Τοπικά

«Kαίει» η εξαίρεση περιοχών Δήμου Ρήγα Φεραίου από τον «κόκκινο χάρτη» υπόγειων υδάτων

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους αγρότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου που βλέπουν ένα μεγάλο μέρος της περιοχής τους να βρίσκεται εκτός του προγράμματος νιτρορύπανσης.
Περίπου το 10-20% των εκτάσεων στον Δήμο Ρήγα Φεραίου εντάσσονται στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα αυτές που γειτνιάζουν με περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενες και ενταγμένες στο Natura. Εκτός μένουν ο Ριζόμυλος, το Στεφανοβίκειο, τμήμα του Αγίου Γεωργίου, η Χλόη, περιοχές Αερινού και Περιβλέπτου.

Αγρότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου παίρνοντας την επιδότηση νιτρορύπανσης αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος από τη μείωση εισοδήματος παραγωγής της καλλιέργειας λόγω των ειδικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούν ή τη μείωση αυτών σε σημαντικό βαθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Μπατζιάκα, δημοτικό σύμβουλο Ρήγα Φεραίου, γεωπόνο, η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες σε βάθος πενταετίας ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ και όπως είναι φυσικό τα χρήματα αυτά αφαιρούνται και από την τοπική οικονομία.

Μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει βγάλει από τον «κόκκινο χάρτη» τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, στον οποίο εμφανίζονται μέρη που έχουν κακής ποιότητας υπόγεια ύδατα λόγω νιτρικών και άλλων μετάλλων.

Το πρόγραμμα υπήρχε στον Δήμο Ρήγα Φεραίου τουλάχιστον 15 χρόνια συντηρώντας τη χημική σύσταση των υπόγειων υδάτων σε ένα καλό επίπεδο.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα δείγματα που πάρθηκαν τελευταία και έδειξαν ότι τα νιτρικά βρίσκονται κάτω του ορίου, δεν είναι αντιπροσωπευτικά, ενώ τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον 4 αποτυχημένες γεωτρήσεις για ύδρευση λόγω κακής χημικής σύστασης, καθώς και την πλήρη απαγόρευση ανόρυξης νέων αγροτικών γεωτρήσεων λόγω υπεράντλησης.
Από την πλευρά του ο κ. Χαράλαμπος Πάσχος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, επισήμανε ότι αν η περιοχή μείνει εκτός του προγράμματος, τότε θα χαθεί ένα σημαντικό εισόδημα για τους αγρότες και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να συνεχιστεί, διότι είναι σημαντικό και για το περιβάλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το