Πολιτισμός

Και η πιο επιδραστική ταινία όλων των εποχών είναι…

… το τεχνικολόρ μιούζικαλ του 1939 «Ο Μάγος του Οζ». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια ακαδημαϊκή μελέτη, η οποία κατάρτισε μια λίστα με τις δέκα ταινίες του Χόλιγουντ οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στους φίλους του κινηματογράφου.

Στη μελέτη τους με τίτλο «Εκτίμηση της Σημασίας των Δημιουργικών Έργων», οι ερευνητές Μαξ Βάσερμαν, Ξιάο Χαν Τι Ζενγκ και Λουίς Αμαράλ από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις, πήραν ως βάση τους την διασημότερη παγκοσμίως κινηματογραφική ιστοσελίδα, την Internet Movie Database και αναλύοντας τις αναφορές των χρηστών σε ταινίες με στόχο να ανακαλύψουν ποια είναι η ταινία που «αναφέρεται» περισσότερο και επομένως, ποια είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στους σινεφίλ. Σημειώνεται ότι από τα αποτελέσματά τους αποκλείστηκαν ταινίες των τελευταίων 25 ετών, ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση αυτού που στην εργασία αποκαλείται «σημασία με διάρκεια».

Πρώτη στη λίστα των αποτελεσμάτων τους και με αξιοπρόσεκτη απόσταση σε σχέση με τη δεύτερη έρχεται η ταινία «ο Μάγος του Οζ» με πρωταγωνιστές τους Τζούντι Γκάρλαντ και Φρανκ Μόργκαν, με 565 αναφορές στην IMDB. Ακολουθεί η πρώτη της κινηματογραφικής σειράς Ο Πόλεμος των Άστρων (1977), ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το διάσημο θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ Ψυχώ (1960). Τέταρτο σε αναφορές έρχεται το πολεμικό δράμα Καζαμπλάνκα ενώ την πεντάδα κλείνει ένα ακόμη φιλμ του 1939, το πολεμικό έπος Όσα Παίρνει ο Άνεμος.

Οι δέκα πιο επιδραστικές ταινίες του Χόλιγουντ

  1. Ο Μάγος του Οζ (565 αναφορές)
  2. Ο Πόλεμος των Αστρων (297)
  3. Ψυχώ (241)
  4. Καζαμπλάνκα (212)
  5. Όσα παίρνει ο Άνεμος (198)
  6. Κινγκ Κονγκ (191)
  7. Φρανκενστάιν (170)
  8. Ο Νονός (162)
  9. Πολίτης Κέιν (143)
  10. 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος (143)

Πηγή: Guardian

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το