Τοπικά

Οι κάτοικοι της Πορταριάς θα κινηθούν νομικά κατά της ΔΕΥΑΜΒ – Οργισμένοι με τη δημοτική αρχή Βόλου

pigi portaria

Την απόφαση να κινηθούν νομικά εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ έλαβαν χθες οι κάτοικοι του κεντρικού Πηλίου σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Πορταριά, με τη συμμετοχή 250 περίπου ατόμων.
Αποφάσισαν να αναρτηθεί ψήφισμα στο π. Δημαρχείο το οποίο θα κληθούν να υπογράψουν όλοι, ενώ ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Ρηγώνης δεν εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, παρά τη διαγραφή του από την ομάδα πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου.
Στη συνέλευση ειπώθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές οι κατασταλτικές μέθοδοι της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ γιουχαϊστηκε το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Σκλείδης και καταγγέλθηκε ότι αυθαιρέτησε και συναντήθηκε στο δημαρχείο με τον Αχ. Μπέο,  που δεν εκπροσωπεί κανέναν. Δήλωσαν πως όλα τα στοιχεία που διαθέτουν για το νερό θα τα καταθέσουν στον εισαγγελέα, ενώ εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να απαιτήσουν ανεξαρτητοποίηση της Πορταριάς από τον Δήμο.
Συζήτηση έγινε και για τα ρολόγια που θα πρέπει να τοποθετηθούν μέχρι τις 31 του μήνα και τόνισαν πως θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του πάγιου.

IMG_9215

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το νερό, εκατοντάδες κάτοικοι της Πορταριάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής Κοινότητας και συμμετείχαν χθες στη λαϊκή συνέλευση μπροστά από το δημαρχείο.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Ρηγώνης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το χωριό δέχεται μια ανίερη επίθεση με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, με τη χλωρίωση και με το κλείσιμο των δημόσιων βρυσών. Παρέθεσε, μάλιστα, στοιχεία για τις ποσότητες του νερού που κατηφορίζουν προς τις δεξαμενές του Βόλου από το 1990 και υπογράμμισε το υποκριτικό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την υγεία των κατοίκων της περιφέρειας, τη στιγμή που αδιαφορεί παντελώς για την υγεία των 140.000 κατοίκων της πόλης, η οποία μόνιμα απειλείται από τα περίπου 200 χιλιόμετρα αμιαντοσωλήνων του δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ .
Ανέφερε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το 15% του νερού των πηγών πρέπει να παροχετεύεται στη φύση. Οι δημόσιες βρύσες έπαιζαν αυτόν τον ρόλο και το κλείσιμό τους, εκτός των άλλων, συνιστά παρανομία. Πρότεινε μάλιστα την προσφυγή στη δικαιοσύνη τόσο για αυτό το θέμα όσο και για τη χλωρίωση και τον τρόπο γενικά που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ το νερό στην Πορταριά.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μακρινίτσας έκανε λόγο για εκβιασμούς που δέχεται η κοινότητα επειδή εμμένει στις θέσεις που διαμορφώθηκαν στις συνελεύσεις των κατοίκων πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές .
Από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών για το Νερό έγινε σύνδεση «της επίθεσης που δέχεται η περιφέρεια του Πηλίου με τα καλέσματα του έκπτωτου δήμαρχου στην πρεσβεία της Γαλλίας και το Γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, για συζητήσεις γύρω από τις δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με επιχειρήσεις των δύο αυτών χωρών. Η πρώτη ως γνωστόν ενδιαφέρεται για τα νερά της χώρας και η δεύτερη για την εκμετάλλευση της γης», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.
«Στόχος λοιπόν της επίθεσης είναι η εγκατάλειψη της γης στις ορέξεις των VEOLIA και SUEZ και των Γερμανών επιχειρηματιών στο χώρο του τουρισμού. Εάν χαλαρώσουμε, το Πήλιο δεν θα στεγνώσει μόνον από τα νερά αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες . Γι’ αυτό όλοι μαζί πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι και δυνατοί. Να μη χαλαρώσουμε και να μη ξεΝΕΡΟσουμε»

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το