Άρθρα

Κάτω τα χέρια από την Κυριακή αργία – Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο

Του Δημήτρη Λούμα,
από την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι διακαής πόθος των πολυκαταστημάτων, των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών αλυσίδων. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν βάλει το αντιλαϊκό λιθαράκι τους για να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε για δουλειά ήλιο με ήλιο για εμάς και τους εργαζόμενους, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς ξεκούραση, ελεύθερο και ποιοτικό οικογενειακό χρόνο.
Τα «καλά και συμφέροντα» των μονοπωλιακών ομίλων με πρόσχημα την πανδημία ήρθε να διασφαλίσει η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μάη (ΦΕΚ 1944. 3/5/2021). Είναι τα προεόρτια για το τι θα ακολουθήσει με την ψήφιση του νομοσχέδιου-εκτρώματος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του 8ώρου και της Κυριακής αργίας.
Αλήθεια τι κερδίσαμε τόσα χρόνια, εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι από τη συνεχή απελευθέρωση και διεύρυνση του ωραρίου; Μήπως αυξήθηκαν τα έσοδά μας; Μήπως μεγάλωσε η πελατεία μας;
Εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι, από τους εργαζόμενους που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας, δεν έλειψαν οι ώρες που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά, τα χρήματα έλειπαν. Αντίθετα αυτοί που βγήκαν ωφελημένοι, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα που έχουν μαζέψει το μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα χέρια τους.

Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας μαζί με τους άλλους νόμους «διευθέτησης του χρόνου εργασίας» που προωθούνται, μετατρέπουν την αγορά σε ρωμαϊκή αρένα.
Η παραμικρή προσδοκία ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να βοηθήσει και εμάς να βελτιώσουμε τους μειωμένους τζίρους μας προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα.
Έχουμε πείρα και ξέρουμε ότι για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος -ατομικός και οικογενειακός – πάει περίπατο. Τις συνέπειες αυτές πληρώνουμε όλοι οι επαγγελματίες, ειδικά οι γυναίκες στο εμπόριο που εκτός της εργασίας τους, συνήθως επιφορτίζονται και με όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις, την ανατροφή των παιδιών κ.ο.κ.
Η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής του καθενός, αφού η πανδημία, η οικονομική κρίση και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν από αυτές στην αγορά μάς έχουν αναγκάσει τελικά σε δουλειά νύχτα-μέρα για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα.

Ο δρόμος της οικονομικής ανάκαμψης που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι στρωμένος με ένταση της εκμετάλλευσης και καταπατημένα εργατικά δικαιώματα, «λουκέτα» μαγαζιών και διόγκωση των χρεών των μικρών εμπόρων.
Το δικαίωμά μας στην επιβίωση, στο καθημερινό μεροκάματο, δεν χωρά δίπλα στη δίψα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων για νέα υπέρογκα κέρδη.
Αντίθετα, η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει τον δικό μας αφανισμό.
Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, ενάντια στους νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια για την απελευθέρωση του ωραρίου, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Από τις οποίες θεωρούμαστε ως διαρθρωτικό πρόβλημα.
Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ενίσχυσης της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Οι Ομοσπονδίες και ο Εμπορικός Σύλλογος να δυναμώσουμε τον αγώνα μαζί με τους εργαζομένους. Να εντείνουμε τον αγώνα μας και για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή – Νομοθέτηση της κυριακάτικης αργίας εδώ και τώρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το