Τοπικά

Κέντρο υποδοχής προσφύγων – μεταναστών στις Μικροθήβες

Το οικόπεδο ιδιοκτησίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου επρόκειτο να ανεγερθούν οι φυλακές «Κασσαβέτεια ΙΙ», στην περιοχή των Μικροθηβών Μαγνησίας, αναμένεται να φιλοξενήσει στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή της «Θ», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που έχει αναλάβει τη διαδικασία προώθησης στο εσωτερικό της χώρας μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση μετά τα τελευταία κύματα φυγής από την Τουρκία, φέρεται να έχει ζητήσει από το αντίστοιχο της Δικαιοσύνης, να παραχωρηθεί το οικόπεδο για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής.

Η σχετική πληροφορία δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, Δήμο), ενώ φέρεται να καλύπτεται από άκρα μυστικότητα, λόγω της πιθανής εκδήλωσης αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής. Πρόκειται για το οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Βόλου – Φαρσάλων, μετά την ΠΑΘΕ και όπου χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ένας τοίχος που είχε αναγερθεί από τη «Θέμις Κατασκευαστική», καθώς εκεί επρόκειτο να κατασκευαστούν φυλακές, με στόχο τη μετεγκατάσταση εκεί του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης νέων Βόλου από την οδό Μεταμορφώσεως. Τελικά το σχέδιο δεν είχε υλοποιηθεί και το έργο είχε μείνει στη μέση.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διερευνά 11 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, που έχουν εγκαταλειφθεί πρόσφατα από τον Ελληνικό Στρατό, για να τα μετασκευάσει και να στεγάσει σε αυτά πρόσφυγες και μετανάστες.

Το οικόπεδο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής μέχρι τα Χριστούγεννα, αφού προβλέπεται την επόμενη κιόλας εβδομάδα να αρχίσουν οικοδομικές εργασίες, με την περίφραξή του, την κατασκευή βάσεων για εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ), που θα φιλοξενήσουν τους μετανάστες-πρόσφυγες και τον εξοπλισμό τους με ηλιακούς θερμοσίφωνες και τη σύνδεσή τους με δίκτυα νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται δηλαδή να γίνει κάτι ανάλογο με το κέντρο που λειτουργεί στο Κουτσόχερο Λάρισας.
Τη λειτουργία του κέντρου αναμένεται να αναλάβει ο Στρατός. Σημειώνεται πως θα είναι το δεύτερο κέντρο υποδοχής στη Μαγνησία μετά του «Μόζα» έξω από τον Βόλο, ενώ ανήλικοι μετανάστες-πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης Αγ. Σοφία στην Αγριά.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στόχος είναι τον φετινό χειμώνα να βρίσκονται λιγότεροι από τους μισούς μετανάστες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στα ελληνικά νησιά, την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Υπάρχει πρόθεση να μετακινηθούν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου ή έχουν γίνει δεκτά, από τα νησιά στην ενδοχώρα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όσους διαθέτουν, κύρια και μη, ξενοδοχειακά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, πλην των Περιφερειών του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου. Όπως ανέφερε η πρόσκληση ενδιαφέροντος, η μίσθωση θα γίνει σίγουρα για έξι μήνες, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς παράτασης επιπλέον έξι μηνών, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αφορά ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι κλινών, βάσει των όσων καθορίζονται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφερόταν επίσης σε κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, συγκεκριμένου αριθμού τετραγωνικών, ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον 20 ατόμων. Όσον αφορά στη σειρά μειοδοσίας, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ/ωφελούμενο/ημέρα διαμονής χωρίς ΦΠΑ, που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδας, ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας η επιλογή θα γίνει με βάση τη χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το