Θ Plus

Kεφτέδες με σάλτσα μπύρας και μύρτιλλα – Η σημερινή πρόταση από τους Blue Grey Cooks

Για να βρει κάποιος μια χώρα που να μην έχει έστω και μια συνταγή με κεφτέδες -και όχι απαραίτητα με κρέας- σίγουρα πρέπει να ψάξει πολύ. Θα έλεγε κανείς πως το σφαιρικό σχήμα τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την φύση, τον άνθρωπο και ό,τι τον κρατάει στην ζωή, δηλαδή την τροφή. Μπορεί η φιλοσοφική προσέγγιση για τα κεφτεδάκια να μην είναι αρκούντως ανεπτυγμένη, η απόλαυση όμως που θα σας προκαλέσει η γλυκιά σάλτσα είναι σίγουρα μεγάλου μεγέθους.

Υλικά για τους κεφτέδες
1 κιλό κιμά από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας. (Για δώδεκα περίπου κεφτέδες)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
50 γρ. βούτυρο
4 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα
100 ml. γάλα ολόπαχο
2 αυγά
2 κ.κ. θυμάρι
2 κ.κ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα
50 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 γαρίφαλο
330 ml. μπύρα φυσικής ζύμωσης (τύπου stout)
4 κ.σ. μαρμελάδα μύρτιλλο
500 ml. ζωμό βοδινού
3/4 κορν φλάουρ
Αλάτι και πιπέρι

Η επιτυχία αυτού του πιάτου βασίζεται κυρίως στην επιλογή του κρέατος. Δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα λιπαρό, από την άλλη όμως η παντελής έλλειψη λίπους θα μετατρέψει τους κεφτέδες σας σε μπαλάκια του πινγκ-πονγκ. Με άλλα λόγια, αποφύγετε κρέας από λάπα, αλλά ισορροπήστε το μίγμα βάζοντας 30% περίπου χοιρινό κρέας. Όσο για το μοσχαρίσιο κομμάτι, μην αρκεστείτε σε ένα μόνο πέρασμα από την μηχανή του κιμά. Τοποθετήστέ τον σε ένα μεγάλο μπολ.

Λιώστε λίγο βούτυρο σ´ένα τηγάνι και σοτάρετε το σκόρδο και τα κομματάκια κρεμμυδιών μέχρις ότου αποκτήσουν μια λαμπερή διαφάνεια χωρίς να τσιγαριστούνε. Αφήστε τα να κρυώσουν.

Σε ένα δοχείο βάλτε το ψωμί και περιχύστε το γάλα. Με τα ακροδάχτυλά σας τρίψτε την ψύχα μέχρι να θρυμματιστεί εντελώς. Προσθέστέ το στο μπολ με τον κιμά, όπως επίσης τα μυρωδικά, τα αυγά, το μίγμα σκόρδου και κρεμμυδιών, λίγο φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για να σχηματίσετε ομοιόμορφους κεφτέδες χρησιμοποιήσετε μια ζυγαριά, αλλιώς το μέγεθος ενός μπαλακιού του γκολφ είναι το ιδανικό. Ψύξτέ τους για μια ώρα.

Πριν τηγανίσετε τους αφράτους σβώλους σε μέτρια φωτιά, αλευρώστέ τους πολύ ελαφρά. Δεν χρειάζεται να τους ξεροψήσετε, η σάλτσα αργότερα θα κάνει το θαύμα της. Απλά αφήστέ τους να ροδίσουν καλά ολόγυρα.

Για το τελικό στάδιο, βάλτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατέψτε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Εδώ έρχεται η σειρά του γαριφάλου για να απογειώσει την μυρωδιά. «Σβήστε» με την σκουρόχρωμη μπύρα, προσθέστε τον ζωμό, την μαρμελάδα και αφήστε να σιγοβράσει και να δέσει για άλλα 10 λεπτά. Τοποθετήστε προσεχτικά τα κεφτεδάκια στο μπορντό λουτρό και αποτελειώστε το ψήσιμό τους αφήνοντας κάθε πλευρά να ποτιστεί για περίπου 10 λεπτά.

Εάν μέχρι τώρα η σάλτσα δεν έχει δέσει αρκετά, βοηθήστέ την προσθέτοντας το κορν φλάουρ, αφού φυσικά βγάλετε τους κεφτέδες.

Για το πιάτο αυτό, ένας πουρές σελινόριζας ή λευκό ρύζι αποτελούν τα τέλεια συνοδευτικά. Κάλλιστα όμως σερβίρεται μόνο με την συνοδεία μιας τραγανής μπαγκέτας.

Προετοιμασία 25 λεπτά + ψύξη 60 λεπτά.

Μαγείρεμα 50 λεπτά.

Share
Ετικέτες: BLUE GREY Cooksσυνταγή

Πρόσφατα άρθρα

«Σόλο» με τον κωμικό Ανδρέα Πασπάτη

  Ο κωμικός Ανδρέας Πασπάτης έρχεται με τη νέα του, εντελώς solo, stand up comedy…

8 Δεκεμβρίου 2023

Κάλεσμα στον κόσμο από τον Κένταυρο Αγριάς

Ο Κένταυρος Αγριάς προελαύνει στη φετινή Β’ Εθνική χάντμπολ και την Κυριακή που υποδέχεται τον…

8 Δεκεμβρίου 2023

«Οι μέρες του τάνγκο» από το Puerto del Tango στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου

  Το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκεμβρίου, το Μη Κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Σωματείο «Puerto del Tango» διοργανώνει την…

8 Δεκεμβρίου 2023

Διακοπές ρεύματος την Κυριακή σε Ρήγα Φεραίου κι Αλμυρό

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ…

8 Δεκεμβρίου 2023

Πού θα παίξει στα μπαράζ ο Ολυμπιακός αν πάρει το πρωτάθλημα στην Α’ ΕΠΣΘ;

Ο Ολυμπιακός Βόλου επέστρεψε τη φετινή σεζόν στη φυσική του έδρα, το ΕΑΚ «Τάκης Συνετόπουλος»…

8 Δεκεμβρίου 2023

Δέσποινα Λάππα – Κόντου στην παρουσίαση του βιβλίου της: «Βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο»

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η παρουσίαση του βιβλίου «Κοίτα, ξημερώνει» της Δέσποινας Λάππα -…

8 Δεκεμβρίου 2023