Οικονομία

Καύσιμα: Σταθερά υψηλά οι τιμές παρά την υποχώρηση του Brent – Ποια η θέση της Ελλάδος στην Ευρωζώνη και την ΕΕ των 27

Οι υψηλές τιμές στα καύσιμα και ειδικά στη βενζίνη επιμένουν, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές βρίσκονται στα χαμηλά των τελευταίων μηνών. Αν αναζητήσει κανείς τις αιτίες για αυτή την εικόνα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, θα διαπιστώσει ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι σε καμία περίπτωση στα επιθυμητά επίπεδα.

Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπάρχουν ενδείξεις για υψηλή συγκέντρωση στην αγορά διύλισης και αδύναμο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο εταιρειών διύλισης, με τις τιμές στα βασικά προϊόντα (αμόλυβδη και ντίζελ κίνησης) να είναι σχεδόν ίδιες. Επιπλέον, σημειώθηκε μέτρια έως χαμηλή συγκέντρωση στην αγορά χονδρικής και πιθανή συγκέντρωση σε τοπικό επίπεδο στα πρατήρια.

Η μέση τιμή για τη βενζίνη ναι μεν έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τα υψηλά που είχε σημειώσει στις αρχές του μήνα, ωστόσο διατηρείται σε μάλλον αδικαιολόγητα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή χθες διαμορφώθηκε στα 1,929 ευρώ το λίτρο για τη βενζίνη, ενώ για το diesel κίνησης η μέση τιμή είναι στα 1,642 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλά του τελευταίου διμήνου ήταν για τη βενζίνη στα 1,986 ευρώ το λίτρο και 1,704 ευρώ για το diesel κίνησης.

Μάλιστα, η Ελλάδα συνεχίζει απτόητη να κάνει «πρωταθλητισμό» αναφορικά με τις τιμές στη βενζίνη, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των 27. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία (στις 13 Μαΐου), η μέση τιμή για τη βενζίνη μαζί με τους φόρους διαμορφώνεται στα 1,949 ευρώ το λίτρο, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 1,837.26 ευρώ και στην Ε.Ε. των 27 είναι 1,783.29 ευρώ.

Σε ποια χώρα πωλείται η ακριβότερη βενζίνη
Η ακριβότερη βενζίνη πωλείται στην Ολλανδία με 2,046 ευρώ το λίτρο και ακολουθεί η Δανία με 2,045 ευρώ, ενώ η φθηνότερη χώρα είναι η Μάλτα με 1,340 ευρώ το λίτρο. Στην Κύπρο, η τιμή είναι στα 1,565 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη χωρίς τους φόρους, η Ελλάδα πάλι ξεπερνά πολλές χώρες στη σχετική λίστα και κινείται πάνω από τους μέσους όρους. Βρίσκεται στην 7η θέση με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,85643 ευρώ το λίτρο, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 0,84295 ευρώ και στην Ε.Ε. των 27 είναι στα 0,84243 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή χωρίς τους φόρους στην Κύπρο είναι πιο ακριβή από ό,τι στην Ελλάδα, διαμορφούμενη στα 0,87551 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόστους έχουν οι φόροι και οι δασμοί, οι οποίοι στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλότεροι από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει την τέταρτη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην αμόλυβδη βενζίνη στην Ε.Ε., μετά την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 20%.

 

Πηγή: imerisia.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πώς οι διαστημικές πτήσεις επηρεάζουν την υγεία των αστροναυτών

Ακόμα και οι διαστημικές πτήσεις μικρής διάρκειας σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη έχουν…

12 Ιουνίου 2024

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. για την αντιπυρική προστασία

Συνεδριάζει το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Νοτίου Πηλίου την Τετάρτη…

12 Ιουνίου 2024

Καύσωνας: Νέο έκτακτο δελτίο – Πού θα δείξει το θερμόμετρο 43 βαθμούς

Επικαιροποιεί η ΕΜΥ το Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου,…

12 Ιουνίου 2024

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου για τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς λόγω καύσωνα

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν καις την περιοχή μας,…

12 Ιουνίου 2024

H Στόρμι Ντάνιελς εξηγεί γιατί αποκάλυψε λεπτομέρειες για το «ασυνήθιστο και αποκρουστικό» μόριο του Τραμπ

Τους λόγους που την οδήγησαν να αρχίσει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το «αποκρουστικό» μόριο του…

12 Ιουνίου 2024

Εκτελέστηκε στο Μιζούρι 69χρονος καταδικασμένος σε θάνατο για διπλή δολοφονία

Αμερικανός απόστρατος, καταδικασμένος σε θάνατο για τη δολοφονία το 2009 γυναίκας με την οποία είχε…

12 Ιουνίου 2024