Τοπικά

Κέντρο στρατολόγησης στελεχών για τα κόμματα, το Πανεπιστήμιο

unnamed

Εκδήλωση με θέμα το Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε το Ποτάμι Μαγνησίας στο Αχίλλειον στην οποία μίλησε ο Γιώργος Μαυρωτάς αν. Καθηγητής ΕΜΠ, υπεύθυνος τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος, υπεύθυνη τομέα Περιφερειακής Ανασυγκρότησης.

Οι ομιλητές ανέλυσαν το θέμα «Κοινωνία και Πανεπιστήμιο: Μύθοι και πραγματικότητα» παρουσιάζοντας ουσιαστικά τις θέσεις του Ποταμιού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πριν την έναρξη της συζήτησης, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε ανηρτημένα ερωτηματολόγια για το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με θέμα τόσο εθνικά, όσο και τοπικά. Μάλιστα ο ένας πίνακας ανακοινώσεων ήταν αφιερωμένος στο Δήμο Βόλου.

Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι παρευρισκόμενοι ήταν οι εξής:
«Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης (Δημητριάδος, Ιάσονος) έχουν θετικά αποτελέσματα;», «Συμφωνείτε με τον τρόπο που χειρίζεται η δημοτική αρχή το υπαρκτό θέμα των αδέσποτων;», «Συμφωνείτε με το στόχο της νέας δημοτικής αρχής το λιμάνι να περιέλθει στο Δήμο Βόλου;», «Είστε ικανοποιημένο; Από την εικόνα (στολισμός) που παρουσιάζει ο Βόλος ενόψει των εορτών», «Η οικονομική αναζωογόνηση της Μαγνησίας, θα πρέπει να βασιστεί κυρίως στον τουρισμό;» «Η βιομηχανική ανάπτυξη δεν έχει μέλλον στη Μαγνησία;».

Ο υπεύθυνος του τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ, Μαυρωτάς, έκανε λόγο για παθογένειες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο, σημειώνοντας πως υπάρχουν δυνάμεις αντίστασης, που δεν θέλουν το Πανεπιστήμιο να κάνει ένα βήμα μπροστά, κι αυτό που κάνουν είναι να το κρατούν δέσμιο.
Μερίδιο ευθύνης καταλόγισε και στα πολιτικά κόμμα, που βλέπουν το Πανεπιστήμιο ως ένα κέντρο στρατολόγησης στελεχών. Σε ότι αφορά το άσυλο, είπε χαρακτηριστικά πως υπάρχει νομοθεσία, η οποία όμως δεν τηρείται και σχολίασε πως η προσπάθεια Φορτσάκη ήταν να «πετάξει» ένα βότσαλο στη λίμνη, για να προβληματιστεί και η ελληνική κοινωνία με το θέμα του Πανεπιστημίου.

Ωστόσο, ο κ. Μαυρωτάς, μίλησε και για το μείζον θέμα των ημερών αυτό της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού και το αίτημα του για εκπαιδευτική άδεια. Ανέφερε γενικά πως το Ποτάμι πιστεύει ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να στερεί κι από τους κρατούμενους το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

«Έχω διαβάσει κείμενα του ίδιου του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος λέει ότι τα Πανεπιστήμια βγάζουν καθυποταγμένους πολίτες, απλά την προσπάθεια αυτή την κάνει για τους συγκρατούμενούς του. Εγώ θαυμάζω την αποφασιστικότητα του Νίκου Ρωμανού, αν και διαφωνώ με τις ιδέες του, την προσπάθεια αυτή θα πρέπει να τη δούμε πως κάποια πράγματα πρέπει να ταραχτούν. Δηλαδή να βελτιώσουμε την κατάσταση των κρατουμένων, των συνθηκών με τις άδειες, μετά την απόδραση του Ξηρού, που έχουν κοπεί. Επειδή το ελληνικό κράτος δεν μπόρεσε να αντιδράσει, έπρεπε να την πληρώσουν κάποιοι άλλοι;», επεσήμανε ο ίδιος.
Βέβαια η πρότασή του για τον Νίκο Ρωμανό ήταν να παρακολουθήσει το πρόγραμμα e-learning, χαρακτηρίζοντάς τη ως την πιο ενδεδειγμένη λύση γι’ αυτή την περίπτωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το