Τοπικά

Η καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα Archive Alert παρουσιάστηκε σε συνέδριο στον Βόλο-Συμμετέχουν και τα Αρχεία Νομού Μαγνησίας – Γ.Α.Κ. 

 

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας Archive Alert παρουσιάστηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στον Βόλο. Το Archive Alert (www.archivealert.gr) αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης αρχειακού και άλλου πολιτιστικού υλικού (οπτικοακουστικό υλικό, χάρτες, φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες, αφίσες κ.ά.) που κινδυνεύει με καταστροφή. Μετά τη δήλωση διαχέεται η πληροφορία στους αρμόδιους φορείς για τη διάσωσή του. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα σε όσους/όσες εγγραφούν στην πλατφόρμα και κατέχουν αρχειακό υλικό και ιστορικά τεκμήρια είτε απλώς να τα δηλώσουν προς ενημέρωση των αρχειακών φορέων, είτε να προσκαλέσουν ειδικό προσωπικό για την καταγραφή, ταξινόμηση, διάσωση και αξιοποίησή του.
Ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος, εκπρόσωπος της Αρχείων Τάξις, σημείωσε στο συνέδριο: «Στρατηγικοί στόχοι για τη δημιουργία και λειτουργία της πλατφόρμας είναι ο εντοπισμός, η ενημέρωση και η διάσωση αρχειακού, καθώς και η προστασία και ανάδειξη καταλοίπων του παρελθόντος και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας θέλουμε να παρέμβουμε ουσιαστικά στο πεδίο των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ιστορικά αρχεία. Στο σύντομο χρόνο δράσης της πλατφόρμας έχουν καταγραφεί 9.787 επισκέψεις και συμμετέχουν 79 εγγεγραμμένοι χρήστες. Ήδη έχουν προχωρήσει 9 επιτυχείς διασώσεις αρχειακού υλικού και 3 είναι σε εξέλιξη. Βασικοί μας συνεργάτες και αρωγοί είναι μέχρι στιγμής 15 σημαντικοί αρχειακοί φορείς της χώρας. Μεταξύ αυτών και τα Αρχεία του Νομού Μαγνησίας – Γ.Α.Κ. που ελπίζουμε στο μέλλον, και μέσω της πλατφόρμας, να ενισχυθούν οι συλλογές και το σημαντικό τους έργο».

Η χρήση της πλατφόρμας είναι δωρεάν τόσο για τους χρήστες-πληροφορητές όσο και για τους αρχειακούς φορείς, ενώ απαγορεύεται κάθε είδους αγοραπωλησία αρχειακού υλικού. Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016. Την πλατφόρμα δημιούργησαν τα μέλη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Αρχείων Τάξις» (http://arxeiontaxis.gr/), η οποία ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα που φιλοδοξεί να συμβάλλει ενεργά στη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας έμφαση στα ιστορικά τεκμήρια και ιδιαίτερα στα ιστορικά αρχεία. Για την υλοποίηση των παραπάνω επιδιώκει συνεργασίες με δημόσιους φορείς, ανάλογες επιστημονικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, καθώς και με ένα ευρύτερο δίκτυο ευαισθητοποιημένων πολιτών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το