Θ Plus

Κεκάκια με καρότο – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Όταν η Amelia Simmons έγραφε τις πρώτες συνταγές της στην Αμερική του 18ου αιώνα, μάλλον δεν φανταζόταν την μεγάλη φήμη και την πλούσια ποικιλία που έμελλαν να αποκτήσουν ανά τον κόσμο τα cupcakes. Εξυπακούεται πως οι περισσότερες συνταγές για αυτά τα χαριτωμένα παρασκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για μεγάλα γλυκίσματα και οι διαφορές βρίσκονται μόνο στις φόρμες ζαχαροπλαστικής, στα μεγέθη τους και στους χρόνους ψησίματος. Στην προκειμένη περίπτωση το καρότο θα βοηθήσει ελαφρά την συνείδησή σας όταν θα σερβιριστείτε το δεύτερο γλυκό, σκεπτόμενοι πως είναι ευεργετικό για την όραση!

Για 12 κεκάκια μετρίου μεγέθους

Υλικά για τα κεκάκια
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.κ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.κ. αλάτι
2 κ.κ. κανέλα σε σκόνη
¼ κ.κ. γαρίφαλο σε σκόνη
¼ κ.κ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
¼ κ.κ. πιπέρι
¼ κ.κ. κάρδαμο
150 ml. ελαιόλαδο
100 ml. ηλιέλαιο
150 γρ. ζάχαρη μαύρη
100 γρ. ζάχαρη καστανή
½ κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά
300 γρ. καρότα τριμμένα πολύ ψιλά
100 γρ. ξεροψημένα καρύδια περασμένα στο μπλέντερ
100 γρ. σταφίδες σουλτανίνα

Υλικά για την επικάλυψη
200 γρ. ανάλατο βούτυρο
300 γρ. τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια
450 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.σ. γάλα

Καρύδια ψιλοκομμένα και λίγη κανέλα σε σκόνη.

Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος. Γυρίστε λοιπόν τον διακόπτη σας στους 180°c και κατά προτίμηση στον αέρα.
Τοποθετήστε 12 χάρτινες φόρμες ζαχαροπλαστικής στην μεταλλική φόρμα για τα κεκάκια.
Κοσκινίστε σε ένα μπολ τα οκτώ πρώτα υλικά της ζύμης για τα κέικ.
Αφού τελειώσετε με τα ξηρά υλικά, βάλτε τα υγρά υλικά σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, δηλαδή το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά, καθώς και τις ζάχαρες. Χτυπήστε καλά με ένα μίξερ χειρός μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Στο μπολ με το αλεύρι βάλτε το καρότο και ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας μέχρι να πάει παντού. Ρίξτε το υγρό μείγμα στο αλεύρι και ανακατέψτε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Σε αυτό το σημείο σταματήστε και πάρτε βαθιά εισπνοή, η ευωδία σίγουρα δεν θα σας αφήσει αδιάφορους.
Προσθέστε τα καρύδια, τις σταφίδες και συνεχίστε το ανακάτεμα για μερικά λεπτά. Το μείγμα είναι έτοιμο να μοιραστεί στις φόρμες και να ψηθεί για 25 περίπου λεπτά. Εδώ ισχύει ό,τι και σε ένα μεγάλου μεγέθους κέικ, δηλαδή βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός γλυκού. Αν είναι έτοιμο θα βγει καθαρή, αν όχι φουρνίστε για πέντε λεπτά ακόμα. Αφήστε τα ατομικά κέικ να κρυώσουν για πέντε λεπτά στην φόρμα και μετά τοποθετήστε τα επάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Η κρέμα βουτύρου δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, εκτός από δύο σημεία που πρέπει να σεβαστείτε ασυζητητί. Το πρώτο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι το χτύπημα του βουτύρου. Αφήστε το να χτυπηθεί καλά στο μίξερ με το φτερό πριν προσθέσετε την κρέμα τυριού. Το άλλο σημείο είναι ότι πρέπει να περάστε από σήτα την ζάχαρη άχνη για να μην έχει γρομπαλάκια. Κατόπιν ενώστε την και αυτήν με το μείγμα βουτύρου σε τρεις δόσεις, εναλλάξ με την βανίλια και το γάλα.
Γαρνίρετε κάθε κέικ καρότου με μια σεβαστή δόση κρέμας βουτύρου, πασπαλίστε λίγη κανέλα και καρύδια και απολαύστε τα με το ζεστό ρόφημα της αρεσκείας σας.

Προετοιμασία 30 λεπτά.
Ψήσιμο 25 λεπτά.

———–
Για να φουσκώσουν οι σταφίδες, βυθίστε τις για μία ώρα σε ένα μπολ με 250 ml. τσάι μαύρο και 2 κ.σ. κονιάκ.
———–

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το