Πολιτισμός

Κεντρικός άξονας η μνήμη-μετανάστευση στο βιβλίο της Βάννας Πασούλη με 11 διηγήματα

Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο βιβλιοπωλείο – καφενείο Χάρτα το βιβλίο «Ο εφταξούσιος και άλλα διηγήματα» της Βάννας Πασούλη (εκδόσεις Γαβριηλίδη), μία συλλογή έντεκα διηγημάτων, τα οποία γράφτηκαν σε διάστημα περίπου 17 ετών και τα περισσότερα από αυτά είναι δημοσιευμένα σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Κεντρικός άξονας των διηγημάτων είναι η μνήμη.

Η κ. Βάννα Πασούλη, φιλόλογος, ποιήτρια, διηγηματογράφος, τόνισε ότι «πρόκειται για μία συλλογή έντεκα διηγημάτων, τα οποία γράφτηκαν σε διάστημα περίπου 17 ετών και τα περισσότερα από αυτά είναι δημοσιευμένα σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Κάποτε πάρθηκε η απόφαση να μπουν σε ένα corpus και να αποτελέσουν το βιβλίο».
Σύμφωνα με τη συγγραφέα, ο κεντρικός άξονας των διηγημάτων είναι βασικά η μνήμη και κατά έναν περίεργο λόγο σε όλα τα διηγήματα υπάρχει το θέμα της μετανάστευσης είτε εκούσιας είτε ακούσιας. «Είτε κάποιος που φεύγει για σπουδές είτε με τη θέλησή του για να βρει μία καλύτερη ζωή και στο τέλος, στον εφταξούσιο, θίγεται το ζήτημα της αναγκαστικής μετανάστευσης των ημερών μας και ιδιαίτερα στο νησί της Λέσβου» πρόσθεσε η ίδια.

Όσον αφορά στα μηνύματα του βιβλίου η κ. Βάννα Πασούλη ανέφερε πως «είναι η μνήμη, η σχέση με τη ζωή και τον θάνατο, η μοναξιά, το αδιέξοδο της σύγχρονης ζωής και της ματαιοδοξίας και βέβαια η αγάπη μας προς τον ξένο».
Στον τίτλο του βιβλίου υπάρχει η παραφθορά της λέξης αυτεξούσιος, ο άνθρωπος που ορίζει τον εαυτό του. «Πρόκειται για έναν αφελή, αθώο άνθρωπο της επαρχίας, ο οποίος, όμως, βρίσκει νόημα στο να βοηθά τους μετανάστες που καταφτάνουν στη Λέσβο» επισήμανε η ίδια.
Στα μελλοντικά συγγραφικά σχέδια της κ. Βάννας Πασούλη είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή, που θα κυκλοφορήσει στο 2019 και έχει ήδη αρχίσει να ράβεται η δεύτερη συλλογή διηγημάτων.
Να σημειωθεί ότι το ομώνυμο διήγημα «Ο εφταξούσιος» είναι γραμμένο σε παπαδιαμαντική γλώσσα.
Για το βιβλίο μίλησε ο κ. Αντώνης Σμυρναίος, αναπληρωτής καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διηγήματα διάβασαν η φιλόλογος κ. Μαρία Καρκαλέτσου και η συγγραφέας, ενώ συνόδευε στην κιθάρα η κ. Σοφινίκη Μπατσκίνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το