Τοπικά

Κέντρο Κοινότητας στο πρώην «Υγειονομικό»

Θα αλλάξει εικόνα το «Υγειονομικό» για να λειτουργήσει το Κέντρο Κοινότητας, έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν έχουν προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.
Οι επεμβάσεις έχουν στόχο την αισθητική αναβάθμιση του εξωτερικού περιβλήματος του κτιρίου στη συμβολή των οδών Βασσάνη – Μικρασιατών και Μακρινίτσης (πρώην Υγειονομικό) και του περιβάλλοντος χώρου του, καθώς και την εξασφάλιση της απαραίτητης προσβασιμότητας προκειμένου να φιλοξενήσει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόλου.

Προβλέπεται αφαίρεση των υλικών επικάλυψης από τις επιχρισμένες επιφάνειες για την αποκάλυψη της πέτρας, με σκοπό την εναρμόνιση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο της πλατείας.
Προεξοχές από τραβηχτό επίχρισμα γύρω από τα ανοίγματα που καλύπτουν όλο το ύψος του πρεκιού και της ποδιάς. Τόσο το υλικό, όσο και το μακρόστενο ύφος τους έρχονται να εναρμονίσουν τα πιο σύγχρονα στοιχεία των όψεων (π.χ. στέγαστρα με υποστυλώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα, γείσα κ.τ.λ.) με την πέτρα της τοιχοποιίας και να δώσουν έναν ρυθμό στο αστικό μέτωπο της οδού 2ας Νοεμβρίου που συνεχίζεται με τα ανοίγματα του κτιρίου του ΤΕΕ. Προσκειμένου όμως αυτά να μην επισκιάσουν τα τραβηχτά επιχρίσματα γύρω από τα ανοίγματα του κτιρίου Σπίρερ, δεν τα μιμούνται. Διατηρούν ένα πιο διακριτικό και σύγχρονο ύφος, δίχως παραστάσεις και με μεγάλο ύψος (από το γείσο της στέγης έως το έδαφος) που επηρεάζει την οπτική αντίληψη των αναλογιών του κτιριακού όγκου. Δημιουργείται η αίσθηση ενός πιο ψηλού και όχι τόσο μακρόστενου κτιρίου. Επίσης, θα επιχριστεί η βάση περιμετρικά του κτιρίου (μέγιστου ύψους 60cm). Όλες οι επιχρισμένες επιφάνειες θα βαφτούν σε γκρι χρώμα παρόμοιας απόχρωσης με αυτή των αρμών της τοιχοποιίας, ώστε να «χάνονται» και να μην υπερισχύουν.

Τα κουφώματα θα αναβαθμιστούν και θα αντικατασταθούν από νέα. Όπου δεν υπάρχουν εξώφυλλα θα τοποθετηθεί εξωτερική σιδεριά ασφαλείας σχεδίου σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι δίφυλλες εξωτερικές μεταλλικές θύρες εισόδου θα αντικατασταθούν από νέες ξύλινες.
Τα παρτέρια ενισχύονται και η υπάρχουσα φύτευση διατηρείται για την εξασφάλιση της θερμικής άνεσης και ποιότητας όλο τον χρόνο.
Κατασκευάζονται μεγάλα και άνετα καθιστικά από οπλισμένο σκυρόδεμα με ξύλινες επιφάνειες. Οι ξύλινες επιφάνειες του εξωτερικού χώρου κατασκευάζονται από σανίδες ανθεκτικής τροπικής ξυλείας τύπου bangκirai που αντέχει στην υγρασία.
Ανακατασκευάζεται η ράμπα μπροστά από την κύρια είσοδο επί της οδού 2ας Νοεμβρίου με νέα κλίση 5%. Επιπλέον, κατασκευάζεται νέα ράμπα για την πρόσβαση ΑμεΑ, με την ίδια κλίση, μπροστά από την είσοδο επί της οδού Μακρινίτσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το