Οικονομία

Kατώτατος μισθός και αναδρομικά στο τραπέζι των θεσμών

Μεγαλύτερος έγινε από χθες το βράδυ ο βαθμός δυσκολίας για την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Κατά την σημερινή πρωινή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, εκτός από το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων μέσω των δικαστικών προσφυγών.

Στην χθεσινή πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων, οι θεσμοί έθεσαν επιτακτικά το θέμα των αναδρομικών και τις πιθανές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, το θέμα θα τεθεί καταρχήν σήμερα στη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας ενώ θα συζητηθεί εκ νέου και αύριο οπότε και είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το θέμα του προϋπολογισμού (δημοσιονομικά).

Στην χθεσινή «εισαγωγική» συζήτηση που διήρκησε μέχρι τις 10:30 το βράδυ, το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού τέθηκε αλλά οι λεπτομέρειες –και κυρίως τα δύο βασικά θέματα αιχμής που είναι το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και η κατάργηση του υποκατώτατου- έμεινε να συζητηθεί με λεπτομέρειες στη σημερινή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας. Από τα όσα συζητήθηκαν αλλά και από τα όσα άκουσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων κατά τον χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων, οι θεσμοί θέλουν ένα «συγκρατημένο» ποσοστό αύξησης το οποίο φαίνεται να απέχει αισθητά από το εύρος του 5-10% που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας. Οι θεσμοί θέτουν θέματα παραγωγικότητας και διασφάλισης της πτωτικής πορείας της ανεργίας, θέματα τα οποία έχει θέσει επισήμως στους θεσμούς και ο ΣΕΒ. Πάντως, η κυβέρνηση θα επαναλάβει κατά τη σημερινή συζήτηση να ανακοινώσει το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενώ η υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θα προχωρήσει. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι αυτό θα συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης και κατά συνέπεια δεν θα επηρεάσει την πτωτική πορεία της ανεργίας.

Την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την παροχή κρατικών εγγυήσεων με στόχο την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους επικεφαλής των θεσμών κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνη. Κατά τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι η επεξεργασία της πρότασης θα συνεχιστεί και ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους επικεφαλής των θεσμών έχει το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να προκειμένου να προχωρήσει η επεξεργασία και της πρότασης που έχει κατατεθεί από την ΤτΕ για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Αρμόδιες κυβερνητικές πλευρές, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης με τους θεσμούς χαρακτήριζαν πάντως ως πιο «ώριμη» την πρόταση του ΤΧΣ. Πάντως, με την ολοκλήρωση του έργου της κοινής ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών με την ΤτΕ, θα παρουσιαστεί και η συγκεκριμένη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

φωτο eurokinissi
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το