Πολιτισμός

Κείμενα προσωπικού ιδεολογίου – Β. Δ. Αναγνωστόπουλος: Το Παράρτημα

 

Του
ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΠΑΤΡΙΚΟΥ

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας από τις εκδόσεις «ΦΑΟΣ» Καρδίτσας το νέο πόνημα του ομότιμου καθηγητού Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Π.Θ. κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλου (Β.Δ.Α.), πολυγράφου συγγραφέα, με τίτλο «Το Παράρτημα» (Ομιλίες-Συνεντεύξεις-Συζητήσεις), σχ. 13,5Χ21 και σελ. 165.
Ερμηνεύοντας ο συγγραφέας στο «Αντί προλόγου» κείμενό του τον όρο «Παράρτημα» διατυπώνει ότι το εννοεί «ως αναγκαίο συμπλήρωμα και προσάρτηση στην πνευματική του πορεία» και μας εξηγεί: «Το υλικό του βιβλίου, ενδεικτικές Ομιλίες (7), Συνεντεύξεις (9) και Συζητήσεις (2), χωρίς να είναι ομοιογενές γραμματολογικά αποβλέπει σε έναν σχεδόν διαφανή στόχο, στο πλέγμα των ενδιαφερόντων μου με αναφορά στη φιλολογία, την έρευνα, την πίστη, την πατρίδα, τη λαϊκή παράδοση, την αγάπη προς την επιστήμη και τους νέους στο βιβλίο, στη συγγραφή, στην ποίηση, τα κείμενα μικρής φόρμας κ.ά.».
Το όλο περιεχόμενο του βιβλίου κατανέμεται ευμέθοδα σε τρία μέρη. Έτσι στο Μέρος Πρώτο εντάσσονται επτά ομιλίες:
1η) «Η λογοτεχνία και οι νέοι μας». Εκφωνήθηκε στον Κινηματοθέατρο «Αχίλλειο» της πόλεώς μας στις 9 Δεκ. 2022 παρουσιάζοντας τον τόμο «Πεζογραφήματα-Συλλογή Διηγημάτων μαθητών του 1ου ΓΕΛ Βόλου», αξιέπαινη προσπάθεια με υπεύθυνους την άξια δ/ντρια του Σχολείου κ. Λοντρίδου Παρασκευή και τους διακεκριμένους φιλολόγους κ. Γιώργο Βουλγαρίδη και κ. Σταματία Μωραΐτη.
2η) «Άγραφα, Δημοτικό τραγούδι και Εικοσιένα». Αναπτύχθηκε ως εισήγηση στο Συνέδριο Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στις 26-27 Ιουν. 2021. Στο κείμενο παρεντίθενται δημοτικά τραγούδια του κοινωνικού βίου, ηρωικών ανδρών και γυναικών, κλεφταρματολών.
Η 3η με θέμα «Η Βιβλιοθήκη ως κέντρο παιδείας και Πολιτισμού» έγινε στη Δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Αλμυρού στις 14 Φεβρ. 2020. Με συγκίνηση ο ομιλητής εξομολογείται τα συναισθήματα που βίωσε, όταν μαθητής του Α’ 8/ταξίου Γυμν. Αρρ. Λαμίας πρωτομπήκε στη Βιβλιοθήκη της πόλεως καταστάς έκτοτε καθημερινός θαμώνας αυτής. Συνάμα εμβαθύνει στην αξία του βιβλίου. Το οποίο «φωτίζει και ζεσταίνει το σύνολο της ψυχής μας» και συνιστά με αγάπη στους γονείς κι εκπαιδευτικούς να καλλιεργούν στα παιδιά και στους μαθητές αντίστοιχα, τη φιλαναγνωσία και την προς το βιβλίο αγάπη.
Η 4η ομιλία «Χαιρετισμός στον Παιδοπολίτη της Χρονιάς» πραγματοποιήθηκε στην «Παιδόπολη Αγριάς Βόλου» στις 9 Φεβρ. 2020 κατά την εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων προς τιμήν της κ. Γιώτας Κούγιαλη, εκπαιδευτικού και πολυγράφου συγγραφέως βιβλίων για παιδιά και μυθιστορημάτων για ενήλικες. Πρόκειται κατά τον συγγραφέα για «προσωπικότητα» με πολλές αρετές και χαρίσματα, με μόρφωση με σημαντική κατάθεση στα Γράμματα και την Εκπαίδευση, με προσφορά στα πολιτιστικά του τόπου μας, με ισορροπημένη οικογενειακή κατάσταση, με ιδιαίτερη κλίση στη ζωγραφική και παν’ απ’ όλα με αγάπη προς τα παιδιά και γενικά τον άνθρωπο. Επικροτώ τις κρίσεις του συγγραφέα, διότι γνωρίζω την οικογένειά της και είχα άριστες καθ’ όλα μαθήτριες τις κόρες της στο 2ο ΓΕΛ Βόλου.
Η 5η «Το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, κόσμος ομορφιάς, δημιουργίας και προσφοράς δόθηκε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων τον Οκτ. 2017 με εύστοχες αναφορές στην ιστορία και δαψιλή πνευματική προσφορά αυτού του περιώνυμου Ιεροδιδασκαλείου προς την Εκκλησία, την Παιδεία και το έθνος ευρύτερα. Από αυτό ξεκίνησε την αγλαόκαρπο εκπαιδευτική πορεία του το 1961 ως νεοδιόριστος φιλόλογος καθηγητής ο συγγραφέας.
Η 6η ομιλία «Το μήνυμα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών και η διαχρονικότητά του αναπτύχθηκε στο αμφιθέατρο του Π.Θ. «Γιάννης Κορδάτος την 31 Ιαν. 2008, με την οποία ο συγγραφέας παρουσίασε εύγλωττα τη μέγιστη πολυσήμαντη προσφορά των Αγίων Τριών Ιεραρχών στον Χριστιανισμό, στην Ελληνική παιδεία και στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται το διαχρονικό μήνυμα της Εορτής που, κατά τον συγγραφέα, είναι: «Να ενισχυθούν η εθνογνωσία και η ταυτότητά μας ως Χριστιανών και Ελλήνων. Να εμβαθύνουμε στην παιδεία, που απελευθερώνει τον άνθρωπο από τα εσωτερικά του δεσμά και τον καθιστά πολίτη χρήσιμο στην κοινωνία. Η εθνογνωσία και η παιδεία είναι ισχυρές μορφές αντίστασης στην πλημμυρίδα των καινοφανών πιέσεων και μοιραίων αλλαγών που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας». Παρατίθεται ενδεικτική βιβλιογραφία.
«+Η συμμετοχή της Ελληνίδας γυναίκας στο Έπος του Σαράντα» είναι ο τίτλος της 7ης ομιλίας που εκφωνήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου στις 16 Οκτ. 2007. Ο συγγραφέας αναφέρει με έμφαση ότι το Έπος του 1940 οφείλεται στην ομόψυχο συνεργασία όλων των Ελλήνων, κάθε ηλικίας είτε βρέθηκαν πολεμώντας με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή του μετώπου είτε βοηθώντας καθένας με τον τρόπο του στα μετόπισθεν. Καταχωρίζονται αφηγήσεις ανθρώπων που βίωσαν εκείνα τα ένδοξα γεγονότα, καθώς *και ποιήματα δοκίμων νεοελλήνων ποιητών εξυμνούντων τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων μαχητών. Παρατίθεται βιβλιογραφία.
***
Στο Μέρος Δεύτερο περιλαμβάνονται εννέα «Συνεντεύξεις» που έδωσε ο καθηγητής Β.Δ.Α. σε εκπροσώπους τοπικών εφημερίδων, περιοδικών και ιστοσελίδων.
Έτσι η 1η «Με αφορμή τα «Δεκαεξασέλιδά» του» δόθηκε στην κ. Έλενα Νταβλαμάνου, εκπαιδευτικό, συγγραφέα, για την εφ. «Ταχυδρόμος» Βόλου της 15 Ιαν. 2003 κι εστιάζεται στο περιεχόμενο του εν λόγω βιβλίου, στο οποίο καταγράφονται «μνήμες προσωπικές και συλλογικές, οράματα και τραγούδια, στίχοι κι όνειρα, εξομολογήσεις και στοχασμοί και προβάλλονται σημαντικές πτυχές ιστορίας και πολιτισμού».
Η 2η «Αναπολώ το θορυβώδες βουητό στα αμφιθέατρα» παραχωρήθηκε στη δημοσιογράφο κ. Γλυκερία Υδραίου, καλή της ώρα, για τον «Ταχυδρόμο» Βόλου της 26 Σεπ. 2021. Ο Β.Δ.Α αναπολεί εποχές που αίθουσες και διάδρομοι των Πανεπιστημίων πλημμύριζαν από φοιτητές, αλλά λόγω της πανδημίας η διδασκαλία γινόταν με τηλεκπαίδευση, την οποία θεωρεί ως λύση ανάγκης και «η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκπαιδευτικού δεν υποκαθίσταται από όποιας άλλης μορφής διδασκαλία».
Η 3η «Το βιβλίο είναι η εξάρτησή μου. Η γραφή το κρησφύγετό μου. Η ανάγνωση τα ταξίδια μου» πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοε. 2021 στον Δημοσιογράφο κ. Ηλία Κουτσερή για την εφ. Βόλου «Μαγνησία». Γίνεται ευσύνοπτος αναφορά στην όλη πνευματική ανέλιξη του καθηγητού Β.Δ.Α.
Ακολουθεί η 4η «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω…». Παραχωρήθηκε στον Απ. Ζώη για την εφ. «Ελληνική Γνώμη» της 4 Φεβ. 2021. Προβληματιζόμενος ο κ. καθηγητής επί της συμπεριφοράς των σημερινών νέων αποφαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουμε εμείς οι μεγάλοι. Η Πολιτεία, η Εκκλησία, η Εκπαίδευση. Με ψύχραιμη σκέψη παρέχει σωτήριες συμβουλές για την εξυγίανση της πάσχουσας γύρω μας πραγματικότητας, εστιάζοντας στη σωστή και παιδεία.
Το δημοτικό τραγούδι, «το καθαρότερο αντιφέγγισμα της ελληνικής ψυχής» είναι η 5η συνέντευξη του Β.Δ.Α. στον Απ. Ζώη για την ιστοσελίδα ΑΠΕ-ΜΠΕ ΕΛΛΑΔΑ της 17 Μαρ. 2020 με αναφορά στο δημ. τραγούδι με το οποίο ασχολήθηκε εμβριθώς ο κ. καθηγητής επί πολλά έτη.
Έπεται η 6η «Εκ βαθέων» δοθείσα στον συμπολίτη φιλόλογο καθηγητή κ. Διον. Λεϊμονή, πολυγράφο συγγραφέα για το Bookia.gr., στις 28 Ιουλ. 2018, κατά την οποία ο ΒΔΑ ξετυλίγει πτυχές της εκπαιδευτικής και συγγραφικής του σταδιοδρομίας.
«Να είμαστε περήφανοι ως Έλληνες που έχουμε τέτοια σπάνια μουσικά μαργαριτάρια» τιτλοφορείται η 7η συνέντευξη δοθείσα στην κ. Γεωργία Κωστακοπούλου για την εφ. «Ελευθερία» Λάρισας της 9ης Απρ. 2017 κι αναφέρεται αφ’ ενός στο δίτομο έργο «Λαϊκά παραμύθια της Θεσσαλίας», που συνέλεξε ο Β.Δ.Α. με τη βοήθεια εκπ/κών, φοιτητών, σπουδαστών και κατέγραψε από Θεσσαλούς αφηγητές κι αφηγήτριες και αφ’ ετέρου γίνεται λόγος για τα δημοτικά τραγούδια της Θεσσαλίας.
Στην 8η συνέντευξη στο περ. Εντευκτήριο – 21.11.07 – αφορμώμενος ο Β.Δ.Α. από το βιβλίο του «Καπέλα στο πέλαγος» αναφέρεται στο λογοτεχνικό κι άλλο συγγραφικό του έργο, ανάλογα με την «επίσκεψη της έμπνευσης και της εσωτερικής ορμής», παρέχει συμβουλές στους γονείς για την πνευματική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, εντοπίζει τα προβλήματα της σημερινής εκπαίδευσης παρέχοντας συνάμα τρόπους επιλύσεως αυτών και ερμηνεύει εύστοχα τις έννοιες «πολιτισμός και «διανόηση»
Τέλος στην 9η συνέντευξη «Η κρίση και η αμφισβήτηση του Σχολείου» δημοσιευθείσα στο «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο» τον Ιαν. 1992 ο συγγραφέας παραδέχεται ύπαρξη φαινομένων διαχρονικής κρίσεως κι αμφισβητήσεως στο Σχολείο «κι όχι μόνο στην Ελλάδα» αλλ’ αισιοδοξεί για το μέλλον του Ελληνικού Σχολείου συνιστώντας: α) «να γίνει πιο πολύ ελληνοκεντρικό, να σπουδάσει την ταυτότητα μας, να ενισχύσει ουσιαστικά την εθνογνωστική προσπάθεια μακριά από πατριδοκαπηλίες και υστερίες και β) να γίνει «ευρωκεντρικό» να συμφιλιωθεί με ιδέες που προωθούν την ενωμένη Ευρώπη και συμβάλλουν στη διάπλαση ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαίου Έλληνα.
***
Στο Μέρος τρίτο καταχωρίζονται δύο «Συζητήσεις»: α) Με τον ποιητή Βαγγέλη Κάσσο και β) με τον ποιητή Αντώνη Αντωνίου. Κεντρικό θέμα αμφοτέρων ήταν η σύγχρονη ποίηση και η απήχησή της στον άνθρωπο της εποχής μας.
Περισπούδαστο από πολλές οπτικές γωνίες το περιεχόμενο του τριμερούς ποιήματος «Το Παράρτημα» του ανύστακτου πνευματικού σκαπανέως Β.Δ. Αναγνωστόπουλου, ομοτίμου καθηγητού Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Π.Θ. Ο αναγνώστης «ξεφυλλίζοντας» αυτό αντλεί από τα γλαφυρά του κειμένου θετικούς προβληματισμούς και ζείδωρα δυναμογόνα ελληνορθόδοξα μηνύματα, που σπανίζουν, δυστυχώς, στην υλόφρονα εποχή μας. Τον συγχαίρομε εκθύμως για τη δαψιλή πνευματική του προσφορά, ευχόμενοι καρδιακά να έχει υγείαν κατ’ άμφω και τον Φωτισμό προς απρόσκοπτο συνέχιση αυτής.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παρουσιάζεται το νέο ποιητικό βιβλίο «Περίκλειστοι» της Χαριτίνης Μαλισσόβα

  O 1ος Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου «Θέτις», ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής…

26 Νοεμβρίου 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα η πρώτη αρωγή προς 4.927 πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας έχει φτάσει τα 14,7 εκατ. ευρώ

Η εφαρμογή του σχεδίου της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου…

26 Νοεμβρίου 2023

Αθηναίος απατεώνας παρίστανε τον δήμαρχο Καλαμάτας

Πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό ενός γεωπόνου στην Καλαμάτα απέκτησε ένας 21χρονος από την Αθήνα, ο…

26 Νοεμβρίου 2023

Βασίλης Τερλέγκας για την επίθεση από θαμώνα στην Αυστραλία: Δεν πείραξα γυναίκα, να το ξεκαθαρίσουμε

O Βασίλης Τερλέγκας έδωσε συνέντευξη και μίλησε για το περιστατικό που συνέβη στην Αυστραλία. Ο…

26 Νοεμβρίου 2023

Εγγραφές στο τμήμα κεραμικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

  Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του διευρυμένου κύκλου δράσεων για τη νέα εκπαιδευτική…

26 Νοεμβρίου 2023

Το αίμα στο ΑΤΜ πρόδωσε Ρομά που διέρρηξε πέντε μαγαζιά

Όσο «χτυπούσε» καταστήματα και περίπτερα κατάφερνε να διαφεύγει ένας νεαρός Ρομά που εμπλέκεται σε πέντε…

26 Νοεμβρίου 2023