Άρθρα

Και όμως… η Θεσσαλονίκη εφαρμόζεται

ΜΕΙΚΟΠΟΥΛΟΣ-660x330

* Του  Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου
Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί και βαρύγδουπες δηλώσεις έχουν ειπωθεί από πλήθος στελεχών της Αντιπολίτευσης με έναν κοινό, αλλά ανακριβή και υποκριτικό στόχο: να αναδείξουν την… «αναντιστοιχία» των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης ( Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης) με τις μέχρι σήμερα πράξεις της. Ποιοι όμως το λένε αυτό; Οι ίδιοι που οδήγησαν την χώρα σε αυτό το σημείο, σήμερα εγκαλούν την Κυβέρνηση για ατολμία και απραξία! Δυστυχώς για αυτούς τα γεγονότα και οι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της επίπονης και επίμονης προσπάθειας, που έχει συντελεστεί τέσσερις μήνες μετά και η οποία δεν μπορεί να αλλοιωθεί όσα επικοινωνιακά τρικ και στημένα ρεπορτάζ και αν γίνουν.

Η Κυβέρνηση με ποικίλες νομοθετικές πρωτοβουλίες μετασχηματίζει όχι μόνο την ίδια την λειτουργία του Κράτους, αλλά και το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. Παρά τις πιέσεις που δέχεται από εξωτερικά κέντρα εν μέσω διαπραγμάτευσης, αλλά και από το εσωτερικό- Αντιπολίτευση και ελεγχόμενα ΜΜΕ-, το κυβερνητικό πρόγραμμα υλοποιείται σταδιακά, σταθερά και αταλάντευτα με βάση την προάσπιση του συμφέροντος της ελληνικής κοινωνίας.
100 μέρες μετά, και ο κατασκευασμένος μύθος περί της δήθεν κυβερνητικής αναντιστοιχίας λόγων και έργων, γκρεμίζεται καθημερινά. Οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν κατέρρευσαν, αλλά έχουν ενταχθεί στην διαπραγματευτική προσπάθεια με τους θεσμούς.
1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο (Ν. 4320/15) για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προκειμένου να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες από την μνημονιακή λιτότητα ομάδες. Η εξασφάλιση σε ένα μεγάλο βαθμό, διατροφής, στέγασης και ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά υπήρξε βασική προτεραιότητα για αυτή την Κυβέρνηση και οι 182.000 περίπου αιτήσεις έως σήμερα υπαγωγής στον νόμο καταμαρτυρούν το επείγον του θέματος και το ορθό της πολιτικής απόφασης.
Παράλληλα στην ίδια λογική, στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, καταργήθηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία(ΦΕΚ 490/01-04-2015).

2. Επανεκκίνηση της Οικονομίας. Ήδη από τα πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησης, υπήρξε η ψήφιση του νόμου Ν.4321/20-3-2015 για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο οποίος έδωσε πραγματική ανάσα σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις ρυθμίζοντας σημαντικά φορολογικά θέματα κατά της φοροδιαφυγής και της ταχύτερης είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Τα έως σήμερα στοιχεία είναι ενδεικτικά της επιτυχίας του νόμου αυτού: α. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση και απέκτησαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, για να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. β. Μέχρι σήμερα, έκαναν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση προς τις εφορίες περίπου 400.000 οφειλέτες, ενώ το συνολικό ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών ανέρχεται στα 2,8 δις. γ. Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους περίπου 144.000 ασφαλισμένοι, με συνολικό ποσό ρυθμιζόμενων οφειλών περίπου 3,4 δις. δ. το πλέον σημαντικό ίσως μέτρο η κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη έως 50.000 ευρώ, που ανακούφισε χιλιάδες πολίτες που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.
Τέλος, με τη ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο κατά των τριγωνικών συναλλαγών και τις υποθέσεις μαύρου χρήματος καταφέρθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στην φοροδιαφυγή , τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στο εγγύς μέλλον.

3. Εργασιακά-Ασφαλιστικό. Το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας. Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας [ILO] χαιρέτησε την επανεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα, ενώ στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις νέες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής προσπάθειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία στοχεύει στην εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα εργασίας.
Οι όποιες κατηγορίες εκ μέρους της Αντιπολίτευσης για δήθεν καθυστέρηση στα εργασιακά-ασφαλιστικά είναι τουλάχιστον υποκριτικές από εκείνους που με τις πολιτικές τους διέλυσαν κάθε έννοια εργασιακής ασφάλειας. Τα δύο ζητήματα αυτά συναποτελούν κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση της με τους θεσμούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ορθολογικό και κοινωνικά οικονομικά βιώσιμο όχι μόνο για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον του Έλληνα εργαζόμενου και συνταξιούχου.

4. Θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος.
Με το ν. 4325/07-05-2015 περί του εκδημοκρατισμού της Διοίκησης, επανήλθε η δημόσια διοίκηση στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας, επιχειρείται να καμφθούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες με την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αποκαταστάθηκαν αδικίες του παρελθόντος αναμορφώνοντας το πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών. Το παράδειγμα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών είναι το πιο απτό παράδειγμα αυτής της πολιτικής.
Επιπλέον, με το ν.4324/28-4-2015, η Κυβέρνηση προέβη στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ αναβαθμίζοντας την ποιοτικά με σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση μακριά από την παλαιότερη πρακτική που ήθελε την δημόσια πληροφόρηση φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Τέλος, με το νόμο 4322/20-04-2015 για τον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων, η Κυβέρνηση πέτυχε ένα διττό αποτέλεσμα: την αντιμετώπιση με το πλέον κατάλληλο τρόπο του χρονίζοντος προβλήματος της συμφόρησης των φυλακών και την επαναφορά της ισονομίας όλων των κρατουμένων απέναντι στο νόμο αντί μίας απάνθρωπης και παράνομης λογικής εξαίρεσης συγκεκριμένων κρατουμένων από τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου αποδίδοντας νόημα στην ίδια την έννοια της δικαιοσύνης, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την παροχή κινήτρων για την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία από μία στείρα και εκδικητική συμπεριφορά του κράτους, που αρκείται στον εγκλεισμό και την απαξίωση της ανθρώπινης αξίας.
Το προεκλογικό σύνθημα μας «Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ» δεν μπορεί να αλλοιωθεί όσο καλά και αν δουλεύει η επικοινωνιακή αντικυβερνητική μονταζιέρα. Στις πρώτες 100 ημέρες έγιναν πράγματι πολλά. Οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται παρόλο το δύσκολο διαπραγματευτικό περιβάλλον. Η ανάγκη να γίνουν περισσότερα αδήριτη με την κοινωνία συμμέτοχο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το