Άρθρα

Η κατοικία στο στόχαστρο, η κοινωνία σε απόγνωση

Του Γιώργου Καλτσογιάννη θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα ανέρχεται στο 80%. Στα χρόνια του μνημονίου όμως, αυτό έγινε για πολλούς εφιάλτης.
Οφειλές σε στεγαστικά δάνεια, ΕΝΦΙΑ, απλήρωτα ενοίκια περιγράφουν το δράμα πολλών οικογενειών, ιδιοκτητών και μισθωτών κατοικιών.
Τα μνημόνια έχουνε στοχοποιήσει την κατοικία με τους απανωτούς φόρους. Ποιος θα περίμενε ότι θα πληρώναμε ενοίκιο στο σπίτι μας και ότι θα ήταν μάλιστα ο μόνος ίσως φόρος που έχει τόσο μεγάλη εισπραξιμότητα για το Κράτος.
Τα χειρότερα όμως είναι μπροστά μας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αθετώντας ακόμη μια περιβόητη προεκλογική της δέσμευση, όπως ήταν το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έγινε η πρώτη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων που βγάζει σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία.
«Για να κλείσει η αξιολόγηση» είναι η δικαιολογία της. Αλλά πού είναι το κοινωνικό πρόσωπο προς τους άμοιρους πολίτες που χάνουν το σπίτι τους;
Η κυβέρνηση ψεύδεται, όταν λέει ότι είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία, καθώς η οριζόντια προστασία που υπήρχε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. μέχρι 31.12.2014 έχει λήξει. Μόνο οι δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο «νόμο Κατσέλη» προστατεύονται, αλλά μόνο κάτω από τις αυστηρές προϋποθέσεις του σχετικού νόμου. Και σ’ αυτόν όμως τον νόμο η Κυβέρνηση έχει βάλει ταφόπλακα.
Επίσης η κυβέρνηση ψεύδεται υποστηρίζοντας ότι είναι διασφαλισμένες οι πρώτες κατοικίες με αξία μέχρι 300.000 ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική διάταξη του νόμου.
Και όλα αυτά, όταν μέσα στους επόμενους 12 μήνες αναμένονται 18.000 πλειστηριασμοί.
Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Και για να μην κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να πληρώνουν την δόση τους κάθε μήνα. Για αυτούς τους ανθρώπους επίσης η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Οι συνεπείς δανειολήπτες βρίσκονται στα αζήτητα. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. έχει καταθέσει πρόταση για το «λευκό μητρώο» επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούνται και να επιβιώσουν.
Η Ν.Δ.έχει ταχθεί υπέρ της αποκάλυψης και αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών καθώς και της συγκρότησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια» μέσω της πρότασης «Δεύτερη ευκαιρία»
Όσο δε για τις Τράπεζες, ενώ διαθέτουν σε Funds αντί πινακίου φακής ακίνητα και επαγγελματίες στέγες, δεν κάνουν σημαντικές ελαφρύνσεις στους Έλληνες οφειλέτες.
Εν τέλει, η κατοικία βρέθηκε στο στόχαστρο των μνημονίων και τον λογαριασμό τον πληρώνει ο ελληνικός λαός με απρόβλεπτες συνέπειες, κοινωνικές και οικονομικές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το