Τοπικά

Κεφάλαιο κίνησης ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Την ανάγκη να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης είτε από το κράτος είτε από τις τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν ανάγκες και να δρομολογήσουν ενέργειες για την επιβίωσή τους, ζητούν οι επαγγελματίες.
Το φθινόπωρο πλησιάζει, νέα μέτωπα ανοίγουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας χρειάζονται μια στήριξη, καθώς τα έξοδα είναι πολλά.
Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Γιάννης Φόβος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία παντού» ανέφερε πως «η κυβέρνηση εν μέσω και του πολύ δύσκολου χειμώνα που έρχεται λόγω και των εντεινόμενων κρίσεων, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει με κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεις για να καλύψουν υποχρεώσεις και να εισέλθουν στη χειμερινή περίοδο όσο το δυνατόν πιο έτοιμες. Υπάρχει το πρόγραμμα «Άνασα 2» που μπορεί να βοηθήσει προς αυτό το σκοπό, καθώς είναι μια καλή κίνηση από την περιφέρεια Θεσσαλίας. Μάλιστα αυτά τα χρήματα από το πρόγραμμα «Άνασα 2» οι επιχειρήσεις δεν θα τα επιστρέψουν».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα πρέπει και οι τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες προς τις επιχειρήσεις και να αρχίσουν να δίνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάποια δάνεια κίνησης ή εξόδων, ώστε οι επαγγελματίες να γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους.
«Αυτά που ζητούν οι τράπεζες ως εξασφάλιση από τον επαγγελματία για να του χορηγήσουν ένα δάνειο, είναι σαν τους λένε ουσιαστικά ότι «δεν στο δίνουμε». Ζητούν τόσο πολλά πράγματα που, αν τα είχαμε, δεν θα χρειαζόμασταν να λάβουμε δάνειο. Πάντως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λαμβάνοντας κατά μέσο όρο ένα κεφάλαιο κίνησης 5.000-15.000 ευρώ θα μπορούσαν να λάβουν μια σημαντική ώθηση για να αντιμετωπίσουν τις επόμενες προκλήσεις. Και πιστεύουμε ότι επιστρέφοντας στην κανονικότητα οι επιχειρήσεις δεν θα χρειαστούν να μπον ξανά στη διαδικασία του κεφαλαίου κίνησης, αφού θα είναι πιο υγιείς».

«Κλείνεις ένα μέτωπο και ανοίγει άλλο»
Ο κ. Φόβος πρόσθεσε πως «τα έξοδα είναι πολλά, οι υποχρεώσεις ατελείωτες και εκεί που νομίζεις ότι κλείνεις ένα μέτωπο, προκύπτει και ένα καινούριο. Το προηγούμενο διάστημα όλοι οι επαγγελματίες είχαν να πληρώσουν δόσεις σε κορωνοχρέη, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, δόσεις για την ενέργεια, ενώ τελευταία προέκυψαν και οι διακανονισμοί για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντέχουν, ειδικά, στη Μαγνησία, γιατί είναι υγιείς. Αλλά χρειάζονται και μια στήριξη από το κράτος για να μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλι. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκκαλιά του κράτους, είναι οι μόνες μέσα στην ενεργειακή κρίση που δεν βοηθήθηκαν. Ενδεικτικά με την επιδότηση ρεύματος δεν έλαβαν καμία βοήθεια, αφού ήταν εκτός αυτού του επιδόματος. Εντούτοις υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες, όπως αποτελούν τα ζαχαροπλαστεία, τα αρτοποιεία, τα κρεοπωλεία και άλλες. Σωστά δόθηκε το επίδομα στα νοικοκυριά, έπρεπε, όμως να βοηθηθούν και οι επαγγελματίες που έχουν επίσης μεγάλες καταναλώσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Η βοήθεια για την ενέργεια υπήρξε για την βιομηχανία, αλλά έμειναν εκτός οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό είναι ένα παράπονο των επαγγελματιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το