Τοπικά

Κάτοικοι κι επαγγελματίες Παλαιών και Παλιού Λιμεναρχείου – “Η μετατροπή σε διασκεδαστήριο πλήγμα για τον Βόλο”

Κάτοικοι κι επαγγελματίες Παλαιών και Παλιού Λιμεναρχείου αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Τα Παλιά είναι μια από τις παλιότερες συνοικίες της πόλης μας όπου ο όρος “γειτονιά” ισχύει στο ακέραιο. Ήσυχη, με την συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων να είναι μονοκατοικίες, με κατοίκους που γνωρίζονται μεταξύ τους, με παιδιά που κάθε απόγευμα παίζουν στην αυλή του σχολείου της περιοχής αλλά και στους δρόμους. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω τα Παλιά αποτελούν μια περιοχή με έντονη εμπορική δραστηριότητα, ειδικά στους δρόμους γύρω από την πλατεία.

Η εμπορική αυτή δραστηριότητα υπάρχει για πάνω από 100 χρόνια κι αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 50 ενεργές επιχειρήσεις όπως κτηνιατρεία, εμπόριο ζωοτροφών και άλευρων, αποικιακά είδη, εμπόριο καυσίμων, εμπόριο ποτών, εμπόριο φρούτων, βιβλιοπωλεία, αγροτικά εργαλεία, ναυτιλιακά είδη, εργαλεία και βιομηχανικά είδη κ.α. Σε αυτές τις επιχειρήσεις αν προστεθούν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης ο αριθμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Η οικονομική ζωή και δραστηριότητα λοιπόν που υπάρχει στην περιοχή των Παλαιών είναι σημαντική και πρέπει να διατηρηθεί και να στηριχθεί. Τα δύο παραπάνω στοιχεία της περιοχής των Παλαιών έχουν καταφέρει και συνυπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι αυτό κάνει τη γειτονιά αυτή ξεχωριστή, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και για το λόγο αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη του Βόλου. Είναι μια γειτονιά με όλη τη σημασία της λέξης κι αυτός ο χαρακτήρας της οφείλει να διατηρηθεί.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως έχει αρχίσει να δημιουργείται μια κατάσταση που κινδυνεύει να αλλάξει και να αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Διάφορα νυχτερινά μπαρ έχουν αρχίσει να ανοίγουν, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα στην μέχρι τώρα ισορροπία και λειτουργία της περιοχής.

Το βασικό πρόβλημα είναι αυτό της ηχορύπανσης, ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι θέλουν να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν. Μουσική στη διαπασών και πέρα από κάθε όριο, τεράστιος συνωστισμός που ξεπερνά τα όρια, με ότι αυτό συνεπάγεται, καθίσματα και τραπεζάκια σε όλη την πλατεία των Παλαιών ακόμα και στα πεζοδρόμια ή και σχεδόν στη μέση του δρόμου! Ο κίνδυνος συνεπώς η περιοχή να μετατραπεί σε νυχτερινό διασκεδαστήριο είναι κάτι περισσότερο από προφανής. (ήδη το περσινό καλοκαίρι υπήρχαν καβγάδες εκτόξευση σκαμπό & τραπεζιών που προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα αλλά και τραυματισμούς θαμώνων).

Από την πλευρά μας ως κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε να τηρούνται οι κανονισμοί λειτουργίας και τα ωράρια κοινής ησυχίας. Να προστατευθεί προκειμένου να διατηρηθεί ο υπάρχον χαρακτήρας της περιοχής των Παλαιών. Ένας χαρακτήρας που μέχρι τώρα στους κατοίκους προσφέρει μια ποιότητα ζωής (η οποία βέβαια χρειάζεται να βελτιωθεί κι άλλο με την απομάκρυνση του σκραπ από την περιοχή), ένας χαρακτήρας που για πολλές αγροτο-εμπορικές επιχειρήσεις είναι σημαντικός για την ύπαρξή τους (που επίσης μπορεί να βελτιωθεί με ορισμένες κρίσιμες παρεμβάσεις κι αλλαγές), ένας χαρακτήρας που πλάι στις δύο πρώτες κατηγορίες έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και για επιχειρήσεις εστίασης. Η μετατροπής της σε ένα τεράστιο μπαρ και σε διασκεδαστήριο θα είναι πλήγμα για ολόκληρη την πόλη του Βόλου.

Σε αυτή την κατεύθυνση προστασίας και βελτίωσης του χαρακτήρα της περιοχής των Παλαιών θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθούν και οι όποιες παρεμβάσεις για την ανάπλαση των Παλαιών. Σαφώς θέλουμε τη βελτίωση της περιοχής αλλά στην κατεύθυνση στήριξης του υπάρχοντος χαρακτήρα της περιοχής κι όχι αλλοίωσής του. Σε αυτή την κατεύθυνση όσοι ζούμε και δραστηροποιούμαστε στην περιοχή των Παλαιών έχουμε και πολλές προτάσεις να καταθέσουμε και θετική διάθεση να το κάνουμε.

Αυτή η λογική αγωνία μας και το δίκαιο αίτημά μας ζητάμε να εισακουστεί από το Δήμο αλλά και να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, τοπικοί βουλευτές, επαγγελματικοί φορείς (Οικονομικό Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΜ, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Εστίασης), το Πανεπιστήμιο (που δραστηριοποιείται στην περιοχή), η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας αλλά και πολιτιστικοί και εξωραϊστικοί σύλλογοι άλλων περιοχών της πόλης μας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το