε, καθώς και η δεκαετία του 1940. Η κανονική ζωή με μεγάλες δυσκολίες επανέρχεται σταδιακά στην ηρωική και μαρτυρική Κερασία.
Τα δυο νεαρά κορίτσια με τα συμβολικά ονόματα «Σεβαστή» και «Ζωή» με αστραφτερά πρόσωπα ποζάρουν στην Κερασιά ανέμελα και χαμογελαστά στον φακό του νεαρού τότε Στέφανου Αλεξάνδρου.
Ο Στέφανος Αλεξάνδρου, θα συνεχίσει το έργο του Νίκου στην Κερασιά μέχρι τα τέλη του 1950. Θα αποθανατίσει γάμους, πανηγύρια, οικογενειακές στιγμές, κυνηγούς, χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες, θα διασώσει δε και τον Κώστα Βέτσικα στα υψώματα του Αη Λιά με τα τραγιά του. Το 1959 θα μεταφερθεί στην Αθήνα ως συνεργάτης του Νίκου Στουρνάρα, για αρκετά χρόνια.
Εκτός όμως από τα φωτογραφικά έργα του Στέφανου Αλεξάνδρου, θα προβληθεί και 25λέπτο βίντεο, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη, με αναφορά στην τέχνη και τη ζωή του.
Ήδη μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, που είδαν τις φωτογραφίες, εξέφρασαν την επιθυμία να εκτεθούν και στον Βόλο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ετήσιων εκδηλώσεων για τον «Νοέμβριο της φωτογραφίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το