Ελλάδα

Κατηγορούμενος βγάζει “λάδι” τους Χρυσαυγίτες: “Καλοί άνθρωποι, τίμιοι”

«Έπεσε από τα σύννεφα» όταν έμαθε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, ο Αριστοτέλης Χρυσαφιτης, ο οποίος κατά την απολογία του απέδωσε όλη την υπόθεση σε πολιτικές σκοπιμότητες που οδήγησαν «τίμιους ανθρωπους και οικογενειάρχες» στη φυλακή.

Με την απολογία του Αριστοτέλη Χρυσαφίτη έκλεισε ο πρώτος κύκλος απολογιών που αφορά στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ενώ από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι απολογίες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλλιεργάτες και την επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κανείς από τους γνωστούς του στην τοπική Νίκαιας δεν μπορεί να συμμετείχε σε δολοφονία. «Προφυλακίστηκα λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αν δεν ήταν το πολιτικό ζήτημα δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα».

Πρόεδρος: Ποιο ζήτημα;
Κατηγορούμενος:
Οι διώξεις όλων αυτών των ανθρώπων. Μιλάμε για ανθρώπους οικογενειάρχες, με αρχές, τίμιους. Είναι καλοί άνθρωποι, βοηθούσαν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση εγκληματίες. Δεν θα ήμουν εγώ στο χώρο αν ήταν. Δεν έκαναν κάτι κακό.
Πρ: Από την άλλη υπάρχει μία ανθρωποκτονία… στη δικογραφία εκτός από τον ένα που έδωσε τις μαχαιριές, φαίνεται πως υπήρχε στο σημείο ικανός αριθμός ανθρώπων και με την παρουσία τους είχαν συμμετοχή.
Κατηγ: Σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθούσα…
Πρ: Επειδή λέτε για τους υπόλοιπους οτι είναι οικογενειάρχες.. Παίρνετε θέση και για άλλους…
Κατηγ: Γνώριζα ότι είναι καλοί άνθρωποι και οικογενειάρχες.
Πάρεδρος: Ακόμα και ο Ρουπακιάς;
Κατηγ: Σε καμία περίπτωση δεν μου πέρασε από το μυαλό, έπεσα από τα σύννεφα, δεν τον ήξερα καλά, αλλά δεν το περίμενα.

Ο Αριστοτέλης Χρυσαφίτης ανάφερε στο δικαστήριο πως ο λόγος που δέχθηκε τόσες τηλεφωνικές κλήσεις το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 είναι επειδή είναι ιδιαίτερα κοινωνικος: «Είμαι κοινωνικό άτομο και μίλησα με πολλά άτομα εκείνο το βράδυ. Δεχόμουν από παντού τηλεφωνα. Δεν είχαν σχέση με τη δολοφονία». Σχετικά με τις κλήσεις που έκανε από τηλέφωνα φιλικών του προσώπων, ανέφερε ότι δεν είχε μονάδες στο δικό του κινητό.

Σχετικά με την κλήση που έκανε στις 00:53, δηλαδή μόλις μια ώρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μάλιστα μέσω τρίτου κινητού τηλεφώνου, προς τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, ο Χρυσαφιτης κατέθεσε πως ο λόγος που μίλησαν ήταν κάποια τρόφιμα που ήθελε να παραλάβει από τον Γιώργο Πατέλη την επόμενη ημέρα, πράγμα, όμως, που σχολιάστηκε αφού εκείνη την ώρα ο τελευταίος γνώριζε ήδη για το μαχαίρωμα.

Πρόεδρος: Λέτε ότι λίγο πριν τη μία μιλάτε με τον Πατέλη για τα τρόφιμα. Σήκωσε το τηλέφωνο;
Κατηγορούμενος: Ναι. Απάντησε ο ίδιος…
(Παρατεταμένη σιωπή)
Κατηγ: Εχω λίγο…
Πρ: Έχουμε ακούσει ότι κάποια στιγμή ο Πατέλης δεν σήκωνε το τηλέφωνο, ότι έβγαινε η γυναίκα του και τον απέτρεπε να μιλήσει εκείνος. Μου κάνει εντύπωση να κάθεται ο Πατέλης να συζητά με εσάς για τα τρόφιμα. Νομίζω ότι είναι μείζον ότι έχει μάθει για το μαχαίρωμα του Ρουπακιά και καθεται και συζητά με εσάς από πού θα πάρετε τα τρόφιμα;
Κατηγ: Δεν το γνωρίζω…
Πρ: Δεν μπορείτε να το απαντήσετε; Δεν σας είπε κάτι; Δεν ήταν ταραγμένος;
Κατηγ: Όχι, δεν κατάλαβα κάτι…
Πρ: Και οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις είναι κάπως…
Κατηγ: Το καταλαβαίνω. Εγώ μίλαγα απλά στο τηλέφωνο… βρέθηκα από τα θρανία του σχολείου σε ένα κελί φυλακής. Ζήτησα άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προσπάθησα να δείξω ότι δεν πείραξα κανέναν, έχω καθαρό ποινικό μητρώο.
Πρ: Με τον Τσορβά μιλήσατε;
Κατηγ: Δεν θυμάμαι…
Εισαγγελέας: Την ώρα που μιλάτε με τον Τσορβά, εκείνος δήλωσε στην απολογία του ότι είναι στο σημείο των επεισοδίων…
Κατηγ: Δεν θυμάμαι…
Πρ: Αν ξαναμετρήσουμε τις κλήσεις είναι πολλές. Τι ήθελαν μέσα στη νύχτα όλα αυτά τα τηλεφωνήματα;
Κατηγ: Εγώ ξέρω ότι διασκέδαζα και βρέθηκα ξαφνικά στη φυλακή. Χωρίς να έχω σκοτώσει κανέναν, καταστράφηκε η ζωή μου, οι σπουδές μου. Έχω ένα νεογέννητο μωρό και θέλω να το μεγαλώσω. Δεν έχω πειράξει κανεναν άνθρωπο.
Πρ: Όταν βγήκατε, προσπαθήσατε να μάθετε τι είχε συμβεί;
Κατηγ: Ήμουν πολύ απογοητευμένος. Καταστράφηκε η ζωη μου. Επιχείρησα να μάθω. Συνάντησα άτομα, ρωτούσα «τι εχει γινει» και όλοι έλεγαν «δεν ξέρω».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το