Αθλητισμός

Κατηγορηματικός ο πρόεδρος του ΓΣΒ «Η Νίκη» Στέργιος Φάτσης: “Δεν θα κάνω λάθη του παρελθόντος”

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Στέργιος Φάτσης όσον αφορά το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του μπάσκετ ή οποιουδήποτε τμήματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Νίκη δεν είναι δένδρο με ευρώ που το φυλά ένας κέρβερος». Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής αναφέρθηκε στην τάξη που έχει μπει στα οικονομικά του συλλόγου τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει του παρελθόντος που οδήγησαν σε μεγάλα χρέη.
Ο πρόεδρος του ΓΣΒ «Η Νίκη» Στέργιος Φάτσης μίλησε στην εκπομπή «Clasico» του ραδιοφωνικού σταθμού «Βόλος 9.86» για τα παρακάτω θέματα:

Για την τοποθέτηση του Αλέκου Βοσνιάδη ότι η Νίκη βρίσκεται διοικητικά σε νικιώτικα χέρια: «Ο Αλέκος Βοσνιάδης είναι ένα σεβάσμιο πρόσωπο στον κόσμο της Νίκης. Η εμπειρία του είναι τεράστια, ξέρει πρόσωπα και πράγματα στη Νίκη και η δήλωσή του τα λέει όλα. Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο».

Για τη δήλωση του Μπάμπη Τουτουντζόγλου ότι χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την Ερασιτεχνική για το τμήμα μπάσκετ: «Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι το τμήμα μπάσκετ προχώρησε μ’ έναν σχεδιασμό και δικαίως βρίσκεται στη Β’ Εθνική. Ασφαλώς δεν υπάρχει κανένας λόγος «αντιπαλότητας» με το μπάσκετ. Με τον Μπάμπη γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, η προσφορά του είναι μεγάλη και οι σχέσεις μας είναι άψογες. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η ομάδα μπάσκετ οφείλει να κάνει τον σχεδιασμό της, γιατί δεν μπορεί να τον κάνει μέσα στη χρονιά. Δυστυχώς είναι έτσι οι διαδικασίες της ΕΟΚ και αν πχ σου τύχει ένας τραυματισμός, όπως συνέβη με τον Μιχάλη Φρουσκλιά, είσαι υποχρεωμένος να πορευτείς μ’ αυτό. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα για τις ομάδες, επειδή δεν μπορούν να διορθώσουν κακώς κείμενα.

Κάθε χρόνο η Ερασιτεχνική δέχεται έναν «εκβιασμό» -το λέω με καλή έννοια- ότι αν με βοηθήσει η Ερασιτεχνική συνεχίζω, αλλιώς όχι. Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι. Πολλοί φαντάζονται ότι ο ΓΣΒ «Η Νίκη» είναι ένα δένδρο με ευρώ, που το φυλά ένας κέρβερος. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα έσοδα της Ερασιτεχνικής κάθε μήνα είναι 250 ευρώ, τα οποία προέρχονται από ένα ενοίκιο που λαμβάνει. Όταν ανέλαβα πρόεδρος βρήκα έναν λογαριασμό στην τράπεζα που ήταν ηλεκτρονικά «κλειδωμένος», δηλαδή κατασχεμένος. Με δικές μου κινήσεις και γνωριμίες κατάφερα να ανοίξω έναν λογαριασμό για να ξεκινήσω ένα νοικοκύρεμα της Ερασιτεχνικής. Κάθε μήνα, λοιπόν, μέσα στον λογαριασμό αυτόν μπαίνουν οι συνδρομές των παιδιών απ’ όλα  τα τμήματα και δεν είναι δικά μου. Σύμφωνα μ’ έναν αλγόριθμο από τον οικονομολόγο Δημήτρη Μιχάλη, που ήταν ο προηγούμενος ταμίας της Ερασιτεχνικής, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που έχει κάθε τμήμα, βγαίνει ένα ποσό που είναι για τα μηνιαία έξοδα της Ερασιτεχνικής.

Αυτά είναι η μισθοδοσία του υπαλλήλου ή των υπαλλήλων, ανάλογα με πόσους έχουμε κάθε φορά, οι ρυθμίσεις μας σε σχέση με το ΙΚΑ, γιατί περάσαμε ένα περιοδικό έλεγχο της περιόδου 2013-2018 από το οποίο βγήκε ένα ποσό το οποίο έχουμε ρυθμίσει και πρέπει να το τηρούμε ακριβώς, γιατί και μία ημέρα να μην πληρώσεις το ΙΚΑ χάνεις τη ρύθμιση. Επίσης υπάρχει ρύθμιση στην Εφορία με τις περιοδικές ΦΠΑ, όπου είναι ευθύνη όλων των τμημάτων που δεν καταθέτουν έγκαιρα τιμολόγια και παραστατικά, έτσι ώστε να έχουμε πιο ελαφρύ ΦΠΑ. Έτσι μονίμως είμαστε χρεωστικοί μ’ μένα μεγάλο ποσό, το οποίο αναγκάζομαι να βάζω σε ρυθμίσεις ανάλογα με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και προσπαθώ να βρω τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις με τα χαμηλότερα ποσά για να γυρίσω τα χρήματα αυτά.

Όλα αυτά τα έξοδα είναι γύρω στις 2.000 ευρώ τον μήνα. Ο αλγόριθμος λέει ότι σύμφωνα με το πλήθος των παιδιών, κρατιέται ένα ποσό από τον λογαριασμό αυτόν. Το μπάσκετ δίνει το 10%, δηλαδή 200 ευρώ. Αυτό μάλλον εννοεί ο Μπάμπης για τα χρήματα που δίνει στην Ερασιτεχνική. Το 70% πληρώνεται από τον στίβο και την κολύμβηση που είναι τα πολυπληθέστερα τμήματα.

Υπήρχε αίτημα από το τμήμα μπάσκετ, το οποίο μπαίνει κάθε χρόνο, ότι θέλουμε από την Ερασιτεχνική να μας βοηθήσει μ’ ένα ποσό της τάξεως των 5.000 ευρώ. Δεν θέλω να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και όσο είμαι εγώ πρόεδρος δεν πρόκειται να τα επαναλάβω. Αν αυτός, που θα με διαδεχθεί όταν με το καλό φύγω, επιθυμεί, ας ακολουθήσει μια άλλη γραμμή. Εγώ θέλω σύλλογο υγιή στο Δημόσιο, γιατί δεν τον βρήκα έτσι».

Για τα χρέη που αφορούν τις ρυθμίσεις: «Είναι η βεβαίωση του ποσού στο ΙΚΑ πενταετίας που μας έκαναν περιοδικό έλεγχο το διάστημα 2013-2018, όπως προανέφερα, είναι το ΦΠΑ, είναι ο φόρος εισοδήματος από τη φορολογική δήλωση που καταθέτουμε κάθε χρόνο. Όλα αυτά είναι του συλλόγου. Δεν υπήρχε φορολογική δήλωση από το 2013 στη Νίκη κι εγώ βρήκα χρέη από το 2011. Μέχρι τώρα καταγεγραμμένα έχουμε δώσει στο Δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε εξοφλήσει όλες τις ρυθμίσεις μας και επειδή μάλιστα υπάρχει ένα πρόβλημα στο TAXIS το οποίο προέκυψε εν μέσω κορωνοϊού, έχουμε πληρώσει ρύθμιση 12 Μαΐου, δεν υπάρχει ηλεκτρονική ενημέρωση από το TAXIS, γιατί υπάρχει πρόβλημα στα συστήματά τους και για να πάρουμε φορολογική ενημερότητα και να είμαστε ΟΚ με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχουμε προπληρώσει και τη δόση του Αυγούστου. Κι αυτό γιατί λόγω του κορωνοϊού έχουν πάει οι ρυθμίσεις 30/8 κι έχουμε προπληρώσει και εκείνη. Ο σύλλογος έχει πληρώσει τα ένσημα όλων των προπονητών μέχρι 15 Μαρτίου, τα διπλότυπα για να γκρεμιστεί η παλιά και να ανεγερθεί η καινούργια «Θύρα 3», που είναι 1.500 ευρώ.

Εγώ και μπορεί να φαίνεται αυστηρό αυτό το «εγώ», όσο βρίσκομαι στη θέση αυτή δεν θα μπω στο «τρυπάκι» να αφήσω εκτεθειμένη τη Νίκη στο Δημόσιο σε καμία περίπτωση. Κατ’ αρχάς γιατί θέλω να φυλάξω την οικογένειά μου και κατά δεύτερο γιατί θέλω να φυλάξω τον σύλλογο».

Για την οικονομική ανεξαρτησία των τμημάτων: «Υπάρχει μία απόφαση στο ΔΣ ότι όλα τα τμήματα θα πρέπει να είναι αυτοσυντήρητα οικονομικά. Να σας πω μερικά παραδείγματα. Το μπάσκετ γυναικών κάθε χρόνο κάνει πρωταθλητισμό. Χρηματοδότης μού έχει πει ότι έχει εξασφαλίσει το μπάτζετ όταν θα βγει Α2. Το βόλεϊ γυναικών είχαμε πρόταση να κατέβουμε Α2 γιατί δεν κατεβαίνουν πολλές ομάδες. Στείλαμε ένα έγγραφο και δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση γιατί δεν βγαίνει οικονομικά.

Επίσης, υπάρχει ομάδα πόλο Α2 που μου έκανε πρόταση να παίξουμε στη θέση της και ούτε αυτό το αποδέχθηκα προφορικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο ν’ ανέβουμε κατηγορία για να πανηγυρίσουμε. Όταν ανεβαίνεις κατηγορία έχεις υποχρεώσεις, και η Α2 σε όλα τα αθλήματα, όπως έχει αποδειχθεί, είναι μία κατηγορία που μόνο τρώει λεφτά και τίποτα παραπάνω. Εγώ δεν θα επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος και να θυμίσω στους Νικιώτες ότι το μπάσκετ πριν από χρόνια, σε τέσσερα χρόνια ξόδεψε μισό εκατομμύριο ευρώ και έπεσε στο τοπικό. Ήμουν μέσα στο συμβούλιο και θυμάμαι τα μπάτζετ ανά χρόνο. Θα είχαμε χτίσει δικό μας κλειστό.

Μακάρι να βγουν όλα τα τμήματα στην Α1. Ποιος θα τα στηρίξει οικονομικά; Η Ερασιτεχνική; Γι’ αυτό και κινούνται σε επίπεδο Διοικούσας. Αλλά τι γίνεται με τις Διοικούσες; Ξεκινούν με φόρα, το έζησα και με το πόλο αυτό, και μόλις φτάνουν και κάποια στιγμή «σκάνε» οικονομικά, αφήνουν το τμήμα και πετάνε το μπαλάκι στην Ερασιτεχνική και ότι δεν βοήθησε αυτή οικονομικά και το τμήμα κατάντησε εκεί που κατάντησε.  Για τα σπίτια που διαλύονται δεν φταίνε αυτοί που μένουν μέσα αλλά αυτοί που φεύγουν. Δεν έχω κανένα πρόβλημα στο οικονομικό κομμάτι και έχω βάλει την υπογραφή μου στις συναλλαγματικές με τον Μπάμπη (σ.σ. Τουτουτζόγλου), και του έχω εμπιστοσύνη 100%. Δεν με έχει ενοχλήσει κανένας και είναι άψογος.

Από εκεί και πέρα όμως, όταν βάλαμε το θέμα στο ΔΣ, απορρίφθηκε γιατί ζητούσαν όλοι. Άλλοι ζητούσαν πριν το συμβούλιο, άλλοι μέσα στο συμβούλιο, και άλλοι αφού φύγαμε από το συμβούλιο. Λέει η κολύμβηση «εγώ είμαι τρία χρόνια πρωταθλητής Ελλάδος». Βοηθήσαμε με πέντε χιλιάδες ευρώ μόνο το πόλο, με απόφαση ΔΣ, όταν έπρεπε να παίξει Γ’ Εθνική και δεν είχε πόρους από πουθενά. Από εκεί και πέρα όμως η Ερασιτεχνική δεν έχει χρήματα για να βοηθήσει τα τμήματα».

Για τυχόν μελλοντική βοήθεια στο τμήμα μπάσκετ: «Εγώ δημόσια λέω ότι δεν μπορώ να υποσχεθώ χρήματα από την Ερασιτεχνική στο τμήμα μπάσκετ αλλά δεσμεύομαι ότι προσπαθώ ήδη να βρω συμπαίκτη για τον Μπάμπη και είμαι σε συζητήσεις για έναν χορηγό που θα ελαφρύνει οικονομικά το μπάσκετ. Από εκεί και πέρα, στις 30 Ιουνίου θα καταλήξουν οι ομάδες που θα παίξουν στον όμιλο. Ας έρθει το τμήμα αφού καταλήξει ο όμιλος, να μας παρουσιάσει το αγωνιστικό πλάνο για τη Β’ Εθνική και πώς θα κινηθεί, να δούμε τι ταξίδια υπάρχουν, τι θα γίνει με τον προπονητή, να φέρει έναν προϋπολογισμό σεμνό και συγκρατημένο, γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και θα γίνουν πιο δύσκολες. Ό,τι πούμε τώρα είναι στον αέρα. Άρα αναμένουμε εξελίξεις στο τραπέζι.

Για την Ακαδημία ποδοσφαίρου: «Είναι μία δική μου πρόταση και περιμένουμε την απόφαση του κ. Βεργέτη, να οριστικοποιηθεί η παραμονή του. Από εκεί και πέρα, με στρατηγό τον κόουτς θα γίνει μία συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους στο τμήμα ποδοσφαίρου και σε συνεργασία θα δούμε τι αποφάσεις θα πάρουμε. Η πρότασή μου να περάσουν οι ακαδημίες στην ΠΑΕ ισχύει. Το Αθλητικό Κολλέγιο είναι στον οργανισμό της Νίκης. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μας πει ο κ. Βεργέτης ποιος θα είναι ο αγωνιστικός ρόλος κάθε πλευράς. Είναι ο πλέον ειδικός και ό,τι πει θα γίνει. Τα δελτία τα υπογράφει ο Ερασιτέχνης αλλά ο σχεδιασμός θα είναι της ΠΑΕ».

Για τη δημιουργία e-shop: «Αυτό που έχω ν’ ανακοινώσω είναι ότι έχουμε εξαγγείλει ένα e-shop που θα λειτουργήσει από την Ερασιτεχνική και έχει γίνει επιλογή προϊόντων με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2024, με έναν αιώνα ζωής του συλλόγου. Το site που θα φιλοξενήσει αυτό το e-shop θα είναι της ΠΑΕ. Υπάρχει μία συμφωνία με τον κάθε Νικιώτη να επιλέξει είτε προϊόντα της ΠΑΕ ή προϊόντα της Ερασιτεχνικής».

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Φούτμπολ Λιγκ η Νίκη
Οριστικά τέλος μπήκε στη Φούτμπολ Λιγκ. Στη χθεσινή συνεδρίαση των ΠΑΕ που μετέχουν στην κατηγορία αποφασίστηκε να μη συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Μάλιστα η απόφαση λήφθηκε παμψηφεί, δείχνοντας τη σύμπνοια όλων των ομάδων να μπει «λουκέτο» στη φετινή περίοδο.

Η ΠΑΕ Νίκη εκπροσωπήθηκε στη χθεσινή διαδικασία από τον εξωδιοικητκό παράγοντα Νίκο Αγγελάρα και τον υπεύθυνο κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης Γιάννη Καζεπίδη, οι οποίοι διέθεταν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που εξουσιοδοτούσαν την παρουσία τους, μια και δεν είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τη μορφή της ενδεχόμενος αναδιάρθρωσης και παρατηρήθηκε απόλυτη ταύτιση.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΠΑΕ Νίκη ο κ. Αγγελάρας ήταν εκείνος που κατέθεσε τη δεύτερη πρόταση για αναδιάρθρωση που θα προταθεί από τη Φούτμπολ Λιγκ και στην οποία θα συμπεριληφθούν οι οκτώ πρώτοι της εν λόγω κατηγορίας.
Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της Ένωσης Σούπερ Λιγκ 2-Φούτμπολ Λιγκ, που θα γίνει σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το