Τοπικά

Κατηγορηματικά αντίθετη η αντιπολίτευση του Δήμου Βόλου στη μονάδα παραγωγής SRF – Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου άναψε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF από σκουπίδια για καύση από βιομηχανικές μονάδες της περιοχής. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στην προοπτική παραγωγής SRF για τον συγκεκριμένο σκοπό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σ’ ένα “έγκλημα” σε βάρος των Βολιωτών.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την προμελέτη του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας», προϋπολογισμού 41.120.316,06 ευρώ στον ΧΥΤΑ του Βόλου.

«Η προμελέτη δεν δίνει έμφαση στην ανακύκλωση αλλά στη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς και υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια λύση τριτοκοσμική και επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών». Όπως είπε, επιχειρείται να εφαρμοστεί το μοντέλο της Φυλής με τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην δυτική Αττική, την ώρα που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη τέτοιου είδους μονάδες καταργούνται. Περιέγραψε, μάλιστα, με μελανά χρώματα την μελλοντική κατάσταση στον Βόλο, λέγοντας ότι η μονάδα θα εκπέμπει δυσοσμία και μαζί με τις διοξίνες που παράγει η ΑΓΕΤ, ο Βόλος θα βρίσκεται σε κλοιό.

Η επικεφαλής της παράταξης “Επιλογή Ευθύνης” κ. Νατάσα Οικονόμου τάχθηκε υπέρ της βιώσιμης και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με τη μέθοδο της κομποστοποίησης και εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία της με την καύση, την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Βόλου” Μ. Μιτζικός, συμφώνησε επί της αρχής με την δημιουργία της μονάδας, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνεται καύση και δεν θα δίνεται το υλικό για καύση σε βιομηχανίες της περιοχής όπως η ΑΓΕΤ.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ ο Απ. Νάνος επισήμανε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν οι συμπράξεις με ιδιώτες και ο δήμος θα οδηγηθεί σε αυτή την κατεύθυνση για τη λειτουργία της μονάδας, παρότι υποστηρίζει ότι το έργο θα είναι υπό την δημοτική διαχείριση. «Η καύση είναι απόλυτα δεμένη με το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και φέρεται ευθύνη που θα συμπράξετε σε αυτή την πορεία».

Ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης “Μαζί για τον Βόλο” Ι. Αποστολάκης χαρακτήρισε το θέμα καθαρά πολιτικό και πρότεινε την εφαρμογή ενός μοντέλου διαχείρισης όπως αυτό που έχουν υιοθετήσει η Κοζάνη και τα Τρίκαλα που επενδύουν στην ανακύκλωση. Η Περιφέρεια θεσσαλίας διαθέτει 45 εκατομμύρια ευρώ για τρεις μονάδες σε όλη τη Θεσσαλία και ο Βόλος κοστολογεί την επένδυσή του στα 41 εκατομμύρια. Που θα βρει η δημοτική αρχή τα χρήματα . Πρέπει να ξεκαθαριστεί τώρα εάν θα υπάρξει συνεργασία με ιδιώτη.

«Ο Δήμος Βόλος θα είναι ο βασικός προμηθευτής καυσίμων σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και όποιος το ψηφίσει θα είναι συνένοχος στο έγκλημα. Είναι καρκινογόνες ουσίες και ετοιμάζεστε να δώσετε καύσιμο στην τοπική βιομηχανία. Ετοιμάζετε έγκλημα», είπε απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή ο Ν. Κανελλής.

Ο Θ. Κλημόπουλος τόνισε πως ο καρκίνος δεν ξεχωρίζει ανθρώπους και παρατάξεις και σημείωσε πως είναι λάθος να γυρίζει η κοινωνία 30 χρόνια πίσω , ενώ κατήγγειλε και την ΑΓΕΤ που καίει RDF από σκουπίδια.
«Δεν σας ψήφισε κανείς για να κάνετε τέτοιο πράγμα και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το ανοσιούργημα στον τόπο μας», είπε.

Ο δήμαρχος Θ. Θεοδώρου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την κριτική που ασκεί στη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι θα δημιουργήσει ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο. Δήλωσε επίσης πως το έργο δεν θα γίνει με σύμπραξη με ιδιώτη.
«Πρέπει να δοθεί μια λύση και η πρότασή μας είναι συμβατή με τον εθνικό σχεδιασμό και είναι μονόδρομος για την πόλη να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία. Εμείς παίρνουμε μια πολιτική απόφαση για το μοντέλο διαχείρισης και θα κριθούμε».
Ανέφερε επίσης πως όταν ανοίξει πρόσκληση στο ΠΕΠ για κομποστοποίηση, ο δήμος θα καταθέσει.
«Σίγουρα το υλικό που θα παράγεται κάπου πρέπει να διοχετευθεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συμφωνία με την ΑΓΕΤ», κατέληξε.

Ο ΧΥΤΑ του Βόλου δέχεται 85.000 τόνους απορριμμάτων και ο γραμματέας του Δήμου κ. Διαμαντίδης δήλωσε πως ο Βόλος επέλεξε να παράγει SRF και θα επεξεργάζεται 50.000 τόνους, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ είπε ότι το προϊόν θα δίνεται σε ενεργειακές εταιρείες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το