Τοπικά

«Καύσωνας» στα συμβολαιογραφικά γραφεία λόγω μεταβιβάσεων ακινήτων

Ιδιαίτερα «θερμό» είναι το κλίμα στα συμβολαιογραφικά γραφεία, καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων και συμβολαιογράφοι «τρέχουν» να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών τιμών από την 1η Ιανουαρίου 2022 και βιάζονται να συντάξουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές. Σύμφωνα με υπολογισμούς συμβολαιογράφων η αύξηση στις μεταβιβάσεις το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου φθάνει το 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την υποχρεωτική προσάρτηση του εντύπου ταυτότητας κτιρίου.

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών άναψε φωτιές σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, αλλά και σε φορολογούμενους, που θέλουν να γράψουν την ακίνητη περιουσία τους στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά υποβάλλονται ηλεκτρονικά περίπου 10 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τη Μαγνησία. Δηλώσεις, που αφορούν μόνο αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς οι δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές υποβάλλονται χειρόγραφα στις Εφορίες. Από τις 29 Ιουνίου 2021 οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων, από αγοραπωλησίες μέχρι γονικές παροχές, όσο περνούν οι μέρες εντείνεται. Συμβολαιογράφοι και ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν έκρηξη στις μεταβιβάσεις μέχρι το τέλος του έτους, καθώς πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία, προκειμένου να αποφύγουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι νέες τιμές ζώνης.

Μετά και τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών και στη Μαγνησία, οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους περίπου 4 μήνες (σ.σ. ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» μήνας) για να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους και έξοδα. Με την αύξηση της τιμής ζώνης, δεν αυξάνεται μόνο ο φόρος μεταβίβασης, αλλά και τα έξοδα αγοραπωλησίας ενός ακινήτου, τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Ακόμη και στις γονικές παροχές, αλλά και στην απόκτηση πρώτης κατοικίας που ο φόρος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μηδενικός, λόγω του αφορολόγητου ορίου, τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογράφοι, υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο κ.λπ.) θα φουσκώσουν από το 2022. Χαρακτηριστικά στον Δήμο Βόλου με σημερινή τιμή ζώνης 1700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, μετά την αύξηση των αντικειμενικών η τιμή θα φθάσει στις 2050 ευρώ το τ.μ. Ο φόρος μεταβίβασης σήμερα για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. είναι 5.100 ευρώ και από το 2022 θα ανέλθει στις 6.150 ευρώ. Η διαφορά είναι 20,59%. Αντίστοιχα στη Σκιάθο με σημερινή τιμή αντικειμενικής 950 ευρώ το τ.μ. και νέα από το 2022 1300 ευρώ, ο σημερινός φόρος μεταβίβασης για διαμέρισμα 100 τ.μ. είναι 2.850 ευρώ και από το επόμενο έτος 3.900 ευρώ, αύξηση 36,84%.

Οι νέες αντικειμενικές
«Η αναμενόμενη αναπροσαρμογή, όμως, έχει προκαλέσει προβλήματα και εύλογα ερωτήματα στους φορολογούμενους, αλλά και στους επαγγελματίες του κλάδου, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της μεταβίβασης αυτή καθ’ εαυτή, αλλά και σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις που θα προκύπτουν από τον φόρο μεταβίβασης, τον ΕΝΦΙΑ, τον Φ.Π.Α. (υπολογιζόμενο με ποσοστό 24% στις νεόδμητες οικοδομές και εφόσον δεν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής για αγορά πρώτης κατοικίας), στον φόρο χρησικτησίας, στον φόρο διανομής, στον φόρο ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων, στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, στα τέλη κτηματογράφησης και γενικά σε κάθε αναγκαία δαπάνη – επιβάρυνση για την κατάρτιση μιας συμβολαιογραφικής πράξης», σημειώνει μεταξύ άλλων η συμβολαιογράφος Βόλου Ελένη Πολυχρονάκη. «Παρ’ όλα αυτά, η ρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι απόρροια της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας της τελευταίας δεκαετίας ήταν το φαινόμενο να εμφανίζεται η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υψηλότερη από την εμπορική. Η κατάσταση αρχίζει σιγά – σιγά να αντιστρέφεται, με σταδιακή αύξηση των εμπορικών αξιών. Η αναμενόμενη ρύθμιση της Πολιτείας θεωρώ ότι βοηθάει προς την επίτευξη του ίδιου στόχου, που, εφόσον τελικά επιτευχθεί, θα αμβλύνει την αδικία που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην ακίνητη περιουσία του μέσου Έλληνα πολίτη», προσθέτει η συμβολαιογράφος..

Σε ό,τι αφορά τις αναμενόμενες αναπροσαρμογές ενδεικτικά στη Μαγνησία, αναφέρει η κ. Πολυχρονάκη, η αύξηση ξεκινάει από το 3,7% σε κάποιες περιοχές και φτάνει μέχρι και το 26,67%, ενώ στις Σποράδες η αύξηση αγγίζει το 36,87%. Επίσης ενδεικτικά στην περιοχή των Αλυκών θα υπάρχει αύξηση 3,7%, στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας θα υπάρχει αύξηση 16,67%, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων θα υπάρχει αύξηση 6,25%, στην περιοχή των Παλαιών θα υπάρχει αύξηση 26,67%, στην περιοχή Νεαπόλεως θα υπάρχει αύξηση από 6,67% έως 21,43% περίπου, στο κέντρο του Βόλου θα υπάρχει αύξηση από 4,67% έως 14,29% περίπου, στην περιοχή του Αναύρου θα υπάρχει αύξηση 4,17/%, στην οδό Δημητριάδος στην περιοχή του πάρκου θα υπάρχει αύξηση 20,59%, στην οδό Αργοναυτών θα υπάρχει αύξηση 15,15%, στη Νέα Ιωνία θα υπάρχει αύξηση από 5,26% έως 13,33% περίπου, στην περιοχή της Πορταριάς θα υπάρχει αύξηση περίπου 5,26%, στην περιοχή της Τσαγκαράδας θα υπάρχει αύξηση περίπου 20%, στην περιοχή της Αργαλαστής θα υπάρχει αύξηση περίπου 7,69%, στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου θα υπάρχει αύξηση περίπου 4,76%, στην περιοχή των Καναλίων θα υπάρχει αύξηση περίπου 9,09%, στην περιοχή του Βελεστίνου θα υπάρχει αύξηση από 8,33% έως 16,67% περίπου, στην περιοχή της Σκιάθου θα υπάρχει αύξηση από 22,86% έως 36,84% περίπου, στην περιοχή της Σκοπέλου θα υπάρχει αύξηση από 11,11% έως 13,64% περίπου, αλλά και σε κάποιες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων θα υπάρξει μείωση όπως στην περιοχή του Σωρού και συγκεκριμένα στον οικισμό των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου σημειώνεται μείωση 3,85%, αλλά και στο Λουτράκι Σκοπέλου θα υπάρξει μείωση 5,88%.

Το έντυπο ταυτότητας κτιρίου
Η υποχρεωτική προσάρτηση του εντύπου ταυτότητας κτιρίου στις μεταβιβάσεις από την 1η Ιουλίου προκάλεσε προβλήματα, μέχρι που ψηφίστηκε η σχετική παράταση, καθώς ήταν αδύνατη λόγω της πανδημίας η συλλογή των σχετικών δικαιολογητικών. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας, από την 1η Ιουλίου είναι υποχρεωτική η προσάρτηση στα συμβολαιογραφικά έγγραφα μεταβίβασης ακινήτων του εντύπου ταυτότητας κτιρίου, ένα έγγραφο που αντικαθιστά τη βεβαίωση του μηχανικού, σύμφωνα με τον νόμο 4495 / 2017. Πάγιο αίτημα των συμβολαιογράφων και της κτηματαγοράς ήταν να δοθεί μία παράταση ισχύος των βεβαιώσεων των μηχανικών, η οποία ήδη είχε λάβει μία παράταση τον Φεβρουάριο, διότι λόγω της πανδημίας και των συνεπειών αυτής ήταν αδύνατη η συλλογή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, που χρειάζεται ο μηχανικός, για να εκδώσει την ταυτότητα κτιρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιούλιος χάθηκε, όπως επίσης και ο Αύγουστος, λόγω των αδειών του προσωπικού, τόσο στα συμβολαιογραφεία όσο και στις δημόσιες υπηρεσίες και στους λοιπούς εμπλεκόμενους. Κατά συνέπεια απομένει μόνο ο μήνας Σεπτέμβριος, για να διεκπεραιωθούν όλες οι υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κάτι που είναι ανέφικτο να συμβεί. Για τον λόγο αυτό οι συμβολαιογράφοι ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη παράταση, μέχρι το τέλος του χρόνου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο χρονικό, αλλά και οικονομικό, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις και συγκεκριμένα στα αυθαίρετα, θα είναι υποχρεωτική και η μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, που συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος για τον πολίτη, προστιθέμενο στο αυξημένο κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού ταυτότητας κτιρίου.
«Υπάρχει συσσώρευση φακέλων για μεταβιβάσεις και απαιτούνται 3-5 μήνες για να ολοκληρωθεί μια δικαιοπραξία», σημειώνει ο κ. Κόνσουλας. Για ένα πιστοποιητικό μεταγραφής σε κάποια κτηματολογικά γραφεία, τονίζει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, η καταχώρηση απαιτεί διάστημα και 14 μηνών, ενώ π.χ. ο Δήμος Σκιάθου απαιτεί 10 δικαιολογητικά για να εκδώσει βεβαίωση ΤΑΠ…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το