Τοπικά

Κατρακυλάει συνεχώς ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Μαγνησία – Τι δείχνει έρευνα για το δ’ τρίμηνο του 2016

Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας έρευνας που διενήργησε η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων για το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Το 78% των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών κατέγραψε και νέα μείωση του τζίρου, ενώ 7 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν αθροιστικά τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, με αποτέλεσμα να υψώνουν «κραυγή αγωνίας» για άμεση και επιτακτική ανάγκη ρυθμίσεων.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά έρευνα της ΟΕΒΕΜ, η οποία διεξήχθη με την υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και αφορά τη χρονική περίοδο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2016.

Διενεργήθηκε από 9 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2017, με τη συμμετοχή 361 τοπικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα:
• Ποσοστό 78% των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του δείγματος καταγράφει στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 νέα μείωση τζίρου, παρά μάλιστα το γεγονός ότι η έρευνα περιλαμβάνει και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Καταγράφεται αύξηση της μείωσης τζίρου κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στην κλίμακα από 0-20%, βελτίωση κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες στην κλίμακα από 20-40% και αύξηση της μείωσης τζίρου κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στην κλίμακα από 50% και άνω. Από το 78% των επιχειρήσεων που δήλωσε μείωση τζίρου το 33% είχε μείωση έως 20%, το 13% από 20 έως 40% και το 32% από 50% και πάνω.
• Μεσοσταθμικά 7/10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν αθροιστικά τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο. Παράλληλα, ποσοστό 71% έναντι 62% στην προηγούμενη έρευνα εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της (σύνολο υποχρεώσεων) το επόμενο τρίμηνο
• Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, συγκεκριμένα ποσοστό 86%, δηλαδή οι εννέα στους δέκα εκφράζουν απαισιοδοξία για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης το επόμενο τρίμηνο. Η μικρή, μάλιστα, αύξηση από το 6% του περασμένου Οκτωβρίου σε 14% σήμερα όσων θεωρούν ότι η οικονομκή κατάσταση θα βελτιωθεί στο επόμενο τρίμηνο αποδίδεται στις προσδοκίες ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας από τους δανειστές χωρίς πρόσθετα μέτρα, όπως διετείνετο η Κυβέρνηση, οι οποίες σήμερα φαίνονται να διαψεύδονται στην πράξη.
• Άμεση και επιτακτική ανάγκη ρυθμίσεων. Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα πρέπει να υπάρξουν, αλλά στην πράξη η μία στις τρεις επιχειρήσεις χάνει τις ρυθμίσεις λόγω των αυστηρών διατάξεων και της έλλειψης ρευστότητας
• Ποσοστό 63% του δείγματος κάνει πλέον σήμερα χρήση e-banking έναντι ποσοστού 53% τον Οκτώβριο του 2016, ενώ επίσης ποσοστό 53% έχει POS έναντι αντίστοιχου ποσοστού 37% στην προηγούμενη έρευνα.
• Μικρή μόνο βελτίωση του ποσοστού της εξωστρέφειας, που δεν ξεπερνά το 9%, έναντι 7% στην πρώτη έρευνα
• Παραμένει αναιμικό το ενδιαφέρον για επενδύσεις (ενδιαφέρεται το 12% στη δεύτερη έρευνα, έναντι ποσοστού 6% στην πρώτη και η όποια αύξηση αποδίδεται στις προσδοκίες ανοίγματος προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, τα οποία ωστόσο ως γνωστόν καθυστερούν ανησυχητικά).
• Αύξηση της πρόθεσης απολύσεων, με το σχετικό ποσοστό να καταγράφει άλμα από το 28% στην πρώτη έρευνα σε 36% στη δεύτερη. Σύμφωνα, δε, με την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων, τάση απολύσεων καταγράφεται κυρίως από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμμένουν στη διατήρηση καλών προσωπικών σχέσεων με το ανθρώπινο δυναμικό τους και μεταξύ αυτών υπάρχουν και νέες επιχειρήσεις με δυναμική, που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πίτας, την Τετάρτη, στο Volos Palace.

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. Tρ. Πλαστάρας δήλωσε μεταξύ άλλων πως «οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και αναμένουν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επιβίωση των μικρομεσαίων, τους οποίους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτα»

«Παρών» στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ενώ κατά τη διάρκειά της βραβεύτηκαν τα παιδιά εννιά μελών της ΟΕΒΕΜ που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για τους: Ελένη Αγιώτη, Παντελής Αντωνάκης, Ευαγγελία Γεωργούδη, Βασιλική Καραγιάννη, Θανάσης Κουκουβίνος, Ευλαλία Λιθαδιώτη, Αντώνης Μαρκόπουλος, Μαρία Σαμαρτζή, Νίκος Τσιτούμης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το