Τοπικά

ΚΔΗΦ ΑμεΑ του Δήμου Βόλου – Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΚΔΗΦ ΑμεΑ του Δήμου Βόλου αποτελεί δομή που λειτουργεί στο πλαίσιο της πράξης «Επιχορήγηση Δήμου Βόλου για τη συνέχιση λειτουργίας ΚΔΗΦ ΑμεΑ Βόλου» με Κωδικό ΟΠΣ 6003252 στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027».
Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της δομής στο τηλέφωνο 2421031225 και στη διεύθυνση Λήμνου 12, Παλαιά.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την προαγωγή της ισότητας και την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Εξετάζει νόμους και πολιτικές, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την καθημερινότητα τα άτομα αυτά. Ποια είναι αυτά τα δικαιώματα;
Η σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αναφέρει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Δεν δημιουργεί ειδικά δικαιώματα, αλλά επιχειρεί να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με όλους. Στη συνέχεια παρουσιάζονται κάποια από τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται με τη σύμβαση.

Κατάργηση των διακρίσεων

Σύμφωνα με τη σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, οι κυβερνήσεις πρέπει να θεσπίζουν νόμους που προάγουν την ισότητα και καταργούν κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης διάκρισης σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε διακρίσεις: ούτε το κράτος, ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε οι πολίτες. Η διάκριση δεν είναι πάντα άμεση, όπως η απροκάλυπτη άρνηση πρόσληψης ενός ατόμου λόγω της αναπηρίας του. Μπορεί να είναι έμμεση, όπως η έλλειψη πρόσβασης για αναπηρικά αμαξίδια σε κτίρια ή η λήψη αποφάσεων για λογαριασμό ενός ατόμου με αναπηρία χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του. Για την αποφυγή των έμμεσων διακρίσεων, η νομοθεσία πρέπει να διασφαλίζει την ύπαρξη «εύλογης μέριμνας» για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων με προβλήματα όρασης παρέχοντάς τους ένα πληκτρολόγιο Braille ή μια ειδικά προσαρμοσμένη οθόνη υπολογιστή που θα διευκολύνει την
εργασία τους.
Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία κατά των διακρίσεων και να διευκολύνεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν σε έννομη προστασία.

Νομοθετική κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων

Η σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία υπογραμμίζει την ανάγκη αναγνώρισης ίσων νομικών δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία όπως και για τους άλλους πολίτες. Στο παρελθόν, οι αποφάσεις που αφορούσαν ένα άτομο με αναπηρία συχνά λαμβάνονταν από έναν κηδεμόνα. Η σύμβαση αλλάζει αυτήν την κατάσταση, καθώς παρέχει στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να αποφασίζουν τα ίδια για τον εαυτό τους και να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους. Για παράδειγμα, τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, και όχι οι νόμιμοι κηδεμόνες τους, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται τις οικονομικές υποθέσεις τους, να συνάπτουν νομικές συμβάσεις ή, εάν το επιθυμούν, να λάβουν στήριξη για τη λήψη των αποφάσεών τους. Σε πολλές χώρες, αυτό θα επιφέρει αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία

Πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Η αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη αποτελεί πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, πόσω μάλλον για τα άτομα με αναπηρία. Τα εν λόγω άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβασή τους σε διάφορα μέρη, την επικοινωνία ή τη στάση των άλλων απέναντί τους, καθώς ορισμένοι αρνούνται να δεχτούν ότι τα άτομα με αναπηρία μπορεί να είναι αξιόπιστοι μάρτυρες ή ότι οι απόψεις τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Η σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία απαιτεί από τις κυβερνήσεις να διασφαλίζουν την παροχή αποτελεσματικής πρόσβασης στο δικαστικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία, καταργώντας όλα τα εμπόδια που ενδέχεται να αποτρέπουν τη συμμετοχή τους σε νομικές διαδικασίες ως ενάγοντες, εναγόμενοι, μάρτυρες ή ένορκοι.

Διασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης στα ιδρύματα

Τα άτομα με αναπηρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την παραμονή τους σε ιδρύματα μακροχρόνιας περίθαλψης. Η σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν τρόπους αποτελεσματικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία από πράξεις εκμετάλλευσης, κακοποίησης, υποτιμητικής μεταχείρισης, βίας ή βασανισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται η απαγόρευση διενέργειας οποιουδήποτε ιατρικού ή επιστημονικού πειράματος χωρίς την ελεύθερη και συνειδητή συγκατάθεση του ατόμου, ιδίως όταν πρόκειται για την υποβολή του σε ιατρικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση μιας διαταραχής ή την υποβολή του σε άμβλωση ή στείρωση, χωρίς τη θέλησή του. Η σύμβαση καλεί τις κυβερνήσεις να θέσουν τέλος στην κακοποίηση των ατόμων με αναπηρία που οφείλεται σε αμέλεια, εγκατάλειψη, περιορισμό, αποκλεισμό από το κοινωνικό σύνολο ή τη χρήση ναρκωτικών ουσιών για τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους.

Ανεξάρτητη διαβίωση

Όλοι εκτιμούμε την ανεξαρτησία μας, την οποία πολλές φορές θεωρούμε δεδομένη. Για τα άτομα με αναπηρία, αυτό συχνά αποτελεί πολυτέλεια.
Στόχος της σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι η αποτροπή της εξαναγκασμένης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία υπό ειδικές συνθήκες λόγω ακριβώς της αναπηρίας τους. Ως εκ τούτου, η σύμβαση ενισχύει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής. Αυτό συνεπάγεται ότι τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να έχουν το δικό τους σπίτι, όπως όλοι, καθώς και ίση πρόσβαση στις μεταφορές, στην ενημέρωση και στην επικοινωνία, καθώς και σε όλες τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Συμμετοχή στην πολιτική ζωή

Η συμμετοχή στην πολιτική ζωή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη της ΕΕ και θεμέλιο της δημοκρατίας. Η σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία διασφαλίζει ότι τα εν λόγω άτομα απολαμβάνουν το δικαίωμα της συμμετοχής στην πολιτική ζωή. Συνεπώς, δεν αρκεί μόνο να επιτρέπεται, αλλά θα πρέπει και να ενθαρρύνεται εμπράκτως η συμμετοχή τους στις διαδικασίες ψηφοφορίας και στην πολιτική ζωή, καθώς και η διεκδίκηση αιρετών αξιωμάτων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, μέσω της διασφάλισης της προσπελασιμότητας των διαδικασιών, εγκαταστάσεων και υλικών ψηφοφορίας για τα άτομα με αναπηρία

Νικολέτα Τσαμάνδουρα

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μίμης Πλέσσας: Ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη

Κόσμος συρρέει στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών από το πρωί, για να αποτίσει φόρο τιμής στον…

9 Οκτωβρίου 2024

«Εστία» με μουσική βραδιά και απόγευμα ανάγνωσης

Μελωδίες από Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο θα ακουστούν από καταξιωμένους μουσικούς το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και…

9 Οκτωβρίου 2024

13χρονος προσπάθησε να πετάξει συμμαθητή του από τον πρώτο όροφο σε γυμνάσιο

Ένα ακραίο περιστατικό βίας σημειώθηκε μέσα σε σχολείο στο Κρανίδι, που οδήγησε και στη σύλληψη…

9 Οκτωβρίου 2024

Περιμένει την ΕΠΟ ο Ολυμπιακός για να ορίσει το ΕΑΚ για τον αγώνα με τον Θεσπρωτό

Πέντε βαθμοί είναι ο απολογισμός του Ολυμπιακού Βόλου στα τρία παιχνίδια που έχει δώσει η…

9 Οκτωβρίου 2024

«Είμαστε ακόμα ζωντανοί» με δράσεις του ΚΕΘΕΑ Πιλότος

«Για εμάς πολιτισμός είναι εκείνη η συμπεριληπτική δύναμη που αναδεικνύει με σεβασμό την ιστορική μνήμη…

9 Οκτωβρίου 2024

Η ΠΑΕ Νίκη “αποχαιρέτησε” τον Γιώργο Τσιμπερίδη

Η ΠΑΕ Νίκη εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή των "κυανολεύκων" Γιώργου Τσιμπερίδη.…

9 Οκτωβρίου 2024