Ελλάδα

Κενό στον αντικαπνιστικό νόμο θέτει σε κίνδυνο 650 μαγαζιά με ναργιλές – Κινδυνεύουν με λουκέτο

Περίπου 650 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα με ναργιλέδες κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω κενού στον αντικαπνιστικό νόμο και αυτό γιατί όταν βγήκε ο αντικαπνιστικός νόμος, δεν υπήρξε πρόβλεψη εξαίρεσης, όπως λέει στο OPEN ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

«Είναι ένας νόμος που τηρείται οριζοντίως από την εστίαση. Δυστυχώς, επειδή δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρόβλεψη γι’ αυτά τα καταστήματα λειτουργούν υπό το μανδύα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή σαν καφετέριες. Η αστυνομία όταν άρχισε να κάνει ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο ήταν αναγκασμένη να κόβει πρόστιμα», ανέφερε ο δικηγόρος και πρόσθεσε.

«Απευθύνθηκα τότε στον Βασίλη Κικίλια ο οποίος το είδε το θέμα τότε και κατευθείαν το παρέπεμψε σε μια επιτροπή πριν αντικατασταθεί. Το 2019 μεσολαβεί ο κορονοϊός και το θέμα σύρθηκε από επιτροπή σε επιτροπή για να γίνει τροπολογία. Ζητήσαμε με εισήγηση, ευπρόσωπα, για να βγει η διάταξη με τροπολογία που να εφαρμόζει τα εξής: το κάθε ένα από τα καταστήματα αυτά που είναι αμιγώς καπνιστήρια να πληρώνει ένα τέλος στο κράτος, να παίρνει ένα αυτοκολλητάκι που φαίνεται πάνω στην πόρτα και να εξαιρείται των ελέγχων. Μέσα στα τρία αυτά χρόνια που το ζήτημα έχει λιμνάσει κάπου», τόνισε ο κ. Μαρακάκης.

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης αναφέρει πως επικοινώνησε με τον Θάνο Πλεύρη και του έθεσε το θέμα και είπε πως «το γνωρίζω, πράγματι υπάρχει νομικό θέμα. Το έχω παραπέμψει σε επιτροπές να το δουν».

Τι σημειώνουν οι επιχειρηματίες
Μια ιδιοκτήτρια καταστήματος με ναργιλέδες μίλησε επίσης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» λέγοντας: «Η ιστορία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2019 με τον αντικαπνιστικό νόμο που συμπεριέλαβαν και τους ναργιλέδες. Τα καταστήματά μας, το πρωταρχικό μας αντικείμενο είναι το κάπνισμα του ναργιλέ. Τα καταστήματα αυτά λειτουργούν σειρά ετών. Λόγω του ότι δεν μπορούσαν να βγάλουν ΚΑΔ για καπνιστήρια ναργιλέ, όλες οι άδειες καταστημάτων μας είναι άδειες εστίασης. Το μαγαζί μας δεν είναι για κάποιον που θα πάρει την οικογένειά του να έρθει να πιει έναν καφέ».

Όπως σημειώνει η ίδια, όποτε περάσουν για έλεγχο βάζουν ένα πρόστιμο το οποίο στο δεύτερο διπλασιάζεται, στο τρίτο τριπλασιάζεται και πάει λέγοντας. Αυτά ξεκινάνε από 1.000 ευρώ μέχρι και 8.000 ευρώ.

Πολλά καταστήματα με ναργιλέδες λόγω του ζητήματος αυτού αναγκάστηκαν και έκλεισαν.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το