Ελλάδα

Και στην Ελλάδα η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση: «Χτύπησαν» το ΑΠΘ

Θύμα της κυβερνοεπίθεσης με ιό ransomware, που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες σε παγκόσμιο επίπεδο, έπεσε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η επίθεση των χάκερ έγινε στο κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πολλοί χρήστες έκαναν αναφορές για μόλυνση από τον ιό, ο οποίος είχε ξεκινήσει να κρυπτογραφεί αρχεία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σε μέσα αποθήκευσης usb.

H επίθεση εκδηλώθηκε αρχικά σε ένα κτίριο του πανεπιστημίου, αλλά οι διαχειριστές δικτύου επενέβησαν έγκαιρα και πρόλαβαν την εξάπλωσή του.

Διαδικτυακός «τρόμος» με 100.000 επιθέσεις σε 99 χώρες

Περισσότερες από 100.000 επιθέσεις σε τουλάχιστον 99 χώρες πραγματοποίησαν μαζικά άγνωστοι χάκερς διεθνώς την Παρασκευή σε μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του διαδικτύου προσπάθειες προσβολής υπολογιστικών συστημάτων.

Μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν επίθεση είναι: Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία, Πορτογαλία.

Το βρετανικό Εθνικό Συστημα Υγείας αλλά και ο ισπανικός τηλεπικοινωιακός κολοσσός Telefonica ήταν δύο από τους μεγαλύτερους στόχους των χάκερς, οι οποίοι μπλόκαραν τα συστήματα, ζητώντας λύτρα για να επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των δικτύων.

Θύματα της επίθεσης έπεσαν επίσης, πανεπιστήμια στην Ιταλία, αλλά και εταιρίες στην Ρωσία, την Ουκρανία και την Ταϊβάν, αλλά και άλλων χωρών. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως από το χτύπημα επηρεάστηκαν και πάνω από 1.000 υπολογιστές στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας.

Το κακόβουλο λογισμικό πιστεύεται ότι συνδέεται με τα εργαλεία παραβίασης που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) τα οποία είχαν διαρρεύσει σε μια ομάδα χάκερ οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Shadow Brokers, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Avast, η Τσεχική εταιρία λογισμικού προστασίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το