Άρθρα

«”Καυτή πατάτα” η καύση απορριμμάτων για τους φορείς;»

Του Στέλιου Λημνιού*

Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων Μαγνησίας εξέδωσαν χτες τις προτάσεις τους μετά από συζητήσεις γύρω στο ζήτημα της αέριας ρύπανσης του Βόλου.

Είναι σημαντικό ότι οι επιστημονικοί φορείς αναγνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης της πόλης.

Είναι επίσης σημαντικό ότι προτείνεται η εγκατάσταση συστήματος μετρητών, αν και η αναφορά της Περιφέρειας ως μοναδικού παρόχου είναι προβληματική καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι 4 χρόνια τώρα οι Πολίτες ζητούν από την Περιφέρεια σύστημα μετρητών και δεν εισακούονται!

Υπάρχει ένας μετρητής, ο οποίος ενίοτε «χαλάει» στα περιστατικά υψηλής ρύπανσης όταν πέφτει «τυχαία» η τάση ή του τελειώνει το χαρτί, αλλά ακόμα και αυτός δεν μετρά τους 8 απαιτούμενους από την ΕΕ, ρύπους! Ακόμα και χτες, όπως γράφτηκε στον τύπο υπήρξε ΕΜΠΛΟΚΗ στη διαδικασία προμήθειας ενός ακόμη σταθμού! Πώς εμπιστεύονται λοιπόν οι Επιστημονικοί φορείς μία αναξιόπιστη αιρετή αρχή όπως η Περιφέρεια; Την οποία επιπλήττει ακόμα και το Υπουργείο όπως και οι τοπικοί βουλευτές;

Οι φορείς πολύ σωστά ανέδειξαν και το πρόβλημα της ρύπανσης λόγω της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και πρότειναν 10 λύσεις επ’ αυτού. Γνωρίζουμε όμως ότι υπήρξαν σημαντικά περιστατικά ρύπανσης μέσα στην πρώτη καραντίνα, όταν δεν υπήρχε καμία κίνηση ή δραστηριότητα πλην της τοπικής τσιμεντοβιομηχανίας, η οποία το παραδέχτηκε η ίδια, όταν η Περιφέρεια «ποιούσε την νήσσαν». Επίσης οι υψηλές τιμές ρύπανσης υπάρχουν και μέσα στο καλοκαίρι, όταν η κίνηση των αυτοκινήτων είναι πολύ περιορισμένη και όταν φυσικά ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί θέρμανση, μία άλλη πηγή ρύπανσης που κατέδειξαν επίσης ορθώς οι επιστήμονες της πόλης. Ας θυμηθούμε το Λονδίνο τη δεκαετία του 50 όταν έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άτομα λόγω αιθαλομίχλης και απαγορεύτηκαν μονομιάς τα τζάκια στις μεγαλουπόλεις. Ένα μέτρο απλό και καίριο. Βέβαια θέρμανση το χειμώνα χρησιμοποιεί όλη η Ελλάδα, αλλά ο Βόλος είναι σταθερά 4 φορές πάνω από το μέσο όρο σε πολλαπλά νοσήματα που σχετίζονται με την αέρια ρύπανση, σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, το δεύτερο σκέλος της οποίας δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ από την Περιφέρεια παρότι παρουσίασε εικόνα ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ.

Και πάμε τώρα στην επίμαχη βιομηχανική δραστηριότητα.
Κατ΄αρχήν, οι Επιστημονικοί φορείς πρότειναν εντατικές δενδροφυτεύσεις. Με ένα Δήμο Βόλου απέναντι τους, ο οποίος δεν χαρακτηρίζεται από τη φιλική μεταχείριση προς τα δέντρα, αυτό είναι ένα ουτοπικό όνειρο, εκτός και αν τα δέντρα που θα φυτευτούν θα διάγουν διαρκώς σε μία κατάσταση απογυμνωμένου κουφαριού, θλιβερά απομεινάρια κάποιου ζώντος οργανισμού. Και φυσικά σε αυτή τη μορφή δεν προσφέρουν ούτε βελτίωση ατμόσφαιρας, ούτε μείωση θορύβων.

Η διαβροχή του οδοστρώματος της ΒΙΠΕ και της ΑΓΕΤ, αλλά και των υπολειμμάτων μετά από καύση και του ΣΚΡΑΠ, ήταν άλλη μια πρόταση των φορέων. Η οποία θυμίζει τη φράση «τα σκουπίζω όλα κάτω από το χαλί». Όσο νερό κι αν σπαταληθεί από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, ειδικά σε μία πόλη που υποφέρει από την κάκιστη ποιότητα του νερού της, δεν πρόκειται ούτε τα PM 2,5 να εξαφανιστούν ούτε τα βαρέα μέταλλα δια μαγείας. Το πολύ πολύ να εισέλθουν ευκολότερα στον υδροφόρο ορίζοντα για να επαναεισαχθούν τα βλαβερά τους στοιχεία στην τροφική αλυσίδα!

Ακούσαμε επίσης για υιοθέτηση ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ από την ΑΓΕΤ (που περιορίζονται σε μία σειρά προτάσεων αλλαγών στο σύστημα αποκονίωσης και σακόφιλτρων, όπως και στη χρήση ταινιών εκφόρτωσης χωρίς τη χρήση φορτηγών).

Να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας επιστήμονες, ότι στην επίσημη καταγγελία των πολιτών για τα παραπάνω, και στην ίδια την παρουσία Πρωτοδίκη στις εγκαταστάσεις, η εταιρία απάντησε με ένα απλό δίχτυ. Επίσης κανένα φίλτρο δεν συγκρατεί τις διοξίνες που επανασχηματίζονται στη διαδικασία της ψύξης των απαερίων. Άλλωστε η ίδια η εταιρία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται την τέφρα στην παραγωγική διαδικασία του τσιμέντου, άρα οι διοξίνες ενσωματώνονται στο προϊόν. Επίσης τους ξαναϋπενθυμίζουμε ότι δεν έρχονται μόνο πλοία αλλά και φορτηγά με σκουπίδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η χωματερή της Φυλής στην Αθήνα, όπου πρόσφατα βρέθηκαν ραδιενεργά ισότοπα.

Αν όμως βοηθήσει η ίδια η εταιρία στη δημιουργία αντιαισθητικών τσιμεντένιων μοδάτων «πάρκων τσέπης», όπως έκανε πρόσφατα σε περιοχή της Αθήνας, τότε ίσως και να πάρει άφεση αμαρτιών, όπως είθισται με προσφορές πασπαλισμένες με περισσή «εταιρική υπευθυνότητα».

Τεράστια όμως εντύπωση μας κάνει η ΑΠΟΥΣΙΑ πρότασης για τερματισμό της πρακτικής της Καύσηςαπορριμμάτων! Πώς είναι δυνατόν οι Επιστημονικοί φορείς και Σύλλογοι της πόλης να συναινούν ο Βόλος να είναι ο αποτεφρωτήρας των σκουπιδιών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης;;; Για να πλουτίζει ένας Γαλλο-Ελβετικός Κολοσσός εις βάρος της υγείας των πολιτών;;; Όταν ΕΧΕΙ τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πιο φιλικό για την υγεία και το περιβάλλον καύσιμο; Όταν ο Βόλος βρίσκεται ήδη στο κέντρο του κυκλώνα με κάποιες από τις υψηλότερες τιμές αέριας ρύπανσης το χρόνο στην Ευρώπη; Γιατί θα πρέπει να υποστεί και τους ρύπους της καύσης απορριμμάτων; Όταν οι διοξίνες από την καύση πλαστικού που βιοσυσσωρεύονται θα δημιουργήσουν ένα εφιαλτικό τοπίο στο προσεχές χρονικό διάστημα;

Γιατί οι φορείς δεν οργανώνουν να κάνουν τις δικές τους μετρήσεις ΕΔΑΦΟΥΣ, ΔΙΟΞΙΝΩΝ, ΦΟΥΡΑΝΙΩΝ σε διαπιστευμένα εργαστήρια όπως εκείνες που έκαναν οι πολίτες και έδειξαν το ΑΡΣΕΝΙΚΟ στο κόκκινο, το οποίο διαβάσαμε προχτές ότι έχει εντοπιστεί και στο νερό της Αγριάς;

Και γιατί στη λειτουργία Επιτροπής Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης δεν προσκαλούνται και οι πολίτες εκείνοι που τέσσερα χρόνια τώρα γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το ζήτημα έχοντας αποκτήσει μία πολυεπίπεδη εμπειρία σε όλους τους τομείς; Και οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν τους δικούς τους μετρητές αέριας ρύπανσης που θα εγκαταστήσουν σύντομα;

Αυτή είναι μία αποτίμηση των προτάσεων των φορέων από τους πολίτες. Θεωρούμε ότι αν πορευτούμε ΜΑΖΙ, εξασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και στις βιομηχανίες, μπορούμε να καταφέρουμε το ευαγέστερο καλό όλων: ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΒΟΛΟΣ!

*Ο Στέλιος Λημνιός είναι εκπρόσωπος Συντονιστικού της Επιτροπής Πολιτών Βόλου
[email protected]

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το