Τοπικά

Και νέους ανθρώπους χτυπά το Αλτσχάιμερ λόγω κρίσης “Θ”

SANYO DIGITAL CAMERA

Στους 2.500 ανέρχονται οι ασθενείς από τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Μαγνησία, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν εμφανιστεί και περιστατικά της συγκεκριμένης ασθένειας και σε συμπολίτες νεότερης ηλικίας, όπως μεταξύ 45-60 ετών, τη στιγμή που μέχρι πρότινος εντοπιζόταν σε ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ γιορτάστηκε χθες και στο Βόλο πραγματοποιήθηκαν από την μονάδα αντιμετώπισης νόσου Αλτσχάιμερ εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Έτσι στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου στήθηκε περίπτερο με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων όπου διανεμόταν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες, ενώ διοργανώθηκε και περίπατος μνήμης με τους ασθενείς.

Με τη βοήθεια του προσωπικού της μονάδας οι ασθενείς περπάτησαν από την οδό Τοπάλη με Ιάσονος, όπου στεγάζεται η μονάδα και κατευθύνθηκαν στον Άγιο Νικόλαο.

Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το Γηροκομείο Βόλου, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, τα ηλιοτρόπια ΣΥΝΠΕ, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Κουζίνα Αλληλεγγύης, το ημερήσιο πρόγραμμα «Κήπος» της Διόδου.

Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «στάσου πλάι μου να θυμηθώ» και όπως εξήγησε η κοινωνική λειτουργός της μονάδας κ. Μ. Σουσούρη, αφορά πρώτα στους ίδιους τους ασθενείς που χρειάζονται έναν άνθρωπο να στέκεται πλάι τους, συνήθως από το πιο στενό οικογενειακό περιβάλλον, αλλά κάποιες φορές και από το ευρύτερο. Αυτός ο άνθρωπος θα τους φροντίζει, θα τους εποπτεύει και θα διαχειρίζεται την καθημερινότητά τους, ώστε οι ασθενείς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργικοί. Επίσης το «στάσου πλάι μου» αφορά στους θεράποντες των ασθενών, τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν το ρόλο του φροντιστή και βρίσκονται δίπλα τους για 24 ώρες. Άλλωστε, το αίσθημα ευθύνης του φροντιστή είναι πολύ μεγάλο.

Η ίδια ανάφερε πως σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Μαγνησία οι πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ ανέρχονται στους 2.500 και αυτή τη στιγμή η μονάδα έχει καταγεγραμμένους στα αρχεία της γύρω στα 500 άτομα εκ των οποίων κάποια έχουν περάσει από το ημερήσιο πρόγραμμα, άλλα φιλοξενούνται στο οικοτροφείο, ενώ άλλα εξυπηρετούνται στο σπίτι από την κινητή μονάδα στήριξης της οικογένειας με γιατρό και κοινωνικό λειτουργό, αλλά και νοσηλευτή για τις πρώτες οδηγίες περιποίησης.

Το Αλτσχάιμερ είναι για κάποιους μια ασθένεια που δεν θέλουν να την βγάλουν προς τα έξω. «Είμαστε ακόμη μια μικρή κοινωνία και υπάρχει ο στιγματισμός αυτών των πασχόντων. Έτσι είναι δύσκολο για το φροντιστή να αποδεχθεί το πρόβλημα του δικού του ανθρώπου και ντρέπεται γι’ αυτό στους συγγενείς, τους φίλους» ανέφερε η κοινωνική λειτουργός.

Δύο φορές την εβδομάδα στη μονάδα Αλτσχάιμερ πραγματοποιούνται τεστ μνήμης για όσους νομίζουν ότι έχουν θέματα διαχείρισης της καθημερινότητάς τους.

Το Αλτσχάιμερ είναι μη αναστρέψιμη νόσος, αφού επισυμβαίνει η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων. Και οι έρευνες λένε πως εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, ο ασθενής λόγω της απάθειας που επιφέρει η νόσος, θα πρέπει να δραστηριοποιείται από επαγγελματίες Υγείας.

Η κοινωνική λειτουργός πρόσθεσε πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του άγχους η νόσος εμφανίζεται και σε άτομα μεταξύ 45-60 ετών που παλιότερα δεν υπήρχε ως καταγραφή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το