Τοπικά

Και Βολιώτες μεταξύ των 15.000 θυμάτων του χάκερ “Θ”

xaker

Και Βολιώτες, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, βρίσκονται μεταξύ των 15.000 περίπου Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (e-mails) των οποίων παραβιάστηκαν από «χάκερ». Οι κάτοχοι των παραβιασμένων e-mails ενημερώθηκαν από την αρμόδια Αρχή για τις υποκλοπές.

Τη μυστηριώδη υπόθεση υποκλοπής διερευνά η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό CERT), που υπάγεται στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και η διαδικασία εντοπισμού του χάκερ βρίσκεται σε εξέλιξη. Την πληροφορία έδωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Λουξεμβούργου και όπως όλα δείχνουν, δράστης είναι ένα μόνο πρόσωπο από το εξωτερικό. Πρόκειται για κλοπή μίας μεγάλης βάσης προσωπικών δεδομένων από πολίτες διαφόρων χωρών. Ένα κομμάτι της υποκλαπείσας βάσης έχει ελληνικό ενδιαφέρον, αφού αφορά 15.000 Έλληνες. Ωστόσο, οι ελληνικές Αρχές θέλουν να μάθουν και το κίνητρο του δράστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται επιχειρηματίες και πρόσωπα «ειδικού ενδιαφέροντος», οι οποίοι δέχθηκαν ηλεκτρονική επίθεση, με αποτέλεσμα να κλαπούν τα στοιχεία τους, χωρίς να καταλάβουν το παραμικρό.

Ο δράστης -ή οι δράστες- υπέκλεψαν 15.000 διαφορετικά πιστοποιητικά ασφαλείας (username και password), που αφορούν σε e-mails πολιτών. Στη συνέχεια, δημοσίευσαν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο ίντερνετ, με σκοπό να τα «κάψουν». Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι κάτοχοι των e-mails ενημερώθηκαν από την αρμόδια Αρχή για τις υποκλοπές, προκειμένου να αλλάξουν λογαριασμό και να ελέγξουν τον υπολογιστή τους, για το κατά πόσο έχει υποστεί άλλες αλλαγές.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας που δίνεται στην υπόθεση, είναι ο χειρισμός της από την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων της ΕΥΠ, υπηρεσία που, σύμφωνα με το καταστατικό της, «μεριμνά, μεταξύ άλλων, για την πρόληψη, τη στατική και ενεργητική αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά δικτύων επικοινωνιών, εγκαταστάσεων αποθήκευσης πληροφοριών και συστημάτων πληροφορικής».

Η έρευνα αφορά και κατά πόσο τα δεδομένα που υποκλάπηκαν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο κατά της εθνικής ασφάλειας.

Οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες, που κάνουν ανάλογες έρευνες για το ίδιο θέμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το