Τοπικά

Κάτω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ το 97-98% των πολιτών στον Βόλο

Εκατοντάδες εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, έξω από 41 σημεία νυχτερινής διασκέδασης, σε όλη την Ελλάδα, για να προωθήσουν το μήνυμα «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας» γιατί «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!».
Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες λόγω του COVID-19, η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κόσμου, ιδιαίτερα των νέων, ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά και, φαίνεται ότι σε ορισμένες περιοχές, «ο οδηγός της παρέας… Μάλλον τα ήπιε!».
Τα αποτελέσματα όσων δέχτηκαν να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ κατά τη διάρκεια της «14ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς ατυχήματα» ήταν: Από τους 2.206 που δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη δράση, με μέσο όρο ηλικίας 35,6 έτη, επέστρεψε το 72% (1.595 άτομα) για τη διενέργεια φιλικού αλκοτέστ. Στα θετικά είχαμε ποσοστό 86,8% να είναι κάτω από το όριο (84,1 % άντρες, 89,5% γυναίκες) ενώ στα αρνητικά είχαμε 13,2% να βρίσκεται ΠΑΝΩ από το όριο (15,89 % άνδρες, 10,45% γυναίκες) με Μ.Ο. ηλικίας τα 38,2 έτη.

Οι πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά ήταν: Άνδρος, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Τρίπολη όπου το 100%, όσων ελέγχθηκαν, βρέθηκαν κάτω από το όριο, και Άρτα, Καλαμάτα και Βόλος όπου το 97-98% όσων ελέγχθηκαν ήταν κάτω από το όριο. Οι πόλεις με τα χειρότερα ποσοστά (συμμετέχοντες που δέχτηκαν να δεσμευτούν ως οδηγοί της παρέας αλλά βρέθηκαν πάνω από το όριο) ήταν: Κατερίνη, Αθήνα και Φλώρινα με ποσοστά 43,5%, 38,5% και 34,5% αντίστοιχα. Ποσοστό περίπου 3 φορές μεγαλύτερο από το Μ.Ο. της χώρας.
Πολλές λεπτομέρειες και επιπλέον στοιχεία θα αναρτηθούν, μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση των αποτελεσμάτων, στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου www.ioas.gr ωστόσο, θα σας είμαστε υπόχρεοι αν επικοινωνήσετε τις σημαντικές αυτές πληροφορίες στους ακροατές, θεατές και αναγνώστες σας γιατί, συνειδητοποιώντας ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» θα καταφέρουμε, όλοι μαζί, να σώσουμε έστω και μια ζωή κάποιου συνανθρώπου μας!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το