Τοπικά

Κέντρο ενίσχυσης και βοήθειας αποφυλακισθέντων ο Βόλος

Δημόσια υποστηρικτική δομή για αποφυλακισθέντες πρώην κρατούμενους θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα ο Βόλος, όντας η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει η δομή της «Επανόδου» μετά από την Αθήνα, όπου εδρεύει. Μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι πρώτες συναντήσεις εργασίας για τον σκοπό αυτό μεταξύ των αρμοδίων φορέων στο υπουργείο και εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Μέχρι να δημιουργηθούν και παραρτήματα της «Επανόδου» και σε άλλες πόλεις της κεντρικής Ελλάδας ο Βόλος θα αποτελεί το κέντρο ενίσχυσης και βοήθειας για την ομαλή επανένταξη των πρώην κρατούμενων στην κοινωνία. Η παραπάνω είδηση προέρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, η οποία σε αποκλειστική της δήλωση στη «Θ» τονίζει πως αναζητείται το κατάλληλο κτίριο για να στεγαστεί το πρώτο παράρτημα της «Επανόδου» εκτός Αθηνών.
«Σχεδιάζουμε την επέκταση της «Επανόδου», της μοναδικής δομής αρμόδιας για τη μετασωφρονιστική μέριμνα των κρατουμένων που εδρεύει στην Αθήνα, και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας. Σκοπεύουμε το πρώτο παράρτημα της «Επανόδου» να λειτουργήσει στην πόλη του Βόλου. Έχουμε ήδη κάνει συναντήσεις εργασίας με τους αρμόδιους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, με σκοπό την παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία του παραρτήματος της «Επανόδου»» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Νικολάου, που προσθέτει ότι «η ομαλή κοινωνική επανένταξή τους συνιστά για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θέλουμε να κερδίσουμε».
Η γενική γραμματέας εξηγεί ότι «οραματιζόμαστε ένα καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα, στο οποίο αφενός οι συνθήκες κράτησης θα πληρούν τις συνταγματικές, αλλά και ευρωπαϊκές σωφρονιστικές επιταγές και αφετέρου φαινόμενα διακρίσεων, κακομεταχείρισης κρατουμένων και προβληματικών συνθηκών κράτησης θα εκλείψουν ολοκληρωτικά».

Ηλεκτρονικό επισκεπτήριο στις φυλακές Χιλιαδούς και στην Κασσαβέτεια
Ενισχύεται ο θεσμός του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου, ο οποίος ήδη εφαρμόζεται σε 12 Καταστήματα Κράτησης της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου.
«Δίνουμε τη δυνατότητα στους κρατούμενους να επικοινωνούν απρόσκοπτα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενισχύοντας τον θεσμό του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου, το οποίο εφαρμόζεται σήμερα σε συνολικά 12 Καταστήματα Κράτησης συμπεριλαμβανομένου και του Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου και παράλληλα προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επεκταθεί ο θεσμός του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Σύντομα το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο θα εφαρμοστεί και στο Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας, καθώς οι υπηρεσίες μας έχουν ήδη κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες» υπογραμμίζει η κ. Νικολάου.
Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κάνει έναν μίνι απολογισμό των μέχρι στιγμής πεπραγμένων στον έναν σχεδόν χρόνο που είναι επικεφαλής του νευραλγικού αυτού τομέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Από τις 8 Ιουλίου του 2019 και έπειτα, στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, θέσαμε ως βασικό στόχο μας την αναβάθμιση όλων των τομέων του σωφρονιστικού μας συστήματος. Παραλαμβάνουμε νέες σωφρονιστικές εγκαταστάσεις και αναβαθμίζουμε ήδη υπάρχουσες, βελτιώνουμε τις υπηρεσίες υγείας προς τους κρατούμενους, ενισχύουμε την εκπαίδευση και την επιμόρφωσή τους και τέλος μεριμνούμε για την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη μετά την αποφυλάκιση».

Νέες πτέρυγες με στόχο την αποσυμφόρηση
Πλούσιο είναι μέχρι στιγμής το έργο της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφορικά με τη λειτουργία νέων πτερύγων, αλλά και εγκαταστάσεων που θα αναμένεται να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστηρίων, μεταξύ των οποίων και του Βόλου.
«Μέσα σε διάστημα ενός έτους έχουμε θέσει σε λειτουργία ήδη 3 συνολικά νέες πτέρυγες στα Καταστήματα Κράτησης Νιγρίτας και Χανίων συνολικής χωρητικότητας 180 θέσεων. Παραλάβαμε το νέο Κατάστημα Κράτησης Δράμας (600 θέσεις κράτησης), καθώς και την πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, δυναμικότητας 200 θέσεων κρατουμένων, η οποία είχε διαμορφωθεί για να υποδεχθεί τυχόν κρούσματα κορωνοϊού – τα οποία δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα σε κανένα κατάστημα κράτησης της χώρας – ώστε να λειτουργήσει ως παράρτημα της Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού, προκειμένου να μετάγονται κρατούμενοι των Καταστημάτων Κράτησης για τις δίκες τους. Η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στην περιοχή του Θριασίου αποτελεί το πλέον αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, με την ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των λοιπών φυλακών» τόνισε η κ. Νικολάου.

Βελτίωση του κοινωνικού προφίλ
Ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων για τη βελτίωση της ζωής των κρατούμενων περιλαμβάνεται στην ατζέντα της γενικής γραμματέως κ. Σοφίας Νικολάου, ειδικά αυτή την περίοδο με την πανδημία του κορωνοϊού, όπου τα αυστηρά μέτρα προστασίας έφεραν αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα Covid-19 σε κρατούμενο.
«Οι δράσεις μας όμως συνεχίζονται και επεκτείνονται κυρίως σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό των κρατουμένων. Συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένους φορείς όπως το ΚΕ.Θ.Ε.Α. και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και έχουμε καταρτίσει ειδικά ιατρικά πρωτόκολλα για την προφύλαξη των κρατουμένων από τον κορωνοϊό, αλλά και για την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων και φαινομένων εξαρτήσεων εντός των φυλακών. Έχουμε συνυπογράψει με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό συμφωνία και βάσει αυτής εκπαιδεύουμε τους κρατούμενους στην πρόληψη και διαχείριση έκτακτων ζητημάτων υγείας (πρώτες βοήθειες) και παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Το κοινωνικό προφίλ των φυλακών αναδεικνύεται έντονα μέσα από το πλήθος επιμορφωτικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων για τους κρατούμενους που λαμβάνουν χώρα στο σύνολο των Καταστημάτων Κράτησης. Ενδεικτικά, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια εκμάθησης ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, δημιουργικής γραφής, επαγγελματικού προσανατολισμού και κοινωνικών δεξιοτήτων.
Όσον αφορά στις δράσεις πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, έλαβαν χώρα μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, αλλά και αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου. Επίσης, έχουν υλοποιηθεί προγράμματα εκμάθησης ξυλουργικής, ραπτικής, κηπουρικής, κεραμικής και αγγειοπλαστικής» κατέληξε η κ. Νικολάου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το